Espresso
De kleine en geconcentreerde cafeïneboost die aromatisch en intens is. Espresso is een van de populairste koffiedranken. Een heerlijke espresso is het resultaat van bonen van hoge kwaliteit, zachte branding en het gebruik van een geschikt koffiezetapparaat zoals een pistonmachine of volautomaat.
Meer informatie over espressooFilteren op:
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Zeer weinig
- De smaak: Röstig, Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Medium
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- De smaak: Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
Espresso en filterkoffie: wat is het verschil?
In principe beginnen koffie en bereiding van beide soorten bij dezelfde bron. Alleen de verwerking en het branden bepalen uiteindelijk of er een espressobranding of een filterkoffie wordt geproduceerd. Dit zijn de belangrijkste criteria die espresso onderscheiden van filterkoffie:
- Espressobonen: Er wordt vaak ten onrechte aangenomen dat espresso en filterkoffie van verschillende koffiebonen gemaakt worden en daarom verschillende smaken hebben. Dit is niet helemaal juist. Donker gebrande bonen zijn typisch voor espresso, want hoe langer de branding, hoe minder zuur en hoe intenser de smaak. Robustabonen worden bewust gebruikt voor espressobranding en vaker gemengd in zogenaamde ‘espressomelanges’ om de typische crèmelaag en smaakintensiteit te krijgen. De melange van arabica- en Robusta bonen in espresso zorgt ook voor een perfecte balans in smaak tussen de subtiele en intense tonen. En over intens gesproken: robusta bevat meestal twee keer zoveel cafeïne als arabica. Ook pure espresso van 100% arabica is populair. Uiteindelijk komt het altijd neer op persoonlijke smaak. Voor filterkoffie wordt daarentegen bijna uitsluitend arabica geprefereerd.
- Espresso branden: Het belangrijkste kenmerk dat espresso onderscheidt van filterkoffie is het brandproces: espressobonen worden langer gebrand en zijn daardoor donkerder. Hierdoor komen enigszins bittere stoffen vrij en vermindert het chlorogeenzuur dat ze bevatten. Dus als je specifiek op zoek bent naar koffie zonder bittere smaak, moet je espresso eens proberen.
- Espressobereiding: Voor klassieke espresso stroomt het water volautomatisch of in een pistonmachine onder hoge druk van ongeveer 9 bar door fijngemalen koffiebonen. Het hele proces duurt niet langer dan circa 25 seconden. De combinatie van weinig water en hoge druk produceert een samengeperste koffie die aanzienlijk meer cafeïne bevat dan bonen- of filterkoffie. Espresso heeft ook een fijnere en complexere smaak omdat de snelle doorlooptijd en de druk ervoor zorgen dat een meer gebrande smaak en koffieolie in het kopje terechtkomen.
Geniet van espresso op de juiste manier
Espresso is een klassieke en populaire horecadrank. Geen wonder, want een espresso bevat maar een paar slokjes en dan gaat het door - in Italië tenminste. Als het op suiker aankomt, hebben echte espressokenners een positieve houding: hoewel het de fijn samengestelde crema en dus een essentiële smaakdrager vernietigt, is het acceptabel om de espresso te zoeten. Italianen waarderen de karamelsmaak die erdoor ontstaat. De espressodrinker heeft geen plezier als het om melk gaat. Een echte liefhebber drinkt hem zwart - zonder melk.
Als je koffie bestelt in Italiaanse restaurants, krijg je altijd een espresso. Als je een grotere portie wilt, bestel je een “caffè doppio”, een dubbele espresso, of een “caffè lungo”, d.w.z. een espresso aangelengd met water. Als je niet zonder melk kunt, kies dan voor een “caffè macchiato”, waarbij de barista een klein dopje melkschuim toevoegt aan de espresso.
Een perfecte espresso: de vijf M's
Ook al komt er maar zo'n 25 milliliter in een kopje espresso terecht, de manier om dit te bereiken vereist een zekere discipline. De beste tips kunnen worden samengevat onder de zogenaamde ‘5 M's’, zodat je espresso’s maakt als een professional: melange, maten, maling, machine, mens.
