De geschiedenis van koffie
Om de hedendaagse koffiecultuur te begrijpen, is het de moeite waard om een korte blik te werpen op de geschiedenis van koffie:
- Vele legendes omringen de ontdekking van de effecten van koffiebonen. Zeker is echter dat de warme drank waarschijnlijk zijn oorsprong heeft in Ethiopië, in de gelijknamige regio Kaffa. Volgens bronnen werd daar al in de 9e eeuw koffie gedronken.De koffiebonen werden en worden nog steeds geroosterd in een grote pan, gemalen, dan gekookt met water en suiker en dan geserveerd. Koffie uit Ethiopië wordt beschouwd als intens; en niet voor de zwakkelingen.
- De eerste commercieel gebruikte teeltgebieden werden gevestigd in Arabië. De stad Mokka, de bakermat van de typische bereidingswijze en de sterke bonenmelange, was lange tijd het enige centrum van de koffiehandel in de bekende wereld.
- Koffiehuizen kwamen voor het eerst in de mode in de Arabische wereld in de 16e eeuw en ongeveer een eeuw later in Europa.
- De dichter Goethe was dol op koffie en stelde voor om de boon en zijn ingrediënten te distilleren.
- Koffie werd beschouwd als een privilege en een teken van burgerlijke of aristocratische afkomst. Degenen die het zich qua tijd en geld konden veroorloven, ontmoetten elkaar 's middags voor een koffiepraatje in het plaatselijke koffiehuis.
De drie golven van koffieconsumptie
Met de liberalisering van koffie – rond 1930 – begon een ongekende overwinningsmars van de drank. Terugkijkend delen experts deze ontwikkeling tot aan de huidige koffiecultuur op in drie golven, die aangeven hoe koffie en zijn status zijn veranderd.
- De eerste golf dateert uit de periode tussen 1950 en 1980, toen koffie een echt massaproduct werd. Het ging minder om de smaakvolle bereiding en meer om het eindproduct, dat snel en gemakkelijk het kopje moest bereiken.In de tweede golf, van rond 1980 tot (afhankelijk van het deel van de wereld) de jaren 2000, werd het mode om te genieten van koffie in de meest opwindende smaken en met veel ingrediënten. Dit ging hand in hand met de opkomst van de Italiaanse ijssalon en de talloze variëteiten to-go koffie. Capsules, koffiepads en andere gemaksontwikkelingen op het gebied van Coffee maakten ook deel uit van deze trend.
- De Derde Golf of third coffee wave, waarin we ons momenteel bevinden, viert de terugkeer naar grondstoffen van hoge kwaliteit en koffie als luxe voedingsmiddel. Het gaat hierbij vooral om het vieren en genieten van de originele koffiebereiding. Want goede koffie brengt plezier. Melkschuim en siroop worden genegeerd ten gunste van fijne druppels, kundige extractiemethoden en de ideale bereiding voor een pure koffiesmaak. Genieters behandelen koffie als favoriete drank nummer één naastthee, net als goede wijn en willen alles weten over koffiesoorten, melanges en teeltmethoden. Maar ook aspecten als de cultivatieomstandigheden en de handel tussen koffieboeren en Röstern krijgen hier speciale aandacht. Het doel is een eerlijke koffiewaardeketen die wordt gekenmerkt door respect en kwaliteit.
- Aantal speciale branderijen bieden hoogwaardige brandingen voor elke smaak, zodat elke koffiedrinker, van gelegenheidsdrinkers tot professionele barista's, de ideale producten vindt.
TIP: In veel steden zijn er nu derdegolfkoffiebars die trainingen en proeverijen aanbieden. Hier geven professionals veel tips voor thuisbereiding.
Robusta of Arabica? Ingrediënten voor perfecte koffie
Wanneer het om koffie gaat, gaat er al jaren een hardnekkig gerucht: alleen wanneer 100% Arabica voor de bonen of de gemalen koffie wordt gebruikt, komt de gebrouwen koffie volledig tot zijn recht. Robusta, de op één na grootste variëteit, wordt daarentegen afgedaan als een inferieur vezelproduct - een grote vergissing!
