Duurzame koffie
Filteren op:
Bestel online de beste kwaliteit duurzaam geteelde koffie
Heb je je bij je kopje koffie 's ochtends ooit afgevraagd hoe de basis voor deze heerlijke en extreem populaire warme drank eigenlijk tot stand komt? Dan behoor ook jij tot een snel groeiende groep koffieliefhebbers voor wie niet alleen de uitstekende kwaliteit en aromatische smaak belangrijk zijn, maar ook de eerlijke en duurzame teelt. Met een zuiver geweten krijgt duurzame koffie een heel speciale smaak die een integraal onderdeel is van het dagelijks leven. We willen allemaal een natuurlijke omgeving in stand houden, zowel voor onszelf als voor toekomstige generaties. Een omgeving die het waard is om in te leven. Om dit mogelijk te maken is een verantwoord en zorgvuldig gebruik van de hulpbronnen die we tot onze beschikking hebben essentieel.
Hoe herken je koffie uit duurzame teelt
Je vraagt je nu af hoe je er het beste achter kunt komen of een koffiemelange duurzaam is geproduceerd? Wel, op het eerste gezicht lijken de verschillende keurmerken en certificaten misschien een beetje ondoorzichtig - maar bij nadere inspectie en met een nauwkeurig oog voor details is het helemaal niet ingewikkeld om erachter te komen of een bepaalde koffiesoort eerlijk en duurzaam is geproduceerd en via directe handel verkregenof niet. Alles wat we consumeren is geproduceerd door mensen voor mensen, op een bepaalde plaats, op een bepaalde tijd - dat moge duidelijk zijn. De productieomstandigheden voor koffie variëren sterk, afhankelijk van het land en het teeltgebied. Het behoudt van hulpbronnen, zoals water, dat natuurlijk een belangrijke rol speelt bij de teelt van koffieplanten, is een van de aspecten waarop koffieboeren over de hele wereld zich richten om duurzaam en ecologisch bewust te produceren.
Een dergelijke manier van werken houdt onder andere in dat ze hun koffieplanten niet in monoculturen telen, omdat dit het gebruik van bestrijdingsmiddelen met zich meebrengt, wat weer een bedreiging vormt voor de biodiversiteit. Duurzamer telen betekent telen van gemengde culturen, die ook herkenbaar zijn aan bijvoorbeeld een biologisch zegel op de koffieverpakking.
Maar niet alleen de teelt, oogst en verwerking van de koffiebonen spelen een rol in de duurzaamheid van het product dat we uiteindelijk consumeren. Ook het verpakkingsmateriaal, de transportroutes, de opslag en de marketing van de koffie hebben invloed op de ecologische impact die de koffie uiteindelijk heeft. Veel fabrikanten zorgen er daarom niet alleen meer voor dat de koffiebonen lokaal en op een duurzame, ecologisch bewuste manier worden geteeld, maar verpakken hun koffie, bijvoorbeeld, ook in gerecycled materiaal en zien af van het gebruik van etiketten die moeilijk biologisch afbreekbaar zijn.
Hoe kan ik duurzame koffie consumeren?
Kiezen voor fairtradekoffie uit duurzame bronnen is natuurlijk een grote stap in de goede richting als het gaat om het bewust consumeren van de brandingen waar we zo van houden. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat je het gebruikte koffiepoeder nog kunt gebruiken nadat je het als drank hebt bereid? Koffiepoeder is vooral populair in cosmetica, bijvoorbeeld als scrub. Je kunt hiervoor veel creatieve recepten en suggesties vinden op verschillende online platforms. Als natuurlijk product is de beste en meest duurzame manier om gebruikt koffiepoeder weg te gooien de compost of het organisch afval. Zo weet je zeker dat alle tussenstappen, van het verbouwen tot het recyclen van de koffie, zo duurzaam mogelijk zijn.
Duurzame en eerlijke koffiesoorten van de beste branders op roastmarket
Bij het samenstellen van ons assortiment zorgen we er bij roastmarket niet alleen voor dat we de grootste en meest gevarieerde selectie hoogwaardige koffiesoorten aanbieden, maar we hechten er ook veel waarde aan dat de koffiesoorten die we verkopen voortkomen uit verantwoorde, ecologisch bewuste teelt. Veel van de branders die we vertegenwoordigen kunnen daarom bogen op erkende biologische certificaten en andere duurzaamheidskeurmerken, zoals die van de Rainforest Alliance. Zo hecht koffiebrander Speicherstadt bijzonder veel waarde aan direct contact met lokale koffieproducenten, waardoor sociale en ecologische duurzaamheid centraal staat in de strategie van het bedrijf. Probeer de aromatische variëteiten van Speicherstadt, zoals Caffè Crema, en ervaar zelf de eersteklas kwaliteit van biologische koffiesoorten.
Een andere volle koffie uit bewuste, duurzame teelt en met biologische certificering is de Pacha Mama van de Murnauer koffiebranderij. De arabicabonen komen voor de volle 100% uit de Andes in Peru, waar ze biologisch worden verbouwd op een hoogte van meer dan 1700 meter. Fijn en fruitig van smaak is de Pacha Mama een heel populaire Caffè Crema waar je zeker van zult genieten.
Dit zijn slechts twee voorbeelden van duurzame koffiesoorten die je in ons assortiment kunt vinden. In het roastmarket assortiment vind je een uitstekende selectie duurzame koffiesoorten voor alle voorkeuren. Kom dus gewoon eens langs en ontdek het zelf.