- Een idee dat doorbreekt: Fairtrade-koffie
- Voor een betere wereld: Fairtrade-koffie
- Koffie eerlijk produceren – zo werkt het
- Eerlijk verhandelde koffie: dit zijn de standaarden
- Verwerking van Fairtrade-koffie
- Waar komt Fairtrade-koffie vandaan?
- Het Fairtrade-keurmerk
- Fairtrade-koffie – de oplossing voor alle problemen?
- Bio Fairtrade-koffie: een biologische keuze
- Fairtrade-koffie kopen - bij roastmarket
Fairtrade koffie
Een idee dat doorbreekt: Fairtrade-koffie
Wilt u dat koffieboeren van hun arbeid kunnen leven, hun gezinnen kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen? Hecht u waarde aan het steunen van kleine coöperaties in hun concurrentie met internationale bedrijven? Dan zou Fairtrade-koffie wel eens de juiste keuze voor u kunnen zijn! Wij vertellen u wat u van eerlijke handel in koffie mag verwachten en waar u op moet letten.
Voor een betere wereld: Fairtrade-koffie
Koffie is een van de belangrijkste handelsproducten ter wereld. Hoewel het als luxeproduct in het totale handelsvolume van de meeste importerende landen geen prominente rol speelt, domineert het de export van veel koffieproducerende landen. De inkomsten uit de koffieproductie zijn daarom niet alleen van groot belang voor de koffieboeren, maar ook voor de leefomstandigheden van alle mensen in deze regio's.
Exporterende landen hebben nog steeds nauwelijks invloed op de prijzen die ze voor hun ruwe koffie kunnen behalen. Daar zijn verschillende redenen voor:
- Slechts drie grote handelsorganisaties verwerken ongeveer 50 procent van de wereldwijde koffiehandel. Hierdoor beschikken zij over een overweldigende marktmacht die de koffieproducenten sterk benadeelt.
- Tussen 70 en 80 procent van de wereldwijd geteelde koffie komt van kleine boeren en familiebedrijven. Deze kleine producenten staan in intense concurrentie met elkaar, terwijl ze vaak een sterke lobby, voldoende middelen en toegang tot kapitaal missen.
- Koffieprijzen worden bepaald op internationale beurzen en worden beïnvloed door talrijke wereldwijde economische factoren. Deze omvatten onder andere klimaatverandering, grootschalige plantenziekten zoals koffieroest, stijgende of dalende transportkosten en valutaturbulenties. Ook deze ontwikkelingen kunnen de boeren nauwelijks beïnvloeden.
Koffie eerlijk produceren – zo werkt het
Eerlijk verhandelde koffie: dit zijn de standaarden
De doelen van Fairtrade worden bereikt door strikte standaarden waaraan elke gecertificeerde onderneming zich verplicht te houden. Deze standaarden omvatten:
- Samenwerking van kleine boeren: Kleine boeren verenigen zich in coöperaties of organisaties om hun koffie en espresso gezamenlijk onder de gunstigere Fairtrade-voorwaarden te verkopen. Democratische structuren en politieke onafhankelijkheid van de coöperaties zijn hierbij essentieel.
- Verbod op dwangarbeid en kinderarbeid: Fairtrade hanteert een strikt verbod op uitbuitende kinderarbeid en dwangarbeid.
- Duurzaam beheer van landbouwgrond: Fairtrade bevordert milieuvriendelijke landbouw door strikte milieucriteria, zoals het beperken van het gebruik van synthetische meststoffen en bestrijdingsmiddelen, en door alternatieven te bieden.
- Gegarandeerde minimumprijs: Fairtrade biedt een vaste minimumprijs voor ruwe koffie, die prijsschommelingen op de wereldmarkt opvangt. Wanneer de wereldmarktprijs boven de minimumprijs stijgt, ontvangen boeren de hogere marktprijs.
- Voorfinanciering van oogsten: Bij behoefte kunnen boeren tot 60 procent van de verkoopprijs van de oogst vooraf ontvangen.
- Doelgebonden Fairtrade-premie: Coöperaties krijgen een premie om projecten te financieren die gericht zijn op kwaliteitsverbetering, productiviteitsverhoging, en sociale of economische investeringen.
- Extra premie voor biologische Fairtrade-koffie: Hoewel Fairtrade ook conventioneel geteelde koffie accepteert, motiveert de extra premie voor biologische koffie steeds meer boeren om hun productie om te schakelen naar biologische landbouw.
Door deze organisatorische en financiële zekerheid winnen de boeren en hun families:
- Sociale en beroepsmatige zekerheid,
- Betrouwbare basis voor investeringen en de verdere ontwikkeling van hun bedrijven,
- Betere voorwaarden bij leveranciers en partners,
- Eenvoudigere toegang tot kredieten en kapitaal,
- Toegang tot opleidingen en de nieuwste wetenschappelijke inzichten over koffieteelt en oogsttechnieken.
Zo bieden de standaarden voor eerlijk verhandelde koffie een stabiele bestaansbasis en een planbare toekomst voor talloze kleine bedrijven in koffieproducerende landen.
