Onderwerpen gerelateerd aan French Press koffie
- French Press koffie – genot met een smaakje
- French press koffie zetten – de juiste accessoires
- Koffie voor de French press
- French press koffie – de bereiding
- French press koffie bereiden met de cafetière
- Het decanteren van French press koffie
- Variaties van bereiding
- Tips voor koffie met een goede smaak
- Fun fact over French press koffie
- Kies French Press koffie – van roastmarket
French Press koffie
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Grond
Medium
Medium
Zeer weinig
French Press koffie - genot met een smaakje
Ben je op zoek naar koffie met een smaakje voor je French press? In de supermarkt heb je tot op heden nog nooit iets geschikts gevonden? Perfect! We hebben niet alleen een grote selectie French Press koffie van hoge kwaliteit, we vertellen je ook waar je op moet letten bij het kiezen van de koffiebonen. Met het juiste koffiezetapparaat kun je thuis in een handomdraai French press koffie zetten. Met French press apparaten heb je nauwkeurige controle over het hele zetproces die je bij geen enkele andere bereidingsmethode zult ervaren. Je bepaalt zelf de keuze van de koffiebonen, de maling en de dosering van de koffie, de hardheidsgraad van het water, evenals de temperatuur en de tijd die je je French Press koffie geeft. Alles heeft invloed op de smaak en het aroma van de door jou bereide koffie. Met een beetje oefening zet je thuis de heerlijkste koffie die geen professionele barista beter zou kunnen maken.
French press koffie zetten - de juiste accessoires
Het bereiden van French Press koffie lijkt eenvoudig. Vul de French press met gemalen koffie, voeg kokend water toe en druk aan met de zuiger. Maar als je de koffiebereiding onzorgvuldig aanpakt, zul je nooit kunnen genieten van een perfect gezet, gearomatiseerd kopje koffie. Dit blijft een fragiel evenwicht van fruitige zuren, met complexe aroma’s en het cafeïnegehalte.
Het recept voor een perfecte French press koffie ligt in de nauwkeurige beheersing van alle factoren. Hiervoor heb je nodig:
- Koffiebonen - die de aanwezige aroma's bepalen
- Koffieweegschaal - om de benodigde hoeveelheid bonen af te wegen
- Koffiemolen - de maalgraad bepaalt de sterkte
- Waterfilter - om de hardheid van het water te verminderen
- Waterkoker - voor het verwarmen tot 93 - 97°C (eventueel een thermometer om de watertemperatuur te controleren)
- French Press - om te brouwen, filteren en in te schenken
- Klok - om de zettijd van vier minuten aan te houden
- Kopje - een breed model verspreidt het koffiearoma beter
Je kunt natuurlijk ook alle hoeveelheden en tijden schatten. Het kan dan echter gebeuren dat je kopje koffie ‘s ochtends de ene keer goed smaakt en de andere keer teleurstelt.
Koffie voor de French press
De koffiemelange heeft de grootste invloed op de smaak van de koffie. De beste koffie voor de French press bestaat niet, net zoals er niet zoiets bestaat als de beste wijn of het beste ontbijt. Jij alleen bent de maatstaf voor de koffiemelange die jij het lekkerst vindt. Het is echter belangrijk om te weten dat sommige brandingen beter geschikt zijn voor French press koffie dan andere. We kunnen bijvoorbeeld geen espressomelange aanbevelen voor de French press. Probeerpakketten en kennis over de verschillende koffiesoorten en brandingsgraden zullen je helpen om je favoriete koffie te vinden.
Alleen de smaakstoffen die tijdens de groei van de koffieplant worden geproduceerd en door de plant in de koffiebes worden opgeslagen vind je later terug in je kopje. Zo hebben arabicabonen, vergeleken met robustabonen, een hoger aandeel aromatische oliën, maar minder cafeïne en fruitige zuren. Een evenwichtige koffiemelange bevat daarom koffiebonen van beide soorten. Tijdens het brandproces bepalen de temperatuur en de duur hoeveel suikers zich ontwikkelen, of de fruitige zuren behouden blijven en hoeveel bittere stoffen er worden geproduceerd. De resulterende koffiesmaken variëren van een geaccentueerde zuurgraad tot een lichte zoetheid met karamelsmaak tot intense, chocoladeachtige aroma's.
Melanges met een hoog aandeel arabicabonen zijn ideaal voor koffie uit de French press. Andere variëteiten kunnen echter beter bij je persoonlijke smaak passen. Probeer een paar verschillende soorten uit om een gevoel te krijgen voor wat je voorkeuren precies zijn.
French press koffie - de bereiding
Na het maken van een keuze voor de soort koffie is het tijd voor de bereiding. Net als bij een recept voor de maaltijd, is het ook handig om het recept voor het bereiden van je French Press koffie te noteren. Het recept voor de French press gaat echter minder over de ingrediënten en meer over maling, temperatuur, zettijd en een indicatie van hoe lekker je het resultaat vindt.
