Onderwerpen gerelateerd aan koffie voor piston
- Koffie voor piston- & portafiltermachines: zo maak je de perfecte espresso
- De drie belangrijkste componenten voor een perfecte espresso
- Een ideaal paar: piston- of portafiltermachine en koffiemolen
- Bereiding met de piston- of portafiltermachine
- Welke koffie voor de piston- of portafiltermachine?
- De juiste koffie maakt de perfecte espresso
- Portafilter tips
- Waarom piston- of portafiltermachines?
- Fun fact over pistonmachines
Koffie voor pistonmachines
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
- De smaak: Fruitig, Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Kleine
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
Koffie voor piston- & portafiltermachines: zo maak je de perfecte espresso
Veel koffieliefhebbers klagen dat de perfecte espresso alleen op vakantie in Italië kan worden gedronken. Thuis lukt het gewoon niet om deze aromatische perfectie te bereiken. In feite vereist de bereiding van een perfecte espresso, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eenvoudig gezet kopje koffie, geduld en oefening. De juiste apparatuur is ook essentieel. Zonder een portafilter is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een eersteklas espresso te maken. Maar misschien heb je al een geweldige machine, maar ben je nog steeds op zoek naar de ideale koffiebonen voor piston- of portafiltermachines?
De drie belangrijkste componenten voor een perfecte espresso
Om ervoor te zorgen dat de espresso perfect wordt bereid, heb je drie essentiële onderdelen nodig:
- een koffiemolen
- een machine met portafilter - sommige bevatten al een molen
- de juiste koffie voor de piston- of portafiltermachine
Het basisprincipe van de bereiding van je espresso is eigenlijk heel eenvoudig, maar vereist een zekere passie voor detail: de koffie wordt in de molen gemalen en in het portafilter gedaan. Voorverwarmd water met een temperatuur van 88 tot 94 graden Celsius stroomt met precies de juiste druk door het filter. Binnen 25 seconden extractietijd moet 25 ml espresso worden verkregen.
Een ideaal paar: piston- of portafiltermachine en koffiemolen
De koffiemolen speelt een sleutelrol in de smaak van het eindproduct. Hij moet werken met precies de juiste maling. Je moet ook de hoeveelheid koffie kunnen doseren. De doorslaggevende factor voor de maling is dat deze het mogelijk maakt dat de extractietijd zo dicht mogelijk bij 25 seconden ligt. Dit vereist een beetje experimenteren. De ideale maling verschilt niet alleen van koffiesoort tot koffiesoort, maar is ook afhankelijk van de oogst.
De hoeveelheid koffie hangt af van hoeveel espresso's je wil maken. Een andere bepalende factor is de grootte van de portafilter waarin je de gemalen koffie doet voor verdere verwerking. Voor een dubbele espresso is 18 tot 21 gram koffie nodig. Molens met een kegel- of schijfmaler worden aanbevolen. In dit geval wordt de koffie niet gesneden maar gebroken. Dit is van groot belang voor de perfecte smaak.
De gemalen koffie moet binnen een uur worden verwerkt anders verliest het zijn smaak. Ook de aromatische oliën, die zo belangrijk zijn voor een uitstekend crema, verdampen.
Bereiding met de piston- of portafiltermachine
Nadat de koffie is gemalen begint de machine met zijn werk. Je moet het altijd voorverwarmen om te zorgen voor de juiste watertemperatuur, maar pas op dat je het niet overdrijft: als de temperatuur te hoog is, zullen de aroma's verbranden, zal de koffie zijn smaak verliezen en zal de bereiding mislukken. Het is gemakkelijk te zien of de temperatuur te hoog is wanneer het crema van de espresso in de kopjes zwart is. Afhankelijk van het model van de piston- of portafilter koffiemachine, is de zettijd tussen de 15 en 30 seconden.
De zeef zelf moet absoluut droog en schoon zijn anders bestaat het risico op ‘kanaaltjes’ - kleine kanaaltjes waardoor het water onder druk langs de koffie stroomt en deze niet extraheert. Het water verstoort ook de aromatische oliën. Het crema verliest zijn unieke esthetiek en de smaak lijdt eronder.
De puck die ontstaat in het portafilter moet absoluut gelijkmatig zijn aangestampt . Als dit niet het geval is, treedt er ongewenste ‘kanalisering’ op, d.w.z. het water stroomt niet gelijkmatig. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het water de koffie overal met dezelfde druk raakt en dat een perfecte bereiding wordt bereikt. Afhankelijk van de machine moet er een druk van iets minder of meer dan 15 kilo op de gemalen koffie worden uitgeoefend om de puck te maken. Sommige modellen hebben echter ook een functie die automatisch de juiste druk activeert om een absoluut gelijkmatige puck te creëren.
Een tip: om ervoor te zorgen dat de koffie zo gelijkmatig mogelijk wordt verdeeld, kun je de koffie ook gladstrijken in het filter door het van noord naar zuid en oost naar west te bewegen. Bij wijze van experiment kun je een espresso bereiden met een ongelijkmatige puck. Je zult meteen het verschil in smaakkwaliteit opmerken. Om de koffie in het filter samen te drukken, raden we ook aan een tamper te gebruiken als de machine de puck niet automatisch produceert.
Als je zelf moet stampen - d.w.z. de puck maken - kun je de portafilter bijvoorbeeld op de rand van de tafel laten rusten, speciale tamping matten voorkomen vervelende krassen. Als dit gedaan is, gaat de zeefdrager terug naar de machine. Hier moet het stevig zitten. Nu is de techniek aan de beurt. De perfecte druk voor een uitstekende espresso is negen bar. Opmerking: de machine moet een output van minstens 1350 watt kunnen leveren.