Mixen: espressobonen van hoge kwaliteit en de juiste manier van bewaren
Hoogwaardige espressobonen vormen de basis van elke gewaardeerde koffiedrank. Ze moeten donker en zo zacht mogelijk worden gebrand met behulp van een trommelbrander. In plaats van goedkoop geprijsde bonen moet je op zoek gaan naar bonen van hoge kwaliteit, want juist omdat de espresso ‘puur’ is, proef je de kwaliteit. Met name espressobonen van branderijen met liefde voor het product worden behandeld met het juiste proces van trommelbranden om een volle smaak te ontwikkelen.
De juiste manier om koffie te bewaren: bonen moeten altijd heel (niet gemalen) en luchtdicht afgesloten op een donkere plaats worden bewaard om de smaak zo lang mogelijk te behouden. De koelkast is niet aan te raden! Het mag niet te warm of te koud zijn, de temperatuur moet, in het ideale geval, constant zijn.
Maten: vind de beste verhouding tussen koffie en water
Afhankelijk van de machine en bereidingsmethode is het combineren van de juiste hoeveelheid koffie met de juiste hoeveelheid water een wetenschap op zich. Dit is de enige manier om een dichte crema en een geconcentreerde koffiesmaak te krijgen. Het Istituto Nazionale Espresso Italiano, zoiets als de bewaker van het koffiegenot, specificeert een hoeveelheid van ongeveer 7 gram koffie voor een eenvoudige espresso. Nauwkeurige koffieweegschalen helpen bij de juiste dosering.
Maalgraad: fijn, fijner, fijnst
De juiste maling voor espresso is absoluut essentieel voor het eindproduct. Als de maling te grof is, stroomt het water er te snel doorheen en is het resultaat een onduidelijk brouwsel. Als de maling te fijn is, komt er alleen teer in het kopje. De optimale crema met perfecte espresso wordt bereikt in de koffiemolen met een fijne maling, die te herkennen is aan het feit dat de espresso gelijkmatig in het kopje stroomt en er goudbruin uitziet. Er zijn meestal een paar testritjes nodig totdat de optimale maling voor espresso goed ingesteld is. Het is ook belangrijk dat het espressopoeder stevig wordt aangedrukt met een stamper.
Machine: de perfecte espresso is een kwestie van instellingen
Klassiek wordt espresso bereid met een espressomachine of pistonmachine. Een volautomatische koffiemachine van hoge kwaliteit serveert echter ook gearomatiseerde espresso. Uiteindelijk moet de 25 milliliter espresso in het kopje belanden.
Mens: espresso correct bereiden en fouten vermijden
Wanneer volautomatische machines hun werk alleen doen, zijn mensen vaak verbaasd dat de resulterende espresso nogal flauw smaakt. Dit komt meestal door kleine dingen die onopgemerkt blijven. De meest voorkomende fouten die je moet vermijden zijn:
- De espressobonen zijn oud, zijn voorgemalen of zijn blootgesteld aan zonlicht en temperatuurschommelingen en hebben weinig smaak meer.
- De maling is verkeerd ingesteld en de espresso stroomt te snel of helemaal niet uit het koffiezetapparaat.
- Het espressokopje is niet voorverwarmd.
- Het water bevat te veel kalk of is ongefilterd en verandert de smaak
- De pistonmachine is nog niet volledig opgewarmd waardoor er te veel bittere stoffen worden geëxtraheerd op de verkeerde temperatuur.
Koop heerlijke espresso
Om thuis van espresso te genieten en het aan gasten aan te bieden, heb je naast de juiste bereiding ook bonen van hoge kwaliteit nodig. Veel koffiedrinkers kiezen ervoor om naar de supermarkt of speciaalzaak te gaan om gemakkelijk de koffiebonen of gemalen koffie te kopen die ze nodig hebben. Kenners weten echter dat de selectie daar - vooral als het gaat om espressobonen - vaak te wensen overlaat, en daarom heeft online espresso kopen talloze voordelen. Als je espresso van hoge kwaliteit wilt kopen, biedt roastmarket de beste voorwaarden. Hier vind je een breed scala aan espressovariëteiten: branderijen van licht tot donker, landen van herkomst van Nicaragua tot Indonesië en ook gecertificeerde producten - zoals biologische espresso, fairtrade espresso of direct trade espresso.