De koffiemolen en de maalgraad zijn belangrijk. Koffieliefhebbers vragen zich vaak af of ze voorgemalen koffie moeten gebruiken voor de French press. Voor de beste smaak ontkom je er echter niet aan om je koffiebonen zelf te malen. Koffie malen met een schijf- of kegelmolen zorgt voor een homogeen resultaat van je French Press koffie en een middelgrove maling (stand 7-8) zorgt voor het beste resultaat. Te fijne deeltjes kunnen tijdens de bereiding door het filter glippen en in het kopje terechtkomen. De koffie smaakt dan bitter.
French press koffie bereiden met de cafetière
Nu de French press klaar is, is het tijd om koffie te zetten. De ’gouden verhouding’ van de gemalen koffie en water voor de French press is 1 g koffiebonen op 17 g water. Je hebt dus 15 g gemalen koffie nodig voor een kopje van 250 ml. Dit is waar de precisieweegschaal van pas komt.
Watertemperatuur - maal je koffiebonen terwijl je het water tot 95 graden verwarmt. Koeler water vermindert de smaak, terwijl te heet water meer bittere stoffen afgeeft en bovendien kan leiden tot letsel aan de slokdarm. Bij het drinken mag de temperatuur niet hoger zijn dan 65°C.
Roeren - doe de vers gemalen koffie in de cafetière, giet het water er bij en roer kort zodat alles zich goed vermengd. Zet de plunger erop en druk hem naar beneden totdat hij net het oppervlak raakt. Dit voorkomt oxidatie en te veel afkoeling tijdens het brouwen.
Tijd - nu is het tijd om geduld uit te oefenen. Precies vier minuten, die je het beste kunt controleren met een stopwatch of klok. De zettijd is, samen met de hoeveelheid gemalen French press koffie, grotendeels verantwoordelijk voor de sterkte van de koffie. Probeer tijdens het koffiezetten in stappen van 10 seconden te bepalen welke sterkte je voorkeur heeft.
Het decanteren van French press koffie
Nadat je de koffie voldoende tijd hebt gegeven om te trekken, is het tijd om te decanteren. Om dit te doen, druk je de zuiger langzaam en moeiteloos naar beneden. Zwevende deeltjes raken verstrikt in het gaas en vormen het filter. Zodra de zuiger op het koffiepoeder tot stilstand komt, is je ochtendkoffie klaar om te serveren. Giet de hele kan leeg. Restjes die in de Franse pers achterblijven, trekken in het koffiedik en smaken na korte tijd bitter. Als je wat over hebt kun je dit het beste overgieten in een thermoskan waar het warm en smaakvol blijft.
Variaties van bereiding
De ‘kleine zwarte koffie’ is niet de enige bereidingsvorm die de French press toestaat. Hier zijn een paar suggesties:
Ice brew
Met een Ice Brew proef je aroma's die je anders alleen ruikt. Met de dubbele hoeveelheid koffie kun je smaken binnen 60 seconden uitschenken zonder dat bittere stoffen oplossen. Giet de koffie meteen in een glas met ijsblokjes en je hebt een heerlijk verfrissend brouwsel. Een recept voor warme zomerdagen.
Cold brew
De cold brew methode produceert een koffieconcentraat als je koud water minstens 12 uur met de gemalen koffie in de French press laat trekken. Cold brew koffie kun je goed in de koelkast bewaren. Meng met water in een verhouding van 1:2 en gebruik als basis voor een heerlijke ijskoffie. Onze tip: ontdek voor nog meer inspiratie de verfrissende cold brew cocktailrecepten in het roastmarket magazine!
Tips voor koffie met een goede smaak
- Het is de boon die telt. Hoogwaardige aromatische koffiebonen brengen hoge prijzen op de wereldmarkt op. Je zult ze daarom nooit zien in goedkope koffiemelanges. Een paar euro meer maakt veel verschil.
- Waterfilters zijn de moeite waard omdat kalk in het water de fruitzuren in de koffie bindt. Offer geen goede smaak op omdat je hard water hebt.
- Stel je koffiebonen niet bloot aan zuurstof. Maak open verpakkingen snel op, bewaar ze luchtdicht en maal de bonen vlak voor de bereiding. Koffie-aroma’s zijn vluchtig.
- Variatio delectat - afwisseling is aangenaam. Het is prima als je 's ochtends de voorkeur geeft aan een ander soort koffie dan ‘s middags of ‘s avonds. Niemand kan je vertellen dat je maar van één soort mag genieten.
Fun fact
De French press werd razend populair toen een jonge Michael Caine in 1965 het nieuwerwetse koffiezetapparaat gebruikte in de openingsscène van de film ‘The Ipcress File’. Het feit dat dit een van de eerste product placements was, in overleg tussen producent en fabrikant, wisten veel bioscoopbezoekers toen nog niet.
Kies French Press koffie - van roastmarket
Wil je aromatische French press koffie kopen en de smaak van heerlijke filterkoffie zelf proeven? Dan ben je bij roastmarket aan het juiste adres! Wij bieden een grote selectie exquise brandingen. Of het nu gaat om hele koffiebonen of gemalen koffie voor de Franse pers - je vindt gegarandeerd wat je zoekt! Ben je nog op zoek naar een geschikt koffiezetapparaat? Bekijk dan ons gevarieerde assortiment cafetières.