Verwerking van Fairtrade-koffie
De Fairtrade-standaarden bevatten geen specifieke voorschriften voor de verwerking van koffie. Het is echter vanzelfsprekend dat de ruwe koffie uit Fairtrade-teelt ook op een verantwoorde manier verder verwerkt moet worden. Dit begint bij de handmatige oogst van de koffiebessen, waarbij uitsluitend rijpe en onbeschadigde vruchten worden geplukt. Zo zorgen de koffieboeren ervoor dat hun oogst alleen bonen van de hoogste kwaliteit bevat. Ervaren meesterbranders brengen de aroma's van de ruwe koffie tot hun recht door middel van een zorgvuldige, langdurige branding bij lage temperaturen. Deskundige koffieblenders creëren verfijnde koffie- en espressomelanges van de verschillende soorten. Deze melanges worden vervolgens verpakt in materialen die het aroma beschermen en tegelijkertijd de impact op het milieu minimaliseren. Koffieliefhebbers die deze zorgvuldigheid waarderen door een minimale meerprijs voor hun favoriete koffie te betalen, ondersteunen en bevorderen met elke kop koffie de visie van eerlijke handel.
Waar komt Fairtrade-koffie vandaan?
Op dit moment werken 730.000 kleine boeren op in totaal een miljoen hectare landbouwgrond volgens de Fairtrade-standaarden. De producenten zijn georganiseerd in ongeveer 450 producentenorganisaties in alle grote koffieregio’s wereldwijd. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vormen op dit moment een zwaartepunt; daar wordt ongeveer driekwart van alle opbrengsten van eerlijke koffie gegenereerd. Toch groeit het aantal gecertificeerde bedrijven wereldwijd. Ook nu al is bijna elke koffie- of espressovariant uit elk productiegebied ter wereld als Fairtrade-koffie verkrijgbaar. Ongeacht of de bonen afkomstig zijn van één enkele variëteit of worden aangeboden in verfijnde blends: het certificaat staat garant voor kwaliteit en smaak. Als we ons echter realiseren dat Fairtrade-gecertificeerde bedrijven tot nu toe slechts iets meer dan twee procent van de wereldwijde koffie-export voor hun rekening nemen, wordt duidelijk welk enorm potentieel er nog te benutten is.
Het Fairtrade-keurmerk
In Duitsland wordt het bekende Fairtrade-keurmerk uitgegeven door TransFair. TransFair is een geregistreerde vereniging met hoofdkantoor in Keulen en maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van Fairtrade International. Het keurmerk wordt uitsluitend toegekend aan producten die geheel of, waar mogelijk, grotendeels uit Fairtrade-gecertificeerde grondstoffen bestaan. Koffie, een zogenaamd monoprodukt, bestaat uit één enkele grondstof. Het Fairtrade-keurmerk voor koffie garandeert daarom dat de verpakking uitsluitend koffie bevat die volgens de Fairtrade-standaarden is geteeld. Bij samengestelde producten, zoals chocolade of ijs, mogen daarentegen ook niet-gecertificeerde ingrediënten worden gebruikt, mits deze ingrediënten niet in Fairtrade-kwaliteit op de markt beschikbaar zijn.
id="fairtrade-koffie-de-oplossing-voor-alle-problemenFairtrade-koffie – de oplossing voor alle problemen?
Betekent dit nu dat koffiedrinkers niets verkeerd kunnen doen, zolang ze maar kiezen voor Fairtrade-koffiebonen? Niet helemaal. Ze kunnen er zeker van zijn dat de gecertificeerde koffie of espresso afkomstig is van plantages waar boeren onder op zijn minst acceptabele omstandigheden werken. Ook weten ze dat Fairtrade International deze mensen een eerlijk deel van de verkoopopbrengst ter beschikking stelt voor de ontwikkeling van hun bedrijven en gemeenschappen. Het keurmerk wordt echter ook toegekend aan koffie die niet volgens biologische richtlijnen is geteeld. Het beoordeelt niet de milieubelasting van het transport. Het zegt niets over een meer of minder zorgvuldige branding van de bonen. Uiteindelijk kiest elke koffiedrinker zijn koffie of espresso op basis van zijn persoonlijke smaakvoorkeur. Het Fairtrade-keurmerk is dus geen vervanging voor eigen kwaliteitsbewustzijn. Het maakt het koffiedrinkers echter wel gemakkelijker om zich te oriënteren en laat zien met welke koffiesoorten ze de producenten direct en ter plaatse kunnen ondersteunen.
Bio Fairtrade-koffie: een biologische keuze
Dat betekent dat Fairtrade-koffiebonen niet per se uit biologische teelt hoeven te komen. Ook tegenwoordig gaat de productie van koffie vaak nog gepaard met uitbuiting en milieuschade. Om deze reden zijn biologische Fairtrade-koffies de betere keuze. Biologische Fairtrade-koffies zijn zowel voorzien van het Fairtrade-keurmerk als van het biologische keurmerk. Dit houdt in dat u met de aankoop van zo'n koffie niet alleen de financiële zekerheid van de koffieboeren ondersteunt, maar ook kiest voor koffie die volgens biologische criteria is geteeld. Wij kunnen biologische Fairtrade-koffie daarom aanbevelen aan alle koffieliefhebbers die waarde hechten aan duurzame koffie. Een grote selectie koffie met zowel het Fairtrade- als het biologische keurmerk vindt u natuurlijk ook in onze roastmarket-shop! En dat is nog niet alles: met onze praktische filterfunctie kunt u specifiek zoeken naar gecertificeerde koffies, zoals Demeter, UTZ-gecertificeerd, biologisch of Fairtrade-koffie!
Fairtrade koffie kopen - bij roastmarket
Eerlijke handel koffie is een goede keuze voor alle koffieliefhebbers die zich willen inzetten voor eerlijke arbeidsomstandigheden van de lokale koffieboeren. Bij roastmarket vindt u een grote selectie van duurzame koffie. Dit omvat natuurlijk ook eersteklas biologische en Fairtrade-koffie. Blader nu eenvoudig door ons assortiment en vind uw favoriete Fairtrade-koffiebonen!