Onderwerpen rond koffiebonen
- Koffiebonen merken
- Categorieen koffiebonen
- Ervaar de verscheidenheid
- Welke koffieboon is de juiste?
- Koffiebonen kopen - topkwaliteit brandingen
- Gemalen koffie kopen of hele koffiebonen
- Koffiebonen professioneel malen
- Koffiebonen op de juiste manier bewaren
- Cafeïnevrije koffiebonen
- Onze koffiebonen leuke weetjes
- Koffiebonen kopen bij roastmarket
Koffiebonen
Zonder koffiebonen van hoge kwaliteit zullen zelfs de beste machine en barista niet in staat zijn om heerlijke koffiedranken te toveren. Koffiebonen van hoge kwaliteit zijn essentieel voor een aromatische smaak in het kopje, ongeacht het koffiezetapparaat dat je kiest. Versheid en kwaliteit zorgen voor de beste genietmomenten thuis. Hier vind je koffiebonen voor espresso, filterkoffie, French Press en co.
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Merken koffiebonen
Je kunt kiezen uit Italiaanse koffie, regionale en meestal direct trade koffiespecialiteiten (die meestal lichter gebrand zijn) of merken die je je misschien nog herinnert van reizen naar bepaalde streken. Koffieliefhebbers associëren bepaalde steden ook vaak met koffiebranders die ze ter plaatse hebben bezocht. Koffiebonen van Berlijnse branderijen bijvoorbeeld, zoals 19grams, Bonanza of Berliner Kaffeerösterei.
Koffiebonencategorieën
Bij ons vind je niet alleen koffiebonen. Om je te helpen de perfecte koffiebonen te vinden, hebben we bepaalde categorieën samengesteld waarop je kunt filteren en zoeken. Kies uit duurzame producten zoals biologische koffie en fairtrade koffie, single origin-variëteiten, speciale koffiebonen of koffiebonen in proefverpakkingen.
Koop koffiebonen en ervaar een breed scala aan variëteiten
Koffiebonen kopen die precies bij je individuele smaak passen en ideaal zijn voor je eigen bereidingswijze en koffiezetapparaat kan moeilijk zijn gezien het aanbod in supermarkten. Dit is waar wij van roastmarket je kunnen helpen. Wij kunnen je alles vertellen wat je moet weten voordat je koffiebonen gaat kopen. Twee soorten koffie domineren de wereldwijde markt: arabica en robusta. Arabicabonen bieden een fijne zuurgraad, aangename smaaknuances en een overtuigende diepte in de mond die mooi in balans is tussen mild en sterk. Ze zijn bijzonder geschikt voor filterkoffie. Robustabonen zijn aanzienlijk intenser en bevatten meer cafeïne en produceren een stabiel, elegant crema als ze op de juiste manier worden bereid. Ze hebben ook een overtuigende smaak met nuances van chocolade en noten.Er zijn wereldwijd ongeveer 80 landen actief in de teelt van koffie. Er zijn echter maar een paar wereldwijd belangrijke plaatsen van herkomst die koffiekenners precies kunnen onderscheiden. Typische koffielanden zijn Brazilië, Vietnam, Indonesië, Colombia, Äthiopia en Peru.
- Braziliaanse koffie is het meest verspreid over de wereld omdat de zachte smaak veel mensen aanspreekt en het in grote hoeveelheden wordt verbouwd.
- Veel Robusta bonen komen uit Vietnam. Tussen een meestal vrij gemiddelde kwaliteit, zijn er ook mooie oogsten die typisch naar chocolade en cacao smaken.Indonesische koffie is iets heel bijzonders: het heeft vrijwel geen zuurgraad, maar is toch niet te mild en prikkelt met een mix van een kruidige afdronk en een aardse basisnoot.
Welke koffieboon is de juiste?
Maar niet alleen het soort boon is doorslaggevend bij het kopen van koffiebonen. De juiste verwerking van koffiebonen bepaalt ook de kwaliteit van de afgewerkte koffie.De volgende stappen spelen een doorslaggevende rol:
- Drogen: koffiebonen moeten in alle rust en beschermd kunnen drogen. De inspanning is enorm, maar zeker de moeite waard. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen droge en natte verwerking (naturals, gewassen en honingkoffie). Naturals worden in de zon gedroogd, terwijl de pulp van gewassen koffiebonen wordt verwijderd voordat ze worden gedroogd. Honingbonen danken hun naam aan het feit dat een klein deel van de pulp tijdens het drogen op de bonen achterblijft, waardoor ze een speciale zoetheid krijgen.Variëteit, type of melange: In koffiemelanges die worden gemengd door ervaren brandmeesters, leggen door verschillende soorten bonen de nadruk op individuele sterke punten. Of je de voorkeur geeft aan koffie van één origine, pure Highland Arabica of espressomelanges is een subjectieve kwestie van smaak. Ons advies: geniet gewoon van de verschillen.
- Branden: alleen voorzichtig, langzaam en zacht ambachtelijk branden onthult alle smaken van een uitstekende koffie. Trommelbranden en kleine batches zijn indicatoren van een hoogwaardige branding.