Robusta is een typische laaglandboon met een lage zuurgraad en een aardse ondertoon. Robusta bonen zijn ook vrij sterk en hebben een hoger cafeïnegehalte. Bonenmelanges waaraan Robusta is toegevoegd, vertonen een stabielere, overtuigendere crema als ze bereid worden met een pistonmachine, wat een beslissende invloed heeft op de verscheidenheid aan smaken in het eindproduct. Een beetje robusta in de bonenmelange zorgt daarom over het algemeen voor een intenser samenspel van smaken, vooral in combinatie met fijne arabicabonen, als een zogenaamde blend. Robusta-blends bieden daarom een spannende uitdaging voor het gehemelte en dus voor beginnende fijnproevers.
Arabicabonen, die ook worden geteeld in het land van herkomst van de koffie, in Ethiopië, tonen milde, zachte en vaak fruitige smaken die het gehemelte het minst uitdagen of storen. Koffie gemaakt van 100% Arabica is daarom een uitstekende keuze voor dagelijks koffiegenot. Laten we duidelijk zijn: de perfecte melange bestaat niet - iedereen moet zijn eigen persoonlijke favoriet vinden. De keuze van de koffie hangt ook sterk af van de bereidingsmethode. Hoe langer het water in contact is met de koffiepoeder, hoe milder de melange moet zijn. Onze proefpakketten maken de keuze gemakkelijk voor je. Je kunt kiezen op basis van de bereidingsmethode, het gewenste aroma of de brandmethode en je persoonlijke favorieten vinden uit een mix van verschillende soorten!
INFO: Wereldwijd zijn er in totaal ongeveer 40 koffievariëteiten bekend. In tegenstelling tot robusta en arabica hebben de meeste daarvan echter maar een klein marktaandeel.
TIP: Het is de moeite waard om een 100% robusta koffie te proberen om het verschil met arabica te leren kennen.
Methodes voor het bereiden van koffie – een overzicht
Als het gaat om het bereiden van de perfecte koffie, heeft iedereen zijn eigen voorkeuren – en de keuze van verschillende methoden is enorm. De voor- en nadelen van de verschillende opties worden hier opgesomd, samen met een paar tips.
Volledig automatische koffiemachine – de allrounder
Een volautomatische koffiemachine regelt alle stappen van de koffiebereiding met één druk op de knop: van het malen van de koffiebonen tot het doseren en de juiste watertemperatuur. Koffiedrinkers hoeven zelf niets te doen, maar moeten er bij het kopen van de machine wel rekening mee houden dat een hoogwaardig product ook hoogwaardig gereedschap vereist. Met andere woorden, om goede koffie uit een volautomatische koffiemachine te krijgen, moet je niet voor de goedkoopste machines gaan, zodat de hoogwaardige koffievarianten voor volautomatische koffiemachines ook hun volle smaak kunnen ontwikkelen. En: hoewel er instelmogelijkheden zijn, worden deze beperkt door de automatisering.
Filtermachine – de klassieker
Filterpapier en water erin, en de klassieke koffiemachine en ideaal levert een heerlijk, aromatisch product. Arabica-bonen hebben zich bewezen voor deze bereidingswijze, omdat het vooral gaat om de cafeïnekick in meer dan één kopje. De verscheidenheid aan smaken lijdt hier echter vaak onder, wat je kunt verbeteren met een paar trucjes, zoals het bevochtigen van het filter. Filtermachines zijn even praktisch als goedkoop (inclusief de prijs per kopje) en daarom voor veel mensen onvervangbaar. Ze missen echter ook smaakvariatie en dus een beetje genot.
Handfilters en french press – terug naar de oorsprong
Het symbool van de Third Wave beweging is de klassieke bovenfilter, waardoor koffie met de hand wordt gezet – oorspronkelijk, eenvoudig en goedkoop. Modern filterhouders van porselein, glas of metaal zorgen voor kleine verbeteringen in het gebruik, maar deze methode biedt nog steeds ruimte voor veel experimenten op het gebied van extractietijd, dosering en smaak.
De focus ligt hier op de bereiding zelf. De perfecte grondstof en het vaardige handwerk zorgen ervoor dat geen enkele machine de verschillende smaken van het product kan wegnemen. Het is echter gemakkelijk om hier kleine fouten te maken en een rauw product van slechte kwaliteit is onmiddellijk merkbaar in het kopje of op het gehemelte. De correcte accessoires vereenvoudigen het bereidingsproces echter aanzienlijk, zodat iedereen, beginner of expert, volle en heerlijke filterkoffie kan maken.
