Onderwerpen rond koffiemolens
- Vers malen voor meer smaak
- Basisregels voor het malen van koffie
- Voorwaardelijk aanbevolen voor koffieliefhebbers
- Het is de techniek die telt
- Kwaliteiten van een goede koffiemolen
- Elektrische koffiemolen of handmatige koffiemolen
- Perfect tot in de puntjes
- Conclusie: Goed malen - goed zetten
- Fun fact
Koffiemolens
Vers gemalen voor meer smaak
De delicate smaak van koffie gaat verloren na het malen. Dit komt doordat het koffiepoeder zijn smaak verliest tijdens de transportroute van de koffieteler bij jou in de buurt, waar je de bonen misschien hebt laten malen, naar de ruimte waar je de koffie bereidt. De aroma's en oliën in de koffiebonen zijn bijzonder gevoelig en veranderen bij contact met zuurstof, wat betekent dat gemalen koffie binnen zeer korte tijd zijn aroma verliest. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk aromatische stoffen kunnen worden geëxtraheerd door het doorstromende water, moet de gemalen koffie een groot oppervlak hebben. Voor de bereiding van espresso is het bijvoorbeeld belangrijk dat de bonen niet worden gesneden maar gebroken. De kwaliteit van deze processen hangt weer af van de juiste molen.
De vroeger gebruikelijke kloppers met een roterende klopper of roterend blad in de stijl van een propeller zijn niet geschikt omdat het resultaat een vrij grove en onregelmatige maling is. Het gebruik van een koffiemolen met twee maalschijven van keramiek of roestvrij staal is daarentegen aan te bevelen. Dergelijke elektrische koffiemolens behoren dan ook tot de meest verkochte soort.
Modellen met een klassieke kegelmolen worden aanbevolen. Ze zijn geschikt voor elke maling, of je nu filterkoffie, espresso of andere varianten wilt maken. Door de lage warmteontwikkeling veroorzaakt door de lagere rotatiesnelheid, wordt dit type molen beschouwd als vriendelijk voor de smaak.
Basisregels voor het malen van koffie met een koffiemolen
1. De gemalen koffie moet een groot oppervlak hebben. De uniformiteit van de maling is daarom erg belangrijk. Deze ‘formaties’ die visueel worden waargenomen als kruimels, kunnen onder de microscoop worden herkend als vlokken met een complexe structuur en een maximaal oppervlak. Dus hoe beter de koffiemolen is, hoe meer oppervlakte de gemalen koffie heeft! 2. De gemalen koffie mag tijdens het maalproces niet worden verwarmd omdat anders de lichte aroma's in de molen verdampen en zich niet in het kopje kunnen ontwikkelen.
Wat maakt een koffiemolen onmisbaar?
Je zou niet zonder je eigen koffiemolen moeten kunnen, want versheid maakt het verschil!
Bij de bereiding van dit gevoelige natuurproduct geldt: hoe korter de tijd die de gemalen koffie nodig heeft om het kopje te bereiken, hoe lekkerder de koffie. Daarom smaakt espresso bijvoorbeeld het meest intens als je de bonen thuis maalt en de drank meteen daarna in je kopje bereidt. Daarom is een eigen koffiemolen voor jou, als koffieliefhebber, gewoon onmisbaar.
De technologie maakt het verschil
Fundamenteel verschillen koffiemolens op het gebied van maaltechnologie. Kegelmolens, schijfmolens en kloppers zijn gangbare koffiemolens. Kegelmolens werken op lage snelheden. Het grootste voordeel van deze technologie is dat de gemalen koffie nauwelijks verhit wordt en de smaak van de bonen behouden blijft.Een schijfmolen heeft hogere snelheden nodig om centrifugale krachten te creëren. Deze verplaatsen de gemalen koffie naar buiten en voorkomen zo dat het zich ophoopt tussen de schijven. Als er echter teveel wrijvingswarmte wordt gegenereerd, lijdt de smaak daaronder. Schijfmolens produceren daarentegen een bijzonder gelijkmatige maling. Kloppers malen de bonen niet, ze pletten ze. Dit produceert deeltjes van verschillende grootte en de gemalen koffie kan behoorlijk heet worden. Een voordeel is dat kloppers heel snel werken.
Kwaliteiten van een goede koffiemolen
De koffiemolen moet niet teveel warmte genereren, zorgen voor een gelijkmatige malingen indien mogelijk moet de molen individueel kunnen worden afgesteld. Om deze redenen kiezen liefhebbers van zwarte bonen ook voor conische braammolens omdat deze de koffie voorzichtig malen met afgeknotte kegelvormige maalvlakken en een gelijkmatig gemalen koffiepoeder met een volle smaak leveren. Dit soort molens geleiden de warmte ook efficiënter omdat de apparaten minder warm worden en overtollige warmte naar buiten afvoeren. Wanneer de koffie op deze manier wordt verwerkt, behoudt hij zijn volle smaak, omdat de vetten in de koffiebonen niet worden vernietigd door verhitting. En er is nog een ander voordeel, namelijk het lagere aantal omwentelingen dat nodig is om een gelijkmatig gemalen koffie te verkrijgen. Omdat het maaloppervlak aanzienlijk groter is, worden de bonen met minder omwentelingen per minuut gemalen. Koffiemolens met een kegelmolen zijn daarom veel stiller dan die met schijfmolens.