Koffiebonen kopen: topkwaliteit brandingen
Wil je koffiebonen kopen, maar het grote aanbod van verschillende koffiebonen laat je met vraagtekens achter? Vraag je je af welke je het beste kunt kiezen? We hebben een korte koopgids voor je samengesteld om je te helpen koffie van topkwaliteit te herkennen:
- Voorzichtige oogst: koffie kan alleen smaakvol zijn als de koffiebessen rijp zijn op het moment dat ze worden geplukt. Ze moeten zoet en helderrood van kleur zijn en kunnen het beste met de hand worden geoogst. Alleen mensen kunnen ervoor zorgen dat er geen onrijpe, zure koffiebessen of zelfs rotte exemplaren verder worden verwerkt. Machines zijn hier niet toe in staat.
- Even drogen: als de koffiebonen langzaam en gelijkmatig worden gedroogd, kunnen ze worden verwerkt tot topmelanges of single origin-koffie van hoge kwaliteit. Ze moeten worden gedraaid en beschermd tegen hitte, vocht en andere invloeden. Dit kost tijd en moeite.
- De melange maakt het verschil: hoewel de zuiverheid van de variëteit zeker een teken van kwaliteit is, laten ervaren koffie-experts al hun vaardigheden zien met speciale verhoudingen: ze halen de voordelen van elke koffievariëteit naar boven om unieke, goed afgeronde smaakervaringen te creëren. Met andere woorden: zelfs eenvoudige variëteiten geven koffie, in de juiste verhouding, de finishing touch. Kies daarom voor perfect op elkaar afgestemde koffiemelanges.
- De branding moet goed zijn: de branding of het brandproces bepaalt ook de kwaliteit van het eindproduct. Het hangt af van de soort koffieboon en het gewenste eindproduct, maar ook van de melange en het doel, van mild tot intens.
- Goede koffie heeft tijd nodig: hoe zachter en langzamer het brandproces, hoe beter de smaken in de koffie worden opgenomen. Traditionele, ambachtelijke bedrijven bieden vaak de beste kwaliteit. Een zachte trommelbrander biedt een bijzonder langzaam brandproces.
- Bereidingsmethode en koffiezetapparaat: ben je op zoek naar koffiebonen voor klassieke koffie of bonen voor espresso? Afhankelijk daarvan moet je onderscheid maken tussen licht en donker gebrande soorten. Hier geldt: lichter gekleurde bonen zijn geschikt voor filterkoffie, terwijl donker gebrande profielen geschikter zijn voor op espresso gebaseerde dranken.
Gemalen koffie of hele koffiebonen kopen?
Als het gaat om de vraag of je koffiemolen. Waarom? Hier zijn de belangrijkste argumenten:
- Aroma is vluchtig: koffie is een van die natuurlijke producten die de hoogste dichtheid qua aroma hebben. De smaken en aroma's in koffiebonen verdampen daarom snel. Ze blijven bewaard in de hele boon, maar blijven niet lang bewaard in het koffiepoeder.De smaak is het beste bewijs: dranken gemaakt van vers gemalen koffiebonen zijn veel beter dan hun voorgemalen tegenhangers, niet alleen qua aroma maar ook qua smaak. Dit komt omdat er een fijn genuanceerd samenspel van smaken, zuren en bitterheid op de tong ontstaat, wat koffie zo bijzonder maakt.Kwaliteit is een kwestie van het oog: afgewerkt koffiepoeder ziet er bijna altijd hetzelfde uit, ongeacht het kwaliteitsniveau. Zelfs de typische test, waarbij de branding wordt geanalyseerd door rollen, vereist enige ervaring. Het is veel eenvoudiger om de kwaliteit van de grondstof te beoordelen aan de hand van de hele boon. De duur van het branden, de kwaliteit van de boon en de opslag staan op het ‘gezicht’ van elke koffieboon. Dit maakt het mogelijk om ervoor te zorgen dat alleen producten van topkwaliteit uit het koffiezetapparaat komen, zelfs vóór de bereiding.
Koffiebonen vers malen
Na de keuze van de molen en de soort boon is het malen nog een belangrijke stap op weg naar perfecte koffie. Als je geen pistonmachine of een koffiemolen onmisbaar. Maar welke molen of welke maalmethode is het beste? Hier zijn een paar tips.
- De molen: de kloppersmolen doet zijn naam eer aan: de boon wordt uit elkaar geslagen tot een onregelmatig gemalen koffie. Dit proces genereert veel warmte, wat niet goed is voor de smaak. Een conische burr grinder of disc grinder, zoals gebruikt in de meeste volautomatische koffiemachines, is het betere alternatief omdat het meer wrijvingsoppervlak biedt en de koffiebonen zachtjes maalt.
- Handmatig of elektrisch: voor thuisgebruik zijn handmatige koffiemolens met een conische molen een goede aankoop, omdat er meestal maar kleine porties koffie worden bereid. In de professionele catering moet het echter altijd de elektrische versie zijn om het werk te vereenvoudigen - wat thuis zeker ook voordelen heeft. Met de juiste koffiemolen kun je ook verschillende maalgraden en tijden instellen voor elke koffiesoort.