Je kunt ook kiezen tussen pure arabica- en robusta-brandingen en perfect op elkaar afgestemde espressomelanges. Er zijn ook uitstekende espressobonen van kleinere, speciale branders die indruk maken met hun voortreffelijke smaken, maar vaak moeilijk te vinden zijn in winkels. Er is dus voor elk wat wils en er zijn altijd nieuwe melanges te ontdekken die zeker in de smaak zullen vallen. Onze verschillende espresso proefverpakkingen in de vorm van hele koffiebonen, capsules of pods zijn perfect om te testen en te ontdekken. De exquise koffiesoorten van verschillende branders, of het nu Lavazza, illy of Lucaffe is, laten zien hoe divers espresso kan zijn.
In onze online shop kun je natuurlijk espresso kopen als hele bonen, in capsules, voorgemalen of als E.S.E. pod. Espresso kopen bij roastmarket betekent ook profiteren van een snelle en gemakkelijke levering binnen enkele werkdagen. Het genot van geselecteerde espresso melanges is dus maar een paar klikken van je verwijderd - trouw aan het motto: Goede koffie is voor iedereen!
Espresso, maar dan anders
Een espresso heeft eigenlijk geen variatie nodig als hij perfect is bereid. Maar zo nu en dan wil het gehemelte wel eens wat anders. Espresso is er in vele speelse vormen die verrassen met melk of andere toevoegingen. Hier zijn enkele recepten:
- Espresso Corretto: bij de espresso wordt een grappa geserveerd
- Caffè Freddo: de Italiaanse ijskoffievariant bestaat uit espresso en ijsblokjes en is sterk gezoet.
- Cortado: de Spaanse versie van espresso met melk of melkschuim. Het bevat ongeveer 60 milliliter.
- Carajillo: Spaanse corretto die traditioneel wordt gedronken met anijslikeur
- Café leche y leche: Canarische variant bestaande uit een mengsel van gezoete gecondenseerde melk, espresso en melkschuim.
De oorsprong van espresso
- De hedendaagse koffiecultuur vindt zijn oorsprong in Italië
- De traditionele bereiding van koffie duurde twee Italianen te lang.Ze vonden een espressomachine uit die koffie binnen 30 seconden kon bereiden.
Net voor het begin van de 19e eeuw was er al een levendige koffiecultuur in Italië. De centra waren Napels en Milaan. De traditionele bereiding van koffie duurde een koopman uit Napels echter te lang voor en dus werkte hij aan een nieuwe bereidingsmethode.
Samen met de Milanese ingenieur Luigi Bezzera ontwikkelde hij een machine die waterdamp onder hoge druk door koffiepoeder spoot - in iets minder dan 30 seconden. De eerste espressomachine was geboren en vond kort na 1900 zijn weg naar de horeca in Milaan. De ‘caffè’ die hij produceerde werd eerst daar en daarna over de hele wereld een favoriete drank. Vandaag de dag worden in Milaan nog steeds espresso- en pistonmachines geproduceerd onder de naam Bezzera.
Espresso-expert tip:
strikt genomen is espresso bereid in een mokapot of espressomachine geen echte espresso, omdat de druk van het water dat tijdens het kookproces van onderaf door de zeef omhoog schiet, niet voldoet aan de officiële specificaties (9 bar zetdruk voor espressomachines). In plaats daarvan kan de gecreëerde koffiedrank het best worden omschreven als een ‘moka’ of intense koffie. Een echte espresso wordt alleen bereid in een pistonmachine.
Koop espresso online bij roastmarket
Bekijk de vele verschillende soorten espresso in onze online shop en vind de branders en variëteiten die bij jouw smaak passen. Twijfel je nog✓ Bestel dan eenvoudig een espresso proefpakket met onze populairste espresso variëteiten. Of heb je liever een koffiemerk of branderij die je al kent? Filter daar dan op en bestel je favoriete espressobonen handig en gemakkelijk bij je thuis.