- Gemalen koffie: van maalgraad tot juiste dosering tot opslag
- Hoe wordt koffie gemalen en welke maalgraad past daarbij?
- Wanneer wordt grof gemalen koffie aanbevolen?
- Wanneer komt fijngemalen koffie in aanmerking?
- Hoe moet gemalen koffie worden bewaard?
- Grof of fijn gemalen koffie voor je koffiezetapparaat
- Gemalen koffie kopen - branding, maling en zettijd zijn cruciaal voor de juiste keuze
- Gemalen koffie - de belangrijkste tips in één oogopslag
- Gemalen koffie: bio, fairtrade & specialty coffee
- Koop gemalen koffie bij roastmarket
Gemalen koffie
Als filterkoffie of voor de portafilter - gemalen koffie is het uitgangspunt voor alle koffies. Ontdek de verscheidenheid aan gemalen producten.
Filteren op:
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Grond
Medium
Medium
Zeer weinig
Gemalen koffie: van maalgraad tot juiste dosering tot opslag
Vers gemalen koffie is een belangrijke stap op weg naar optimaal genieten zodat de koffie thuis ook smaakt zoals in dat schattige Italiaanse cafeetje. Voor espresso gelden andere eisen dan voor klassieke filterkoffie. Afhankelijk van de bereidingswijze en de gewenste smaak worden de koffiebonen anders gemalen zodat de aroma's en smaken optimaal worden geaccentueerd. Dit komt doordat de contactduur tussen water en gemalen koffie langer of korter is, afhankelijk van de koffiemachine, en de maling moet daarop worden aangepast. Grof gemalen koffie is het meest geschikt voor filterkoffie en alle andere bereidingswijzen die een langere zettijd vereisen. Fijn of zeer fijn is daarentegen ideaal voor espresso. Hieronder leggen we daar meer over uit.
Of het nu gaat om arabica koffie of een andere soort: iedere kenner komt er uiteindelijk door te vergelijken achter welke bereiding voor hem of haar het meeste genot oplevert. Overigens: roastmarket biedt alle variëteiten altijd vers gemalen van lokale branderijen aan. Dit is ook een bijdrage aan de bescherming van het milieu: korte transportroutes zorgen voor minder verkeerslawaai, minder energieverbruik en minder vervuilende uitstoot in de productieketen. Deze ecologische voetafdruk is niet te vergelijken met die van wereldwijd genetwerkte productieprocessen.
Hoe wordt koffie gemalen en welke maalgraad past daarbij?
Hoe wordt een goed gemalen koffie gemaakt? Dit hangt af van de samenstelling en de bereidingswijze. Voor de Franse pers is bijvoorbeeld een fijnere maling nodig dan voor filterkoffie. Over het algemeen geldt: hoe fijner de gemalen koffie, hoe korter de zettijd. Het is aan de individuele smaak om te bepalen of je de voorkeur geeft aan arabica of robusta. Het resultaat hangt ook af van de hoeveelheid koffie, waarbij de algemene aanbeveling zes tot acht gram gemalen bonen per kopje is. Deze dosering kan het beste worden bereikt met behulp van een koffieweegschaal. Koffie heeft bescherming nodig tegen zuurstof, licht, vocht en hitte - ongeacht of het om gemalen koffie gaat of om koffiebonen. Een lichtdichte container of, nog beter, een speciale voorraadpot van metaal, porselein of glas is hiervoor het meest geschikt.
Opgelet: gemalen koffie verliest zijn smaak veel sneller dan hele bonen. Het is daarom het beste om versgemalen koffie binnen korte tijd te gebruiken, binnen circa twee tot drie weken, zodat hij nog steeds aromatisch smaakt. De verpakking moet ook altijd goed en luchtdicht worden afgesloten zodat er niet nog meer aroma's en smaken verloren gaan. In het meest ideale geval heb je een eigen koffiemolen waarmee je de hele bonen zelf vers kunt malen voordat je koffie zet en je van meer dan 400 ontwikkelde smaken kunt genieten.
Wanneer wordt grof gemalen koffie aanbevolen?
Gemalen koffiebonen kun je meestal alleen in een standaard maling in supermarkten kopen. In onze roast market shop geven we je de mogelijkheid om je favoriete koffie individueel te laten malen voor je eigen koffiemachine en conform je eigen smaak. Probeer het gewoon eens uit. Selecteer de koffie die je wilt, klik rechts op ‘gemalen voor…’ en selecteer vervolgens de relevante bereidingsmethode (bijv. portafilter, Franse pers, espressomachine, handfilter). We malen de koffie vers en sluiten hem dan goed af voor verzending.
