Onderwerpen met betrekking tot cafeïnevrije koffie
- Waarom is cafeïnevrije koffie wenselijk?
- Wat is cafeïnevrije koffie?
- Waarom koffiebonen cafeïnevrij zijn
- Cafeïnevrije koffie: welke methoden zijn er?
- Hoe cafeïnevrije koffie maken
- Een andere methode voor espresso zonder cafeïne?
- Cafeïnevrije koffiebonen voor volautomatische machines
- Koffie zonder cafeïne: andere cafeïnevrije alternatieven
- Cafeïnevrije koffie kopen - bij roastmarket
Cafeïnevrije koffie
Cafeïnevrije koffie is een alternatief dat niet inlevert op smaak en aroma. We bieden cafeïnevrije koffie in verschillende brandingen en van verschillende branderijen en merken.
Filteren op:
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Medium
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Röstig, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Medium
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: E.S.E.-pods (niet geschikt voor Senseo®)
Medium
Medium
Kleine
Waarom wil je cafeïnevrije koffie?
Cafeïne komt voor in talloze planten die de stof in hun bladeren, zaden of vruchten produceren als natuurlijke bescherming tegen insecten. Een klassieke kop koffie bevat gewoonlijk 50 tot 100 milligram cafeïne. We voelen dit effect meestal na twee of meer kopjes wat natuurlijk afhangt van persoonlijke smaak en gewoonte. Cafeïnevrije koffie is populair bij veel niet-koffiedrinkers, maar ook bij regelmatige koffiedrinkers, bijvoorbeeld wanneer ze de smaak van koffie willen voor het slapengaan, maar niet klaarwakker in bed willen liggen. Voor mensen die cafeïne willen vermijden, is cafeïnevrije koffie ook een goed alternatief dat plezier en de vertrouwde smaak belooft ondanks het gebrek aan koffie. Hoe cafeïnevrije koffie precies wordt geproduceerd, welke processen er zijn en welke andere alternatieven we aanraden, vind je hier.
Wat is cafeïnevrije koffie?
Het cafeïnegehalte van robusta vs arabica koffiebonen: wist je dat?
Robusta bonen bevatten ongeveer twee keer zoveel cafeïne als arabica bonen. Vooral klassieke Italiaanse espressomelanges bevatten daarom vaak een klein aandeel robustabonen (een combinatie van 70% arabica en 30% robusta is gebruikelijk) om meer cafeïne te hebben en de gewenste crema in het kopje te krijgen. Als je echter meer geïnteresseerd bent in de zuurgraad van de koffie en minder in de cafeïne, dan moet je ook koffie zonder bittere smaak proberen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat espresso roasts een bijzonder lage zuurgraad hebben omdat ze langer gebrand worden dan klassieke koffiebonen en daarom een groter deel van het chlorogeenzuur verliezen. Hierdoor zijn ze aangenamer en milder van smaak en hebben ze vaak chocolade- of notentonen. Cafeïnevrije koffiebonen bevatten echter altijd geen of heel weinig cafeïne, ongeacht de ruwe boon.
Dit is waarom koffiebonen cafeïnevrij zijn
Sommige koffiedrinkers ervaren ongewenste effecten na het drinken van cafeïnevrije koffie. Veel consumenten schrijven deze bijwerkingen toe aan de cafeïne en hopen dat cafeïnevrije koffie hen in staat zal stellen om zonder wroeging van hun koffie te genieten. Dit betekent dat de gewenste smaak van een goede kop koffie nog steeds kan worden genoten zonder het cafeïne-effect. Cafeïnevrije koffie is altijd een welkom alternatief voor zijn onbehandelde tegenhanger wanneer koffiedrinkers het effect van cafeïne zoals hierboven beschreven bewust willen vermijden. Overigens: in onze roast market shop vind je niet alleen verschillende merken, variëteiten en mixen cafeïnevrije koffie, maar ook andere populaire combinaties. Wil je bijvoorbeeld dat je koffie niet alleen cafeïnevrij is, maar ook gecertificeerd biologisch✓ Organische koffie in cafeïnevrije vorm vind je ook hier.
Cafeïnevrije koffie: welke methoden zijn er?
Hoe worden koffiebonen cafeïnevrij gemaakt✓ Hoe worden de ruwe bonen of de reeds gebrande hele bonen cafeïnevrij gemaakt✓ Groeien deze bonen al zonder cafeïne aan de koffieplant of zijn er speciale processen bij betrokken die de cafeïne moeten verwijderen✓ Dit zijn veelgestelde vragen uit onze koffiegemeenschap. Cafeïne kan op verschillende manieren uit koffiebonen worden gehaald. Elke koffieboon bevat echter van nature cafeïne die daarom alleen geëxtraheerd hoeft te worden na het plukken en drogen. In ieder geval moet het proces van cafeïnevrij maken plaatsvinden voordat de bonen worden gebrand. In principe leidt elk van de processen, die vandaag de dag worden gebruikt, tot het gewenste resultaat. In de Europese Unie mag koffie nog maximaal 0,1% cafeïne bevatten om als cafeïnevrije koffie beschouwd te worden. Daarom geldt: 100% cafeïnevrije koffie bestaat niet, maar het percentage is zo laag dat het nauwelijks merkbaar is, vergelijkbaar met Shandy.
Hoe koffie gedecafeïneerd kan worden
Er zijn verschillende methoden om cafeïnevrije koffie te produceren: het zogenaamde directe proces gebruikt dichloormethaan of ethylacetaat als oplosmiddel. De koffiebonen zwellen eerst op in waterdamp en worden vervolgens enkele uren in het oplosmiddel geplaatst. Tijdens het daaropvolgende droogproces wordt de opgeloste cafeïne en ander residue verwijderd. Ethylacetaat kan ook worden verkregen uit fruit of groenten en wordt daarom vaak een ‘natuurlijk oplosmiddel’ genoemd. Koffie die hiermee behandeld is kan als ‘van nature cafeïnevrij’ worden gekwalificeerd.