Nu komen de 25 (tot 30) seconden extractietijd tot hun recht: dit is precies hoe lang het duurt om de smaken te extraheren voor de perfecte espresso. Als de bereidingstijd minder is, is het resultaat saai. Als de extractietijd langer is, smaakt de koffie in de kopjes bitter omdat het water de kans heeft gehad om de relevante stoffen in de puck op te lossen. De bittere smaak heeft dus niets te maken met de cafeïne, zoals veel mensen denken. In plaats daarvan heeft de bereiding gewoon te lang geduurd. In zo'n geval is de kans ook heel groot dat de koffie te fijn gemalen is. Gebrek aan druk, verkeerd gemalen koffie en een te lange extractie zijn de drie belangrijkste redenen waarom een espresso gewoon niet smaakt zoals tijdens je Italiaanse vakantie.
Welke koffie voor de piston- of portafiltermachine?
Wanneer de espresso langzaam in het kopje stroomt, kun je al zien of de bereiding geslaagd is of niet. Wat uit het portafilter komt, moet er stroperig uitzien als een straaltje crema. Let ook goed op het crema in de kopjes: het moet eruitzien als een deksel van schuim.
Welke koffie voor de piston- of portafiltermachine: De juiste koffie maakt de perfecte espresso
Als algemene regel geldt dat espressomelanges en voor zover mogelijk koffie met een laag zuurgehalte ideaal zijn voor bereiding in een piston- of portafiltermachine. Ook voor koffie voor piston- en portafiltermachines geldt: kies voor bonen van hoge kwaliteit! In vergelijking worden espressobonen het langst gebrand. Dit heeft het grote voordeel dat het chlorogeenzuur bijna volledig wordt afgebroken, waardoor de koffiebonen intense, chocoladeachtige smaken ontwikkelen, maar met een lagere zuurgraad en dus een mildere smaak dan lichte en fruitige brandingen. Als je echter een beetje wilt experimenteren en wilt genieten van bijzonder fruitige en lichtzure smaken in je espresso, dan zijn brighter roasts een optie. Deze zijn korter gebrand en bevatten daarom meer chlorogeenzuur en fruitige tonen. Er is dus geen duidelijk en algemeen antwoord op de vraag welke koffie het beste is voor je piston- of portafiltermachine. Je kunt het beste de verschillende melanges uitproberen om je favoriete koffie voor deze apparaten te vinden. Vind je het moeilijk om te beslissen? Maak dan gebruik van onze probeerpakketten. Die zijn speciaal samengesteld door onze koffie-experts.
Portafilter tips
In het algemeen wordt gezegd dat je een espresso snel en heet moet drinken. Als je de koffie echter een paar minuten laat afkoelen in de kopjes, komen er zoete aroma's vrij, waardoor het heerlijke drankje een compleet nieuwe smaak krijgt. Koffieliefhebbers moeten dit zeker eens proberen.
Als je nieuw bent in de wereld van koffie en bijvoorbeeld voor het eerst met vrienden van een uitstekende espresso hebt genoten, heb je misschien iets spannends meegemaakt: de kopjes werden op een koffieweegschaal geplaatst en volledig met de hand afgewogen. Sommige espressoliefhebbers letten liever niet op de extractietijd, maar wegen de koffie. De perfecte hoeveelheid voor een dubbele espresso (soms een ‘double shot’ genoemd) is tussen de 35 en 45 ml.
Het kan gebeuren dat je alles goed hebt gedaan en de koffie in je kopje toch ‘oud’ smaakt. Als de machine niet minstens één keer per week wordt gereinigd met een geschikt reinigingsmiddel, worden de olieachtige resten ranzig.Reinheid is een verplichte voorwaarde voor een perfecte espresso en zorgt ervoor dat je hoogwaardige machine zo lang mogelijk de best mogelijke service biedt. Daarom vind je de ideale verzorgings- en reinigingsproducten in de roastmarket winkel naast koffie voor portafilters, die je handig en gemakkelijk kunt bestellen met je volgende bestelling!
Waarom piston- of portafiltermachines?
Voor echte espresso moet water onder een druk van ongeveer negen bar door de puck worden geperst - de puck is de gemalen koffie die is samengeperst tot een schijf (in de vorm van een hockeypuck). Portafiltermachines bevatten de zeefvorm voor de puck en de benodigde pomp. Ze zijn zo gebouwd dat er geen drukverlies is en het water zo gelijkmatig mogelijk door de koffie in het kopje stroomt.
Fun fact
Wist je dat piston- en portafiltermachines nooit zijn ontwikkeld om espresso te zetten? Oorspronkelijk waren de machines alleen bedoeld om het zetproces voor gewone koffie te versnellen. Nadat stoomkracht snelle vooruitgang mogelijk had gemaakt in tal van industrieën, ontstond aan het eind van de 18e eeuw het idee om koffie sneller te zetten met stoom en druk. Het resultaat had echter een heel eigen karakter en smaakte veel sterker dan normale koffie. Sindsdien zijn koffie, brandprocessen en machines voortdurend geoptimaliseerd.
Geniet van de smaak van espresso!
F Foto's/video's van boven naar beneden: © Jacob Lund, Fotolia – © Gina Sanders, Fotolia – © amenic181, Fotolia – © efetova, iStock - © ForkNPlate, youtube.