Onderwerpen gerelateerd aan Pour Over
Pour Over koffie
Koffie uit een filter is nog steeds de populairste bereidingswijze, ondanks alle trends en nieuwe uitvindingen. Met de juiste accessoires wordt filterkoffie een genot dat qua smaakvariatie moeilijk te overtreffen is
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Waarom kiezen voor pour over?
Pour over is voor de Duitsers wat espresso is voor de Italianen: een heerlijk begin van de dag. Het wordt geleverd zonder extra's, biedt een fijne, ronde smaak, van zacht en mild tot heerlijk intens, en een gebalanceerde dosis cafeïne. Het is dus geen wonder dat een ‘brew’ of ‘pour over’ zoals filterkoffie internationaal wordt genoemd, momenteel een echte comeback viert en Duitsers steeds vaker weer voor filterkoffie kiezen.
Pour over staat voor een levende koffiecultuur
Sinds koffie voor het eerst op de markt verscheen, is er steeds weer iets veranderd in de koffiewereld. Als duur luxegoed was koffie aanvankelijk niet algemeen bekend en moeilijk verkrijgbaar. Pas na de Tweede Wereldoorlog vond koffie zijn weg naar de supermarkten als onderdeel van de zogenaamde First Wave beweging. Hierdoor werd koffie toegankelijker voor de massa. In die tijd werd er weinig aandacht besteed aan kwaliteit en smaak. De Second Wave beweging werd gekenmerkt door creatieve koffiedranken en fantasierijke toppings. De Third Wave beweging hielp de pour over uiteindelijk aan een nieuwe opleving. De Third Wave beweging bracht de kwaliteit en de smaak van koffie weer onder de aandacht als belangrijkste kenmerken. Het zetten van koffie wordt gevierd door koffieliefhebbers: hoogwaardige koffiebonen worden tot op de gram nauwkeurig afgewogen, gemalen in eersteklas koffiemolens en geïnfuseerd tot een heerlijke pour over. Dit garandeert niet alleen een aromatische ervaring, maar geeft je ook een welverdiende pauze van de alledaagse hectiek.
Waar gaat het allemaal om bij pour over?
- Pour over maakt indruk met zijn bereiding, branding en de kwaliteit van de bonen. Dit is waar de grondstoffen hun volledige potentieel kunnen ontvouwen.
- Pour over is een echt handgemaakt product: je kunt de contactduur met water, de hoeveelheid koffie en andere elementen gemakkelijk variëren en het eindresultaat beïnvloeden.
- Er wordt gezegd dat deze methode de beste manier is om de ongeveer 900 smaken van de koffieboon te ontwikkelen. Vooral professionele branders en barista's gebruiken daarom vaak de filtermethode voor privégebruik of bij het testen van nieuwe bonen. Er komen ook minder bittere stoffen in het afgewerkte kopje terecht. Het resultaat is aromatischer. Voorwaarde hiervoor is echter een ervaren handmatige infusie.
Noodzakelijk voor pour over: koffiebonen van hoge kwaliteit
De puristische trend rond pour overs is bijzonder populair bij koffieproducenten want koffiebonen van hoge kwaliteit zijn een must! Deze bereidingsmethode vereist koffiebonen die perfect gebrand zijn om de beste resultaten te krijgen. Bonen van kleine plantages en regionale specialiteiten zijn bijzonder geschikt om volledig nieuwe smaken te ervaren. Voorgemalen koffie is hier taboe! Alleen als de koffie vers gemalen is, kan de smaak - of die nu sterk of zacht is - later in het kopje volledig overtuigen. Om de intense smaak van vers gemalen koffiebonen te ervaren, raden we alle koffieliefhebbers aan om te investeren in een eigen koffiemolen.
De juiste accessoires voor pour over koffie
Welk materiaal het koffiefilter moet zijn, is een kwestie van persoonlijke smaak. Porselein en glas hebben een glad, gesloten oppervlak dat geen smaak afgeeft. In tegenstelling tot metaal zijn beide materialen echter erg gevoelig. Een huidige trend zijn filters gemaakt van koper die robuust en smaakneutraal zijn.
Voor pour over moeten de gemalen bonen een licht grof, medium fijngemalen koffie opleveren. Ook hier moet je uitproberen welke instelling op je eigen molen de juiste is voor de door jou gekozen koffiebonen.
Een koffieweegschaal is een onmisbare accessoire voor koffieliefhebbers. Met behulp daarvan kun je de benodigde hoeveelheid koffie precies afstemmen op de bereidingsmethode.
Pour over: hoe handmatige infusie werkt
- Het koffiefilter correct plaatsen: het filter moet bij de geribbelde rand worden omgebogen en in de filterhouder worden geplaatst. Vervolgens wordt het filter kort bevochtigd. Hierdoor worden de poriën in het papier geopend en kan de smaak van de koffie zich beter concentreren in de kan.
- Vullen van de gemalen koffie: de gemalen koffie moetgelijkmatig over het filter worden verdeeld zodat het contact met het water - d.w.z. de extractie - overal gelijk plaats kan vinden.
- Het water erbij gieten:eerst giet je er een beetje water bij zodat de gemalen koffie op kan zwellen. De gemalen koffie moet helemaal bedekt zijn.Op de juiste manier opschenken: Wees niet gehaast! Pour over koffie is vooral lekker als het water langzaam en met een draaiende beweging wordt gegoten. Experts raden een beweging van binnen naar buiten aan. Voor een optimaal resultaat heb je ongeveer twee minuten nodig.
Tip! Verwarm het porseleinen filter van tevoren, anders wordt de koffie koud tijdens het extraheren.
Koop pour over koffie bij roastmarket
Filterkoffie beleeft terecht een echte comeback want deze bereidingswijze staat synoniem voor puur en onvervalst koffiegenot. De individuele smaken van je favoriete warme drank komen hier bijzonder goed tot hun recht. Natuurlijk vind je ook hoogwaardige koffiebonen voor pour over in ons assortiment gebrand. Hier kun je je favoriete koffie online kopen - gemakkelijk en snel! Onze selectie laat de harten van pour over fans gegarandeerd sneller kloppen!
Foto's/video's van boven naar beneden: © Yuli, fotolia – © bepaald, fotolia – © merydolla, fotolia - © malxes, iStock.