Café Crema
Filteren op:
- De smaak: Fruitig, Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Kleine
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Nootachtig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Kleine
- De smaak: Nootachtig, Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Fruitig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Medium
Café Crème - de Zwitserse koffiespecialiteit
Café Crème, ook wel bekend als Caffé Crema, is een koffiespecialiteit uit Zwitserland en wordt geserveerd in een grote kop. Het wordt echter niet gezet zoals normale filterkoffie, maar volautomatisch geproduceerd volgens de espressomethode. De hoge druk die wordt gecreëerd in het koffiezetapparaat met zuiger vormt een dikke laag schuim op de koffiespecialiteit, de typisch Italiaanse ‘crema’. Vandaar de naam Caffé Crema.
Dankzij het schuim wordt de café crème door de Zwitsers ook vaak Schümli genoemd. Schümli is simpelweg het verkleinwoord van Schum, ofwel schuim. De naam Café Crème zou ook te maken kunnen hebben met het schuim, maar komt waarschijnlijk van het Franse woord voor room (‘crème’) - die de Zwitsers, net als de Duitsers, graag aan hun koffie toevoegen.
Aangezien een koffiemachine met zuiger nodig is voor een Café Crème, kon het schuim aanvankelijk alleen in cafés worden gedronken. Sinds de jaren 80 zijn er echter steeds meer volautomatische koffiemachines beschikbaar in Zwitserse huishoudens, waardoor de Schümli nog populairder is geworden.
Café Crème en espresso - overeenkomsten en verschillen
Beide koffiespecialiteiten worden bereid volgens de espressomethode. Water wordt onder hoge druk door het koffiepoeder geperst om de karakteristieke schuimkraag te creëren. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? Een duidelijk zichtbaar verschil is de hoeveelheid water die wordt gebruikt voor de bereiding. Voor Zwitserse koffie wordt twee tot vier keer zoveel water gebruikt als voor espresso met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie. Daarnaast verschillen ook de gebruikte koffiemelange en de maalgraad. De laatste moet aanzienlijk grover zijn dan voor espresso, maar fijner dan voor filterkoffie. Speciale melanges worden gemaakt van arabica- en robustabonen, omdat dit een bijzonder mooie crema creëert en tegelijkertijd een volle smaak ontwikkelt.
Deze subtiele verschillen in bereiding kun je duidelijk proeven. Omdat voor de Café Crème alleen koffiebonen van hoge kwaliteit worden gebruikt in twee of drie verschillende graden van branding (licht en medium of licht, medium en donker), biedt het een unieke smaakervaring met een speciaal smaakprofiel dat wordt gekenmerkt door fruitige tonen en een uitstekende zoetheid.
De juiste bereiding van de Café Crème
Omdat bij de bereiding van een Schümli het water onder hoge druk (ca. 2 tot 3 bar) door het koffiepoeder moet worden geperst, is voor deze koffiespecialiteit een volautomatische koffiemachine, een piston- of een portafiltermachine nodig. Een bijzonder aromatisch resultaat wordt ook gegarandeerd door een speciale Café Crème-melange, waarvoor meestal traditioneel hoogwaardige arabica- en robustabonen worden geselecteerd. Onze Schümli-melange ‘Speicherstadt Schümli Café Creme’ biedt, bijvoorbeeld, een perfecte mix van lichte en medium brandingen die ideaal zijn voor de typische Caffè Crema.
Voeg net als bij espresso 7-9 g gemalen koffie toe aan de volautomatische koffiemachine of de filtermachine, maar gebruik vier keer zoveel water, namelijk 120 ml. Om ervoor te zorgen dat de extractietijd van ongeveer 30 seconden hetzelfde blijft, moet de maling echter aanzienlijk hoger zijn dan bij een espresso.
Je kunt nu een beetje room of melk en suiker of alternatief daarvan toevoegen. Puristen geven echter de voorkeur aan de originele versie met de fijne schuimkraag die zich bij de juiste bereiding op de Zwitserse koffiedrank vormt.
Conclusie
Een Café Crème biedt koffiegenot op de Zwitserse manier en heeft een heel eigen smaak, die wordt versterkt door het fijne crema. Speciaal geselecteerde koffiebonen en een geslaagde mix van verschillende brandingen maken van deze koffie een bijzonder aangename ervaring voor iedereen die van een heerlijke warme drank houdt. Om ervoor te zorgen dat jouw Café Crème perfect is, hebben we alle belangrijke ingrediënten en informatie op een rijtje gezet, zodat je thuis in alle rust kunt genieten van de unieke smaak van een Zwitserse Café Crème:
Ontdek Café Crème op roastmarket
Ook jij kunt nu genieten van de smaak van een heerlijk, romige Café Crème, net als in Zwitserland. In de roastmarket shop vind je een grote selectie speciale Schümli koffiesoorten van een groot aantal topbranders. Hier vind je voor elke smaak de juiste koffieboon en de juiste accessoires. Of je nu graag geniet met melk of suiker of een vervangend product - bij roastmarket vind je alles wat je nodig hebt voor een perfecte moment van rust. En vanaf een aankoopwaarde van 35 euro worden je nieuwe favorieten onmiddellijk verzonden en gratis thuisbezorgd.