Een soortgelijke situatie geldt voor de French Press. Deze wordt vaak gebruikt, maar vanwege de zwevende delen in het eindproduct en andere bereidingsbeperkingen is het meer een robuust type traditionele, originele koffiebereiding.
INFO: Handfiltratie met papieren filters absorbeert koffieoliën. Moderne varianten van porselein of metaal zorgen voor een grotere verscheidenheid aan smaken.
Capsule- en podmachines – voor singles met een druk leven
De triomf van de capsule- en podmachines kan worden verklaard door de wens van moderne singles om zo eenvoudig en snel mogelijk van koffie te genieten met zo min mogelijk initiatief - en met smaakvolle resultaten. Terwijl capsulemachines kunnen werken met een redelijk hoge druk en daarom ook espresso's met crema en andere specialiteiten mogelijk maken, zijn E.S.E. podmachines gespecialiseerd in aromatische filterkoffie.
Beide bereidingswijzen bieden een gevarieerde selectie van accessoires en koffiedik, de resultaten zijn echt overtuigend in termen van smaak. De machines zijn echter vrij duur in aanschaf en onderhoud, en met capsules ben je ook gebonden aan één systeem. Het afval en dus de impact op het milieu moet ook niet onderschat worden. Als je echter maar af en toe een kopje koffie drinkt en je geen zorgen wilt maken over de juiste stappen, is dit type machine de juiste keuze.
Pistonmachines - de eerste klasse espressomachines
Hoewel uit de prijs van een koffiezetapparaat niet noodzakelijk conclusies kunnen worden getrokken over het eindproduct, is dit wel het geval bij een pistonmachine maar dit is wel een beetje het geval. Om geweldige, veelzijdige koffieproducten te krijgen met de pistonmachine, moet je diep in de buidel tasten. Een investering is immers alleen de moeite waard als de machine voldoet aan professionele normen op het gebied van zettemperatuur en druk.
Een piston koffiemachine is vaak te vinden in koffiebars en catering , ook omdat deze apparaten meestal veel ruimte innemen en bijbehorende accessoires nodig hebben, zoals, stempelmatjes, tamper of zelfs melkbus. De persoon die de machine bedient moet ook een meester zijn in zijn vak, want alle knoppen en instellingen vereisen oefening. En hoewel een portafilter of pistonfilter een espresso alles kan geven wat het nodig heeft, worden de koffievarianten – bijvoorbeeld als lungo – niet per se beter dan hun gefilterde vrienden.
Koffiemolens en accessoires: wat perfecte koffie nodig heeft
Om koffie te maken die die naam waardig is, heb je de juiste accessoires en een paar trucjes nodig. Hier is een lijst met de belangrijkste ingrediënten:
1. de perfecte koffiemolen
Koffiekenners hebben een ijzeren wet: Alleen vers gemalen koffie maakt goede koffie. Investeren in een koffiemolen, of elektrisch of handmatig, is daarom een investering waard. Je moet ervoor zorgen dat de molen niet te heet wordt tijdens het malen, waardoor de koffiebonen oververhit kunnen raken. Dit gaat ten koste van de smaak en aroma.
Hoewel het maalresultaat ook kan variëren in fijnheid, het moet altijd gelijkmatig zijn. Alleen dan kan het water de koffie homogeen extraheren - ongeacht de bereidingsmethode. Molens met een schijvenmolen hebben hier een duidelijk voordeel ten opzichte van modellen met een klopper of kegelmolen. Een kegelmolen is echter erg zacht voor de smaak. De handmatige versie vereist daarentegen geduld en spierkracht.
