Milde espresso
Filteren op:
- De smaak: Fruitig, Nootachtig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Mild
Kleine
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Zoetig, Gekruid, Vanille
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Mild
Medium
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Mild
Milde Espresso
De “kleine Italiaan” is een van je favorieten die je graag drinkt, maar de meeste espresso's zijn te sterk, te bitter of te zuur voor je? Dan zijn de milde espresso's van roastmarket precies wat je zoekt. Met een zacht aroma en milde smaaknuances zullen deze fijne brandingen elke koffiedrinker bekoren en het zorgeloze genot van espresso terugbrengen - zowel met espressomachines als met volautomaten, filterkoffie of andere bereidingswijzen.
Hoe worden milde espresso´s gemaakt?
Als je op zoek bent naar een milde espresso met een zachte smaak, raden we je aan om je even te verdiepen in het maken van dergelijke brandingen. De productie van milde espresso's begint met de keuze van de variëteit. De bekendste en meest wijdverspreide variëteiten, die samen 90 procent van de koffiemarkt uitmaken, zijn Arabica en Robusta.
Robusta-planten zijn, letterlijk naar hun naam, beter bestand tegen ziekten en milieu-invloeden. Hun smaak wordt over het algemeen beschouwd als nogal houtachtig met aardse nuances en een iets hoger aandeel bittere stoffen in vergelijking met Arabica. Het cafeïnegehalte is ook ongeveer twee keer zo hoog als dat van Arabica-bonen. Koffieoliën zijn daarentegen minder aanwezig - en dit leidt tot een langer aanhoudende crema in een espresso.
Maar zelfs met Arabica-bonen kan met de juiste bereiding een goede, zachte crema worden geproduceerd. Vooral de lage zuurgraad en bitterheid van deze variëteit maken hem bijzonder geschikt voor milde koffie en espresso, samen met fijne fruittonen en een zeer gebalanceerde smaak.
Een milde espresso voor de espressomachine of een ander type koffiezetapparaat hoeft echter niet per se een pure Arabica te zijn. Ons gevarieerde assortiment milde espressobrandingen bevat ook melanges met verschillende percentages robusta, die net zo uitstekend en uitgebalanceerd smaken. Er zijn echter geen 100 procent Robusta's in deze categorie. Het aandeel bittere stoffen zou te hoog zijn en zelfs pure Robusta-bonen zijn eerder uitzondering dan regel.
Overigens bestaan er geen speciale espresso “variëteiten” of iets dergelijks, de grondstoffen voor een milde espresso en koffie zijn hetzelfde, namelijk de bonen in de koffiebessen van de Coffea plant.
INFO: In tegenstelling tot Arabica is robusta eigenlijk helemaal geen variëteit, maar een ondersoort van het geslacht “Canephora”. In de omgangstaal is de term Robusta echter algemeen ingeburgerd voor de hele variëteit, aangezien er nauwelijks andere Canephora-soorten bestaan.
Naast de variëteit is een andere factor nog belangrijker voor milde espresso's: het brandproces. Dit proces is cruciaal voor minder intense producten en kan het karakter van een espresso of koffie aanzienlijk beïnvloeden. Het geheim achter milde espresso's is zacht, langdurig roosteren in de trommel. Met deze methode blijven de bonen tot 25 minuten in de brandtrommel bij lage temperaturen van maximaal 250°C en ontwikkelen ze hun smaken bijzonder harmonieus. Ter vergelijking: bij industrieel snelroosteren worden bonen binnen enkele minuten “schokgebrand” op maximaal 600°C, waarbij ze aan de buitenkant verbranden maar van binnen bijna rauw blijven. Dit betekent dat noch de bittere stoffen, noch het chlorogeenzuur dat typisch is voor koffie voldoende worden afgebroken, waardoor zure, bittere espressobonen achterblijven. Bij trommelbranden daarentegen worden de bonen gebrand in een tijdrovend maar zeer gelijkmatig proces. Hierdoor worden de zuurgraad en bitterheid grotendeels verminderd en worden de espresso's die op deze manier worden geraffineerd, gekenmerkt door een milde smaak en fijn uitgebalanceerde aroma's.
