- Koffie met laag zuurgehalte
- Koffie met weinig chlorogeenzuur
- Zuurarme koffie van hoge kwaliteit door zacht branden
- Monsooned Malabar koffie staat voor koffie met een laag zuurgehalte
- Wat je kunt doen als je de voorkeur geeft aan koffie met een laag zuurgehalte
- Conclusie
- Ontdek zuurarme koffie op roastmarket
Koffie zonder bittere smaak
Filteren op:
- De smaak: Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
Koffie met laag zuurgehalte
Het zijn de zuren die koffie zijn heel eigen smaak geven. Zonder deze zuurgraad zou een kopje filterkoffie of espresso nogal flauw en bitter smaken. Maar niet elke koffiedrinker kan genieten van deze zuurgraad. Daarom kiezen veel koffiedrinkers bewust voor producten met een lage zuurgraad die toch delicaat en aromatisch smaken.
Koffie met weinig chlorogeenzuur
Koffie bevat veel verschillende zuren. Het aandeel in groene koffie kan oplopen tot 12%. Het karakteristieke zuur in koffie heet chlorogeenzuur. Net als koffiezuur behoort het tot de groep secundaire plantaardige stoffen. Chlorogeenzuur komt voor in verschillende plantensoorten zoals kruiskruid, sint-janskruid en valeriaan. Het komt ook voor in aardappelen, artisjokken en brandnetels.
Het is echter juist dit chlorogeenzuur dat sommige koffiedrinkers minder lekker vinden. Dit is waar koffiebranders om de hoek komen kijken. Zij zorgen ervoor dat zelfs koffieliefhebbers die de voorkeur geven aan brandingen met een laag zuurgehalte kunnen genieten van de heerlijke warme drank op de manier die ze het lekkerst vinden. Dankzij een speciaal langdurig brandproces bij lagere temperaturen wordt het chlorogeenzuur in de groene koffie grotendeels afgebroken. Dit heeft ook een overeenkomstig effect op de smaak van de koffie.
Zuurarme koffie van hoge kwaliteit door zacht branden
Om zuurarme koffie van hoge kwaliteit te produceren, is het brandproces het doorslaggevende criterium. Dit is waar de vaardigheid van de meesterbrander om de hoek komt kijken, want alleen een tijdrovende en voorzichtige branding in de trommelbrander garandeert de kwaliteit van een zure koffie. De koffie wordt langzaam op ongeveer 200°C gedurende maximaal 20 minuten in de trommelbrander gebrand. Tijdens dit brandproces kunnen de smaken zich duidelijk ontwikkelen. En alleen de fijne fruitige smaken, die het karakter van de koffie vormen, blijven over. Espressobonen worden nog langer gebrand. Hierdoor krijgt de espresso zijn typische, krachtige smaak en verdwijnen de chlorogeenzuren bijna volledig. Een goede meesterbrander weet precies wanneer hij het brandproces moet stoppen. Vaak zijn slechts een paar seconden cruciaal om een zachte koffie van hoge kwaliteit zijn beste smaak te geven.
In een industrieel brandproces, dat voornamelijk wordt gebruikt door grote branderijen, worden de groene bonen in een grote heteluchtoven geplaatst. Bij temperaturen tussen 400 en 800°C is het brandproces binnen een paar minuten voltooid. Hoewel de bonen er na beide brandprocessen hetzelfde uitzien, zijn de industrieel gebrande koffiebonen aan de binnenkant meestal nog niet volledig geroosterd. Bij het malen van de bonen zal zelfs de leek herkennen dat industrieel gebrande koffie veel lichter van kleur is dan de gemalen koffie van een zacht trommelbrandproces.
Monsooned Malabar koffie staat voor koffie met een laag zuurgehalte
Onze Monsooned Malabar koffie is een bijzonder zuurarme koffie. 100% van de beste arabicabonen geven deze koffiesoort een volle, nootachtige smaak. Dankzij de natuurlijke fermentatie heeft deze koffie een bijzonder lage zuurgraad.