Gemalen koffie is bijzonder geschikt voor koffiezetapparaten voor filterkoffie, bijvoorbeeld voor bereiding in de Franse pers, in de Chemex of in een conventioneel handfilter. Onthoudt voordat je koopt: een grove maling is altijd geschikt als er een langere contactduur tussen water en gemalen koffie is en de koffie en smaken genoeg tijd hebben om zich te ontwikkelen. Bij klassieke bonenkoffie in een filterkoffiemachine is grof gemalen koffie bijvoorbeeld ook de aanbevolen maling.
Wanneer komt fijngemalen koffie in aanmerking?
Koffie met een fijne maling is altijd wenselijk of aanbevolen als de contactduur tussen water en gemalen koffie korter moet zijn. Dit is vooral het geval bij espressomachines en volautomatische machines en vooral voor dranken zoals cappuccino en espresso (intense koffiesmaak met minder water). Heel fijne koffie wordt klassiek gebruikt voor de bereiding in portafilter- en pistonmachines omdat het water zo snel mogelijk en onder hoge druk, gemiddeld 9 bar pompdruk, door de fijngemalen koffie wordt geperst. Dit zorgt voor de karakteristieke, intense smaak en er worden nauwelijks bittere stoffen geëxtraheerd. Koffie met een grove maling zou bij deze methode een ongewenst bittere en te sterke smaak geven, omdat het hete water te snel door de grof gemalen koffie zou stromen. Neem daarom altijd even de tijd om de juiste gemalen koffiebonen te kiezen voor de door jou gewenste bereidingsmethode.
Hoe moet gemalen koffie worden bewaard?
Het maakt niet uit hoe de koffie wordt gemalen, maar het is heel belangrijk om de koffie op de juiste manier te bewaren. Koffie moet altijd lucht- en lichtdicht worden bewaard zodat de fijne aroma's niet kunnen ontsnappen waardoor de koffie minder aromatisch smaakt als in het begin. Zodra koffiebonen zijn gemalen, zijn ze nog gevoeliger voor licht en zuurstof dan in hun hele vorm en daarom moeten ze onmiddellijk afgesloten worden bewaard.
Wist je dat?
De meeste branders kiezen bij het verpakken van hun koffie voor de verpakking met ventiel. Dit is handig om de volgende reden: in de eerste paar dagen na het branden laat de koffie kooldioxide (CO2) los. Dit kan door het ventiel ontsnappen zonder dat er lucht naar binnen dringt. Als dit niet gebeurt, moeten de bonen na het branden ‘ontgassen’, anders knapt de verpakking zonder ventiel. Als de koffie vacuüm verpakt als briket in het schap van de supermarkt ligt, kan hij zijn smaak al verloren hebben en dat is dan nog voordat het de consument bereikt. Dus als je gemalen koffie koopt, let er dan ook op dat de verpakking een ventiel heeft.
Grof of fijn gemalen koffie voor je koffiezetapparaat
Hoe gemalen de bonen de beste smaak ontwikkelen hangt ook of zelfs vooral af van de bereidingswijze, de koffiemachine en de koffiemolen. Bij roastmarket heb je twee verschillende opties voor het kopen van gemalen koffie en kun je beslissen op basis van je persoonlijke voorkeur. Als je al een bepaald merk of type koffie in gedachten hebt en het is voorgemalen verkrijgbaar, dan kun je het direct aanschaffen in verpakkingen van 250 g, 500 g of 1 kg. Als je echter brandingen uit de speciale selectie van exceptionele branders en koffievariëteiten hebt gevonden die je bijzonder aanspreken en die alleen als hele bonen verkrijgbaar zijn, dan kun je profiteren van onze exclusieve service om ze gemalen te bestellen. We malen bijna elke soort koffie en espressoboon vers voor elke bereidingswijze of koffiemachine en verpakken ze vervolgens luchtdicht voor verzending.
We willen je er nogmaals aan herinneren dat als het om gemalen koffie gaat, de maling altijd op de koffiemachine moet worden afgestemd, ongeacht of het gewenste resultaat een espresso of filterkoffie is. Als de maling te fijn is komen er tijdens het koffiezetten zoveel bittere stoffen, zuren en aroma's vrij dat het resultaat een te sterke, bittere koffie is. Ook kunnen hierdoor - vooral bij een conventionele koffiemachine - de fijne filterporiën verstopt raken, waardoor de koffie overloopt. Als de bonen echter te grof gemalen zijn, zal het hete water niet alle smaken en aroma's vrijgeven, wat resulteert in een flauwe smaak. Als het een milde koffie is of een volledig cafeïnevrije variëteit, is het altijd aan te raden om de bonen een of twee stappen grover te malen. Deze soorten hebben over het algemeen een fijnere structuur. Koffie die te fijn gemalen is kan het filter tijdens het zetten verstoppen. Elke liefhebber kan altijd zelf vergelijken en uitproberen hoe zijn favoriete koffiesoort het beste gemalen kan worden.