Als vooral hoge zuurtegraden je problemen opleveren, worden speciale brandingen met een laag zuurgehalte aanbevolen. Geschikte espresso van verschillende topbranders vind je hier.
Milde espressoroosters voor elke bereidingswijze
Er zijn veel manieren om espresso te bereiden en het hoeft niet per se een espressomachine te zijn. Afhankelijk van het toepassingsgebied en persoonlijke voorkeuren heeft bijna elke koffiedrinker zijn favoriete bereidingsmethode om heerlijke espresso's te maken. Dit kunnen praktische en eenvoudige koffiezetapparaten zijn zoals een Franse pers, espressomachine, filterkoffie of Aero Press, of grotere machines zoals volautomaten, de handige “allrounders”. Het assortiment strekt zich uit tot professionele apparaten zoals portafiltermachines en andere handmatige, halfautomatische of volautomatische espressomachines.
Hoe verschillend de verschillende bereidingsmethoden ook mogen zijn in hun behandeling, de manier waarop koffie-extractie werkt is in principe hetzelfde voor allemaal. Water wordt door gemalen koffie geperst onder druk die, afhankelijk van de machine, met de hand of alleen door de zwaartekracht wordt opgewekt, en absorbeert de talrijke aroma's en smaken van de espresso. Koffiebonen zijn een van de meest aromatische voedingsmiddelen en dranken, met meer dan 800 aroma's die zorgen voor een veelzijdige smaakervaring - mits de branding van hoge kwaliteit is. Om ervoor te zorgen dat deze volle smaak ook met mildere soorten kan worden genoten, is de expertise en ervaring van de meesterbrander hier bijzonder belangrijk, zodat de zachte nuances, van zoet en fruitig tot chocoladeachtig en nootachtig, naar voren komen. Het moment waarop de boon uit de brandtrommel wordt gehaald, moet heel precies worden gekozen. Een paar seconden kunnen bepalend zijn voor de kwaliteit van de gebrande bonen en dus voor de smaak van het kopje.
Het is daarom zeker de moeite waard om te kiezen voor brandingen van kleinere, lokale branders omdat, in tegenstelling tot industriële massaproducten, elke partij individueel wordt behandeld om rekening te houden met haar kenmerken en zo consistent goede brandingsresultaten te bereiken. Dit omvat van welke plantage de bonen afkomstig zijn, hoe ze na de oogst worden verwerkt en bereid, evenals de consistentie en grootte van de koffiebonen. Al deze factoren, in combinatie met de afstelling en bediening van de koffiebrander, vereisen veel gevoeligheid om ervoor te zorgen dat de espresso uiteindelijk de gewenste mildheid en een gevarieerde smaak heeft.
Smaakt de espresso nog steeds te bitter of te zuur?
Naast de selectie van bijzonder milde espressobrandingen speelt ook de instelling van het betreffende koffiezetapparaat een grote rol in de smaak van de bereide espresso. Als je je milde espresso's liever al gemalen koopt, biedt roastmarket een bijzonder breed assortiment met verschillende landen van herkomst, brandingsgraden en certificeringen van biologisch tot Fairtrade en UTZ-keurmerken. Voor elke bereidingswijze is de juiste maling beschikbaar, zodat je de koffiespecialiteiten zonder aarzelen kunt uitproberen. Verschillende verpakkingsformaten, nuttige klantenbeoordelingen en handige thuisbezorging ronden de plezierige ervaring op de online marktplaats van de koffie-experts af.
Dit geldt natuurlijk ook voor gebruikers van een eigen koffiemolen, waarmee de hele espressobonen direct voor het zetten vers gemalen kunnen worden. De maalgraad is een criterium dat kan worden gebruikt om te zure of te bittere koffie tegen te gaan. Een fijnere maling kan bijvoorbeeld helpen bij espresso's met een te hoge zuurgraad.
Ongeacht of je je eigen bonen maalt of kant-en-klare koffiepoeder bestelt, de hoeveelheid gemalen koffie en water is een andere manier om de bitterheid en zuurgraad van een espresso te beïnvloeden.