2. de perfecte dosering en de perfecte maling
De maalgraad en de dosering zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het eindproduct dat in het kopje terecht moet komen. Voor filtermachines of handmatig filteren wordt een maling van 0,3 tot 0,5 millimeter aanbevolen, met een dosering van ongeveer zes tot zeven gram gemalen koffie per Kopje. Hier moeten de grondstoffen, het maalresultaat en de machine of handeling gewoon worden uitgeprobeerd en geleidelijk worden verfijnd. Speciale koffieweegschalen zijn handig voor constante hoeveelheden - een hulpmiddel dat vaak wordt beschouwd als het belangrijkste gebruiksvoorwerp onder barista's
3. Het perfecte water
Koffie zetten is eigenlijk een verkeerde benaming, want als je kokend water over het koffiedik giet, kun je het resultaat rechtstreeks in de gootsteen gieten. Perfecte koffie wordt gezet met water van niet meer dan ongeveer 95 graden, maar iets koeler. Als de koffie even kan zwellen met het water voor de eigenlijke extractie, komen de smaken nog beter tot hun recht. Hier is handfiltratie natuurlijk weer in het voordeel.
TIP: Om ervoor te zorgen dat de koffie goed smaakt, mag afgewerkte koffie niet warm worden gehouden op hete borden of iets dergelijks. Het resultaat zal na korte tijd onsmakelijk zijn. Zet slechts zoveel koffie, welke methode je ook gebruikt, als je direct zult verbruiken.
Van curieus tot heerlijk: nieuwe trends in koffie
Het aanbod van veelzijdige koffiebars is soms vreemd en merkwaardig als het gaat om extra koffiegenot. Maar zoals zo vaak het geval is: the proof of the pudding is in the eating!
Bulletproof koffie
Het is nog maar kort geleden dat bulletproof koffie op ieders lippen lag - in ieder geval als gespreksonderwerp. Want filterkoffie met boter verkopen klinkt voor veel mensen gewoon onvoorstelbaar. Het is zeker de moeite waard om eraan te wennen, maar het kan geen kwaad om het uit te proberen.
CoffTea
Het was slechts een kwestie van tijd voordat iemand op het idee kwam om koffie en thee te mengen. De naam is echter misleidend, want de koffie-kersenschillen zijn doordrenkt als een thee - en hebben een behoorlijk sterke smaak.
Koud gebrouwen
De klassieke ijskoffie is al lang niet meeré – nu zijn cold brews of cold drips aan de orde van de dag. Water op kamertemperatuur druppelt tot 12 uur lang door de koffiedrab in de dripper. Het resultaat is zachter en veel harmonieuzer dan gewoon koude koffie. Gemengd met ijsblokjes en slechts een paar toevoegingen wordt het een modern verfrissend drankje.
Lichte brandingen
In plaats van donkere, rijke brandingen worden de light varianten nu steeds populairder. Het gehemelte wordt tegelijkertijd geprikkeld door de grote verscheidenheid aan smaken, maar ook uitgedaagd door een sterkere zuurgraad - dit is dus een kwestie van type.
Onze tip: De subtiele en vaak fruitige smaken komen het best tot hun recht als de koffie wordt bereid met een handfilter of als filterkoffie.
Kleine batches
Wat ambachtelijk bier is voor bierliefhebbers, is microbranding voor koffiekenners. Microbrandingen bieden altijd nieuwe smaakervaringen en maken geweldige experimenten mogelijk. Het is altijd de moeite waard om een kijkje te nemen bij de traditionele branders in het assortiment, want trends laten ook hen niet onberoerd.
Koop koffie online bij roastmarket
Het gevarieerde aanbod van roastmarket omvat niet alleen verschillende soorten koffie uit verschillende landen van herkomst, zoals Ethiopië of Indonesië, maar ook verschillende koffiesoorten, samenstellingen en certificeringen zoals Directe Handel, Fair Trade en Bio. Zacht gebrande koffies met een uitgebalanceerde smaak zijn beschikbaar voor alle bereidingswijzen, of Espressomachine of volautomatisch, optioneel als koffiebonen of vers gemalen tot de juiste maling, maar ook bijvoorbeeld speciale espressomachines van kleine, lokale koffie worden aangeboden. De filtermethoden en talloze klantbeoordelingen helpen je bij het vinden van je nieuwe favoriete koffie, die je vervolgens eenvoudig kunt bestellen in de gewenste verpakkingsgrootte vanaf 250 gram. En als je geen keuze kunt maken, zijn onze professioneel samengestelde proefpakketten ideaal om te proberen, te testen en te vergelijken. Ontdek de uitgebreide selectie van hoogwaardige koffiespecialiteiten in de online shop van roastmarket.