Gemalen koffie kopen - branding, maling en zettijd zijn cruciaal voor de juiste keuze
Er is een relatie tussen het productieproces en de manier waarop de boon het beste gemalen kan worden. Het volgende principe geldt: een grovere maling is geschikter voor een donkere branding en een fijnere maling voor een lichte branding. Deze tip is echter ook altijd afhankelijk van de bereidingswijze en de koffiesoort, van arabica tot liberica. Het complexe cafeïnemolecuul ontwikkelt zijn individuele smaak tijdens het hele productie- en bereidingsproces. Gemalen koffie ontwikkelt ook zijn heel eigen, specifieke smaak door het zetproces. De beslissende factor hierbij is hoe lang het water in contact komt met de gemalen koffiebonen. Fijngemalen koffie heeft een groter oppervlak en bij dezelfde zettijd geeft het water meer inhoudelijke stoffen af dan bij grover gemalen koffie. De verschillende eindproducten van de koffie worden ook op deze manier gevormd. Een goede espresso heeft ongeveer 25 seconden contact met het water, een filterkoffie ongeveer twee minuten. De perfecte zettijd in een French press of Karlovy Vary pot is zelfs vier minuten. Hoe reageert gemalen koffie - mild of sterk - op contact met heet water? Het hete water lost de inhoudelijke stoffen uit de gemalen boon op - maar slechts tot maximaal 30 procent. Deze waarde geldt ongeacht of de koffie arabica of maragogype is. Als die 30 procent van de inhoudelijke stoffen daadwerkelijk is opgelost, zal de drank een sterke en bittere smaak hebben. Experts raden aan om 18 tot 22 procent van de inhoudelijke stoffen op te lossen tijdens het zetten. Dit zorgt voor de optimale mix van intensiteit en smaak. Te weinig extractie, d.w.z. wanneer minder dan 18 procent van de inhoudelijke stoffen wordt opgelost tijdens het zetten, resulteert in een dunne koffie met een vlakke smaak.
Gemalen koffie - de belangrijkste tips in één oogopslag
- Grof of fijn gemalen koffie: kies de gemalen koffie die bij je koffiemachine past.
- Hoe langer het contact en de zettijd, hoe grover de maling van de koffie moet zijn.
- Koffie waarvan de bonen ongeveer drie maanden na het branden vers worden gemalen geeft de beste smaak.
- De juiste opslag ondersteunt de smaak door de kwaliteit van de bonen voor het malen te bewaren: luchtdicht opgeslagen op een koele, donkere plaats is de beste manier om gemalen koffie te bewaren zodat je er langdurig van kunt genieten.
Gemalen koffie: bio, fairtrade & specialty coffee
Of je nu grof gemalen koffie wilt of een fijnere maling voor espresso en dergelijke, in onze roastmarket shop vind je het allemaal, inclusief duurzaam gemalen koffie. Blader gewoon door ons assortiment in de betreffende categorie - tussen gemalen biologische koffie, specialty coffee, fairtrade koffie en duurzame proefverpakkingen, kun je de meeste van onze koffiesoorten door ons laten malen zodat ze in je koffiemachine passen - zonder extra kosten. Het kopen van duurzame koffie garandeert niet alleen een heerlijke smaak en de goede kwaliteit van de koffie, maar de kleine boeren en boeren uit de teeltgebieden hebben ook meer baat bij deze vorm van samenwerking. Gecertificeerde teelt en contracten voor Direct Trade koffie kunnen de levensomstandigheden van lokale koffieboeren en hun families ondersteunen en verbeteren, zodat uiteindelijk iedereen van de handel profiteert.
Koop gemalen koffie bij roastmarket
De roastmarket shop biedt een ruim assortiment koffiesoorten van hoge kwaliteit voor elke smaak. Deze worden vers gemalen voor de gewenste bereiding, zodat je een uitzonderlijk vers product ontvangt waarvan de smaken - of ze nu mild of sterk zijn - een echte traktatie zijn zodra je de verpakking opent. De smaakfacetten en de verhouding tussen bittere stoffen en zuurgraad zijn bijzonder evenwichtig en kunnen worden bereid met een koffiezetapparaat, volautomatische koffiemachine of een ander koffiezetapparaat. De koffiesoorten van bekende fabrikanten, zoals Lavazza, Melitta, illy of Dallmayr, maar ook de brandingen van kleinere branders, zijn meestal verkrijgbaar in verpakkingen van verschillende formaten, van 250 gram tot een kilo. Naast verschillende landen van herkomst, brandkwaliteiten en vele andere kenmerken, zijn er ook biologische of fairtrade gecertificeerde koffiesoorten en cafeïnevrije varianten verkrijgbaar. Laat je dus inspireren door een gevarieerde selectie en wie weet ontdek je misschien je nieuwe favoriete koffievariant!