- Malen moet je leren: als je eenmaal de perfecte koffiemolen hebt gevonden, is het tijd om hem te verfijnen. De maling moet altijd worden afgestemd op de bereidingsmethode. Het oppervlak van de gemalen koffie zorgt voor heel verschillende resultaten in combinatie met de hoeveelheid water en de contactduur.
In het algemeen moet je rekening houden met het volgende: voor handmatig bereide koffie, bijvoorbeeld uit de French press, heb je vrij grof koffiepoeder nodig dat moet aanvoelen als suiker. Voor filterkoffie uit de machine is een korrelgrootte van ongeveer 0,4 mm ideaal. Mokka moet worden gezet met extra fijn gemalen koffie. Omdat gemalen koffie sneller zijn aroma en smaak verliest, raden we aan om de koffiebonen vlak voor het zetten te malen. Zo komen de ingrediënten gemakkelijker vrij tijdens het zetten.
Koffiebonen op de juiste manier bewaren
Wil je koffiebonen kopen en ben je op zoek naar tips om ze goed te bewaren? Zoals hierboven vermeld, zijn licht, lucht en vocht je grootste vijanden. Het is daarom belangrijk om ze altijd op de juiste manier te bewaren. Er zijn veel dingen die je goed kunt doen, maar er zijn er nog meer die je verkeerd kunt doen. Met deze tips kun je de smaak langer behouden:
- koffiebonen moeten op een donkere, droge plek worden bewaard waar stabiele, koele luchtcondities heersen.
- Koffiebonen moeten luchtdicht en ver van andere voedingsmiddelen worden bewaard, omdat ze geuren absorberen. Luchtdichte voorraadpotten zijn hiervoor ideaal.
- Bonen en gemalen koffie mogen nooit in de koelkast.
- Een geopend pak koffiebonen moet je niet overgooien, want goede fabrikanten gebruiken speciale smaak behoudende materialen. Een goede verzegeling houdt vreemde invloeden buiten. Bovendien kunnen de bonen goed worden afgesloten in een luchtdichte verpakking of met een koffieklem .
- Een pak moet snel opgebruikt worden, want zelfs de beste verzegeling kan de gevoelige koffiesmaak niet lang vasthouden.
Cafeïnevrije koffiebonen
Als je geen cafeïne wilt, maar wel van de smaak van koffie houdt, is cafeïnevrije koffie een goede keuze.
- Een cafeïnevrije koffie mag maximaal 0,1 procent cafeïne bevatten - vergelijkbaar met alcoholvrij bier. Dit moet duidelijk op de verpakking worden vermeld.Bij koffie zonder oplosmiddelen worden de koffiebonen voorbehandeld met waterdamp en gespoeld met vloeibaar kooldioxide. De cafeïne uit de koffie verdampt samen met de kooldioxide.De daaropvolgende spoeling werkt op dezelfde manier als bij gewone koffie, dus de bonen moeten met hetzelfde oog voor kwaliteit worden gekocht. Cafeïnevrije soorten kunnen ook worden gebruikt om een breed scala aan koffievarianten te bereiden, van espresso met een stevig crema tot klassieke filterkoffie.
- Bonen voor cafeïnevrije koffie zijn verkrijgbaar bij kleinere branders, maar ook bij veel grote producenten, zoals Lavazza of illy.
Onze koffiebonen fun fact
Friedrich II van Pruisen, bekend als ‘Oude Fritz', kondigde in 1781 een staatsmonopolie op koffie af en legde hoge belastingen op de import van koffiebonen. Zijn onderdanen zagen dit als een zelfzuchtig besluit en vermoedden dat hij het ‘speciale effect' van koffie wilde beteugelen.
Hij rechtvaardigde zijn acties echter zelf met solide economische redenen. In een kabinetsbesluit schreef hij: Elke boer en gewone man raakt nu gewend aan koffie omdat het zo makkelijk te krijgen is in het land. Als dit een beetje wordt beperkt, zullen de mensen weer aan bier moeten wennen, en dat is in het voordeel van hun eigen brouwerijen, omdat ze dan meer bier zullen verkopen."
Koop koffiebonen bij roastmarkt
Als je exquise koffie wilt kopen, biedt het assortiment van roastmarket de ideale omstandigheden. Met onze grote selectie van de fijnste koffiebonen, geniet je thuis gegarandeerd van je koffie. Naast koffiebonen van gerenommeerde fabrikanten zoals fairtrade certificering. Natuurlijk zijn er ook branders die hun koffiebonen via de directe handel met lokale koffieboeren betrekken. En voor iedereen die nog op zoek is naar de juiste accessoires, zoals een koffiezetapparaat of, koffiekopjes hebben we natuurlijk ook een uitgebreid assortiment in de aanbieding. Waarom probeer je het niet eens en duik je samen met ons onder in de wereld van koffiebonen en unieke smaken! Koffie kopen kan zo handig en gemakkelijk zijn: bij roastmarket.
Foto's: aitormmfoto – stock.adobe.com.