Onderwerpen met betrekking tot koffie voor espressomachines
Koffie voor espressomachines
Ontdek uitstekende koffie voor je espressomachine in het diverse assortiment van de roastmarket.
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
- De smaak: Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
Koffie voor bereiding met een espressomaker
Wie heeft er nog nooit gehoord van een espressomachine! Dit kleine maar elegante gebruiksvoorwerp, ook wel bekend als mokkapot, moka, Italiaans kookpotje, caffettiera of Bialetti, geniet al vele decennia van een fabelachtige populariteit onder jong en oud. Je hebt vast wel een van deze kleine potjes in je kast staan, want bijna elk huishouden heeft er wel een en niet alleen in Italië. Dat is niet verwonderlijk want met zo'n kannetje zet je snel een lekkere espresso en bovendien is de percolator verrassend goedkoop in aanschaf.
Het antwoord op de vraag welke koffie het meest geschikt is voor percolators hangt natuurlijk altijd af van je smaak. Koffie voor percolators moet echter niet te sterk gebrand zijn want in een Bialetti heb je bijvoorbeeld de neiging om een wat bittere koffie te krijgen. Als je daarom kiest voor een zacht gebrande koffie zit je altijd aan de veilige kant. Zoals bij elke bereiding proef je altijd het verschil tussen industriële producten en koffie van topkwaliteit! Hier bieden we je de juiste selectie van fijne, hoogwaardige soorten.
De juiste bonen voor heerlijke espresso
Het is geen verrassing dat Italiaanse koffiesoorten bijzonder geschikt zijn voor percolators. Met name robustabonen worden aanbevolen voor het zetten van espresso. We raden je ook aan om geen kant-en-klaar gemalen koffiepoeder te gebruiken voor de percolator, maar om de koffiebonen altijd vers te malen omdat je zo altijd het volle smaakboeket krijgt wat niet altijd het geval is met gemalen koffie. In principe is het echter je eigen smaak die bepaalt of je de voorkeur geeft aan intense robustabonen of milde en evenwichtige arabicabonen. Wij presenteren de gevarieerde wereld van gemalen en ongemalen bonen in onze roastmarket! De Speicherstadt Il Gusto Espresso Blend Organic variëteit is bijvoorbeeld ideaal voor het bereiden van espresso in een percolator. Bovendien koop je met deze melange bonen die afkomstig zijn uit biologische landbouw.
De juiste roast voor espresso uit de machine
De belangrijkste verschillen tussen koffie voor percolators en, bijvoorbeeld, filterkoffie zitten duidelijk in het speciale brandproces waar natuurlijk ook de brandduur bij hoort. Als je voor je percolator ooit koffiebonen hebt gebruikt die bestemd waren voor filterkoffie zul je zeker gemerkt hebben dat de zuurgraad veel te hoog is - een resultaat dat niet bepaald aangenaam is. Je vraagt je daarom misschien af welke koffie het meest geschikt is voor percolators.
Zoals de naam al zegt, zijn espressobonen bijzonder geschikt voor percolators. Deze hebben een intensere smaak en geven weinig tot geen zuren of bittere tonen af wanneer ze tot de juiste graad zijn gemalen. Dit komt doordat de langere brandduur de zuurgraad in de bonen vermindert. Dit betekent dat je altijd aan de veilige kant zit met aromatische en intense koffiemelanges zoals Drago Mocambo of Gorilla Coffee wat betreft subtiel gebrande smaken voor een goed afgeronde, harmonieuze smaak. Je kunt de kwaliteit van de bonen herkennen aan hun uiterlijk. Als je bijvoorbeeld alleen maar bonen van eenzelfde grootte in een pak ziet is dat een indicatie van goede kwaliteit omdat de uniforme grootte van de bonen een gelijkmatige branding mogelijk maakt.
Koffie voor espressomachines moet correct worden gemalen
Bij de bereiding van koffie in een percolator is de smaak afhankelijk van de maalgraad van de bonen. In principe weten we al dat de bonen voor percolators het beste vers kunnen worden gemalen. Maar dat alleen is niet genoeg voor de perfecte smaak. De maalgraad maakt ook een aanzienlijk verschil voor de smaak van de afgewerkte koffie. Als de maling te fijn is, zal de koffie bitter zijn, als hij te grof is, zal hij waterig zijn. Als richtlijn moeten de koffiebonen voor pistons fijner worden gemalen dan voor filterkoffie, maar grover dan voor bereiding in een portafilter. Dit komt omdat de piston veel meer druk gebruikt (minstens 9 bar) dan de espressomachine (ongeveer 1,5 bar).
Het correct bewaren van espressobonen
Zoals al eerder vermeld, raden we altijd aan om hele bonen te gebruiken omdat die de smaken beter vasthouden dan gemalen koffie. Maal altijd maar net zoveel bonen als je nodig hebt, sluit het pak koffie voor je percolator na gebruik en bewaar het in een luchtdichte verpakking. Porselein en keramiek zijn hiervoor ideaal. Je kunt echter ook Tupperware gebruiken. In elk geval moet worden benadrukt dat koffie voor percolators ook luchtdicht moet worden afgesloten. Het is raadzaam om de koffie op een zo donker, droog en koel mogelijke plaats te bewaren. Misschien ben jij een van die gelukkige mensen die een voorraadkast heeft. Consumeer de bonen binnen twee tot zes weken na aankoop. Als je nog steeds liever gemalen koffie gebruikt is twee weken aan te raden anders zijn de smaken verdampt.
Hoeveel espressobonen heb je nodig voor een kopje?
Voor espresso adviseren we 7 tot 8 gram espressopoeder per kopje en een grovere maling. Dit kan echter alleen een richtlijn zijn, want het enige dat telt is of je de espresso zelf lekker vindt
Een brede selectie espresso en koffie voor percolators is verkrijgbaar bij roastmarket. Neem een kijkje in onze winkel en vind de juiste koffie voor jouw percolator. En als we zojuist je interesse in percolators hebben gewekt, dan vind je die ook in onze shop.