Het was puur toeval dat leidde tot het proces van natuurlijke fermentatie. Engelsen brachten koffieplanten in de 18e eeuwnaar India. Ze ontdekten dat de klimatologische omstandigheden daar ideaal waren voor lekkere koffie. De koffiebonen werden met zeilschepen terug naar Engeland vervoerd, waardoor de vracht vaak meerdere weken onderweg was. Tegelijkertijd werden de bonen ook blootgesteld aan de weersomstandigheden op zee.
Toen het vervoer per stoomschip naar Engeland werd stopgezet, werd het snel duidelijk: koffie van dezelfde plantages had zijn karakteristieke smaak en delicate aroma verloren. Hij miste de tijd van de langere reis en het bijbehorende moessonklimaat. Er zat dus voor de koffieboeren niets anders op dan het klimaat van de zeereis na te bootsen om de unieke koffiesmaak te herstellen. Het resultaat van deze ontwikkeling heet monsooning. In het zuidwesten van India, in de regio Malabar (vandaar de naam ‘Monsooned Malabar’), worden koffiebonen blootgesteld aan vochtige lucht in speciale droge pakhuizen. Na de oogst worden de koffiebessen gesorteerd, gedroogd en zorgvuldig gepeld voordat ze worden blootgesteld aan een moessonklimaat. Een brede distributie betekent dat alle koffiebonen worden blootgesteld aan de hoge luchtvochtigheid. Om schimmelaantasting te voorkomen, moeten de los gevulde juten één keer per week worden gedecanteerd. Bovendien zorgt de vulling voor een ideale luchtcirculatie en een gelijkmatig vochtgehalte van de groene koffie. Dit is de enige manier om een natuurlijke fermentatie en bijna volledige afbraak van het chlorogeenzuur te garanderen. Het resultaat van de uitgebreide en tijdrovende verwerking van de groene koffie is een koffiesoort met een lage zuurgraad en een intense smaak, die Monsooned Malabar heet.
Wat je kunt doen als je de voorkeur geeft aan koffie met een laag zuurgehalte:
Kies voor koffie van 100% arabicabonen. Robustabonen bevatten meer chlorogeenzuur dan arabicabonen. Als je koffie koopt, let er dan op dat deze licht gebrand is. Kies eerder voor espresso dan filterkoffie. Espresso is intenser gebrand en heeft daarom minder zuur. Kies voor een koffievariant met melk. In een latte macchiato of cappuccino wordt het zuurgehalte bijvoorbeeld wat verzacht. Een glas water bij de koffie kan ook helpen als de koffie te zuur smaakt.
Conclusie:
- Koffiedrinkers die de voorkeur geven aan een milde zuurgraad hoeven het zwarte goud niet te missen.
- Bij uitstek geschikt: koffievariëteiten die onderhevig zijn aan monsooning, omdat deze een bijzonder lage zuurgraad hebben en mild zijn.
- Specialty coffee Monsooned Malabar: tijdrovende rijpingsprocessen en speciale brandprocessen garanderen een hoogwaardige, milde koffie met een laag zuurgehalte en een individueel aroma.
- De typische smaak en aroma van Monsooned Malabar koffie is fijn en kruidig met een lage zuurgraad en milde tonen van pure chocolade en noten.
Ontdek zuurarme koffie op roastmarket
In de roastmarket shop vind je een grote selectie Indiase koffiespecialiteiten. Ons ruime assortiment koffie met een laag zuurgehalte biedt milde koffiesoorten met een unieke smaak. Dankzij het speciale monsooning brandproces heeft low-acid koffie een uniek aroma en veel crema, waardoor deze koffiespecialiteit bijzonder populair is onder koffiekenners en barista's. Ontdek koffiebonen met een laag zuurgehalte in onze roastmarket shop en geniet van koffie met een laag zuurgehalte en een unieke smaak!