Elektrische koffiemolen of handmatige koffiemolen?
Welk model je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van je individuele eisen en wensen en natuurlijk ook van je voorkeur
en natuurlijk of je vaak meerdere kopjes bereidt of gewoon af en toe van een kopje koffie geniet. Een elektrische koffiemolen, zoals die van Eureka, Baratza of Mahlkönig, werkt volledig automatisch. Met één druk op de knop maal je de gewenste hoeveelheid koffie met de gewenste maalinstelling. Het is daarom aan te raden om van tevoren te bekijken welk model aan je individuele eisen voldoet. Het vermogen van hoogwaardige elektrische koffiemolens is enkele honderden watt, zodat de koffiebonen op elk moment moeiteloos gemalen kunnen worden wat resulteert in een homogeen maalpatroon. De gemakkelijke en gebruiksvriendelijke bediening en de handige en snelle reiniging van de koffiemolen zijn ook belangrijke aspecten bij het maken van een keuze.
De onafhankelijkheid van elektriciteit of batterijen en de handige transporteerbaarheid zijn zeker pluspunten die niet mogen worden vergeten bij een handmatige molen. Natuurlijk kun je zo'n model, bijvoorbeeld van Hario of Comandante, gebruiken voor allerlei soorten bereidingen, omdat je de duur van het maalproces zelf kunt bepalen.
Echter, een handmatige koffiemolen vereist een beetje kracht en uithoudingsvermogen zeker als je heel fijne malingen wilt bereiken. Zo'n resultaat kost tijd! Een met de hand bediende koffiemolen is ook niet geschikt voor het maken van grote hoeveelheden gemalen koffie. Zo'n model is eerder perfect als je bijvoorbeeld je kopje vers gemalen koffie op de camping niet wilt missen.
Perfect tot in de puntjes
Zelfs bij zorgvuldig branden kan slechts een deel van de ingrediënten uit een koffieboon worden verwijderd. Dit doet echter niets af aan de goede smaak van de koffie, integendeel, te lang zetten maakt de drank eerder bitter dan smaakvoller. De SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) beveelt daarom een ideaal extractiebereik tussen 18 en 22 procent aan. Een van de basisvereisten voor een succesvolle extractie is de juiste maling. Espresso, dat binnen 25 seconden wordt gezet, moet veel fijner worden gemalen dan koffie die tot zes minuten in heet water drijft in een French Press. Met veel koffiemolens - handmatig of elektrisch - kan de maling daarom geleidelijk of zelfs continu worden aangepast.
Conclusie: goed malen - goed branden
Je eigen koffiemolen is een garantie voor de versheid van elk kopje! Handmatige molens zijn daarentegen meer geschikt voor een gering verbruik. Bij elektrische koffiemolens is de ingebouwde molen heel belangrijk.
- Een koffiemolen met een kegelmolen levert gelijkmatig gemalen koffiepoeder met een heerlijke smaak.
- Deze molens malen de koffie bijzonder zacht en de warmtegeleiding is efficiënter dan bij andere producten, zodat de smaak zoveel mogelijk behouden blijft.
- Ze worden gekenmerkt door een gering aantal omwentelingen en zijn daardoor rustiger dan elektrische koffiemolens met een schijfmolen.
Om het juiste model voor je behoefte te vinden ga je op ontdekkingsreis binnen het uitgebreide assortiment van roastmarket - talrijke klantbeoordelingen, gedetailleerde productbeschrijvingen en verdere informatie over een breed scala aan onderwerpen helpen bij de selectie. Bovendien profiteer je van gratis bezorging aan huis vanaf een bestelwaarde van 49 euro!
Fun fact
De ontwikkeling van koffiemolens weerspiegelt op indrukwekkende wijze de ontwikkeling van de koffiecultuur en -technologie. Het is niet bekend wanneer mensen voor het eerst koffie zijn gaan malen. Waarschijnlijk gebruikten ze aanvankelijk een molen waarmee peulvruchten en graan werd gemalen. De triomfantelijke opmars van de handmatige koffiemolen begon dan ook pas in het begin van de 18e eeuw. Verschillende musea in Duitsland traceren deze ontwikkeling met een aantal zeer indrukwekkende tentoonstellingen. De belangrijkste ter wereld is waarschijnlijk de collectie van het Koffiemolenmuseum in Wiernsheim in Baden-Württemberg. De oudste, daar tentoongestelde, molen dateert uit de 18e eeuw.