In een ander proces, het kooldioxideproces, worden koffiebonen die vooraf zijn behandeld met waterdamp onder druk gezet met superkritische kooldioxide. Hierdoor lost de cafeïne op en gaat deze over in het oplosmiddel. De kooldioxide wordt dan verdampt en de cafeïne ‘valt’ eruit. De gezuiverde kooldioxide kan weer vloeibaar worden gemaakt en hergebruikt worden. Het resultaat zijn cafeïnevrije koffiebonen.
In het triglycerideproces worden de koffiebonen in een hete water-koffieoplossing geplaatst. Hierdoor komt de cafeïne in de bonen naar de oppervlakte. Vervolgens worden de bonen enkele uren ondergedompeld in de hete olie van koffiebonen. De oliën bevatten triglyceriden, die de cafeïne verwijderen, maar de smaak en het aroma van de koffiebonen nauwelijks veranderen.
Een ander bekend proces voor cafeïnevrije koffiebonen is het Roseliusproces of het Zwitserse waterproces. Ludwig Roselius, de oprichter van Kaffee HAG uit Bremen, was in 1903 de eerste die cafeïnevrije koffie produceerde. Zijn vader was kort daarvoor overleden en artsen gingen ervan uit dat overmatig koffiegebruik en de daarmee gepaard gaande cafeïne-inname de oorzaak was. Roselius begon cafeïnevrije koffie te ontwikkelen. Uit milieu- en kostenoverwegingen speelt het Zwitserse waterproces geen rol meer bij de productie van cafeïnevrije koffie.
Een andere methode voor espresso zonder cafeïne?
Nee, decaf espressobonen worden natuurlijk op dezelfde manier gedecafeïneerd als klassieke koffiebonen. Afhankelijk van het type boon en aromatische complexiteit, worden ze op verschillende manieren en gedurende een verschillende tijdsduur gebrand, maar de cafeïne wordt uit beide soorten bonen verwijderd.
Bonen voor volautomatische machines
Veel koffiedrinkers willen ook cafeïnevrije koffie voor gebruik in hun volautomatische machines. Dankzij de in deze koffiezetapparaten ingebouwde molens zijn hele koffiebonen, die voor elke bereiding vers worden gemalen, hier geschikt voor. In een model met twee compartimenten kun je deze idealiter zelfs tegelijk met cafeïnevrije bonen gebruiken, zodat je op elk moment tussen de twee varianten kunt kiezen. Als alternatief is het de moeite waard om een klein pak cafeïnevrije koffiebonen van 250 g op voorraad te houden voor het geval vrienden of bezoekers een ‘cafeïnevrije versie’ willen of als je 's avonds laat zelf nog een kopje koffie wil.
Cafeïnevrije koffie wordt aangeboden door veel verschillende branders en koffiemerken. Hoewel de vraag niet zo groot is als naar klassieke en cafeïnevrije koffie, zijn er altijd redenen waarom sommige mensen een cafeïnevrije koffie willen. In onze roastmarket vind je bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie van 19grams, Andraschko, Berliner Kaffeerösterei, Gorilla en nog veel meer. Je kunt hier ook biologische cafeïnevrije koffie vinden. Dus of je nu cafeïnevrije koffie of espresso wil kopen, je vindt hier gegarandeerd een ruime keuze aan merken en variëteiten.
Koffie zonder cafeïne: meer cafeïnevrije alternatieven
Als je niet alleen op zoek bent naar cafeïnevrije koffiebonen, maar ook naar andere alternatieven voor koffie zonder cafeïne, dan vind je gerstekoffie, moutkoffie of granenkoffie misschien wel lekker die je natuurlijk ook in verschillende versies en van verschillende fabrikanten in onze roast market shop kunt vinden. Deze kunnen worden gemaakt van granen zoals cichorei, gerst of lupine. Qua smaak hebben ze vaak gebrande of soms moutachtige tonen en een kruidige smaak die erg lijkt op die van klassieke bonenkoffie. Om verschillende redenen willen veel mensen tegenwoordig hun dagelijkse consumptie van cafeïne minimaliseren of zelfs helemaal opgeven - maar niet de smaak van een lekker heet kopje koffie 's ochtends. Gelukkig is dit mogelijk dankzij de vele alternatieve warme dranken die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Recepten zoals chai latte of verschillende theesoorten zijn ook een smaakvol alternatief voor cafeïnehoudende koffie. Je kunt ze het beste uitproberen op basis van je persoonlijke smaak.
Koop cafeïnevrije koffie bij roastmarket
Bij roastmarket bieden we je een grote keuze aan verschillende brandingen. Of je nu kiest voor cafeïnevrije koffiebonen of cafeïnevrije koffie in poedervorm - hier vindt je zeker wat je zoekt! Of je nu de voorkeur geeft aan hele bonen of gemalen koffie, neem de tijd om door ons gevarieerde assortiment te bladeren en bestel je favoriete koffiesoorten gemakkelijk bij je thuis. Of je nu de voorkeur geeft aan hele bonen, cafeïnevrije koffiebonen of gemalen cafeïnevrije koffie, neem de tijd om door ons uitgebreide assortiment te bladeren en bestel je favoriete koffie gemakkelijk bij je thuis. Eén ding is zeker: cafeïnevrije koffie kopen was nog nooit zo gemakkelijk!