Robusta koffie
De Robusta-boon is een van de twee gangbare koffiebonen waarvan koffie uiteindelijk wordt gemaakt. Robusta's worden gekenmerkt door hun intense smaak en hoge cafeïnegehalte. Blader door het roastmarket assortimenten bestel de beste Robusta melanges.
Ontdek meer over Robusta koffieFilteren op:
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Gekruid
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Zeer donker
Tamelijk sterk
Zeer weinig
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
Caffè Corsini Classico Italiano Gusto Deciso 50 capsules Dolce Gusto®-compatibel
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Capsule
Donker
Intensief
Zeer weinig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Robusta koffie - de naam zegt het al
De winterharde koffie plant, die zeer gewaardeerd wordt om zijn korte rijpingstijd, hittebestendigheid en hoge opbrengst, werd aan het begin van de 19e eeuw voor het eerst ontdekt in Afrika. Zijn geschiedenis gaat dus niet zo ver terug als die van Arabica koffie, die al in de 17e eeuw door Nederlandse zeelieden in Indonesië werd verworven. Vandaag de dag is Robusta echter een van de belangrijkste en populairste koffievariëteiten naast Arabica en dekt ongeveer 30 procent van de wereldwijde markt. Omdat Robusta koffie niet bijzonder gevoelig is voor klimaatveranderingen en kou wordt hij bij voorkeur geteeld in de buurt van de evenaar, in het laagland - een feit dat hem de bijnaam lowlandkoffie heeft opgeleverd.
Waar komt Robusta koffie vandaan?
Robusta koffie vindt zijn oorsprong in Centraal en West-Afrika. Het werd daar ontdekt aan het einde van de 19e eeuw en geleidelijk verbouwd in de laaglanden van Congo. De Robusta plantages kwamen echter pas enkele decennia later echt van de grond.
Robusta koffie komt voornamelijk voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, tussen 30 graden noorderbreedte en 30 graden zuiderbreedte. De belangrijkste producenten zijn Vietnam, Oeganda, Sierra Leone, Angola en Indonesië.
Robusta koffie is vooral populair in Frankrijk en Italië vanwege het sterke en intense aroma en de uitstekende roomvorming, maar het wordt er vaak van beschuldigd de inferieure variëteit te zijn in vergelijking met Arabica - een opvatting die niet klopt.
Kweekgebieden
Het is niet alleen de hoge weerstand tegen temperatuur en vochtigheid die Robusta koffie tot een van de meest wijdverspreide koffievariëteiten maakt. De lage kweekgebieden, tussen 200 meter en 600 meter, maken het ook gemakkelijk om snel te oogsten. Een ander voordeel dat hieruit voortvloeit, is dat Robusta van één ding bespaard blijft: vorst. Arabica bonen daarentegen, die worden geteeld op hoogtes tussen 900 meter en 2000 meter, worden voortdurend blootgesteld aan dit risico. Zelfs korte vorstperiodes kunnen hier aanzienlijke schade aanrichten en leiden tot aanmerkelijke misoogsten of zelfs tot de vernietiging van een hele oogst.
Het logische gevolg: Robusta koffie is opmerkelijk goedkoper dan Arabica omdat grotere hoogten langere afstanden en steile hellingen betekenen die soms moeilijk toegankelijk zijn. Bestrijdingsmiddelen, die nauwelijks nodig zijn voor Robusta koffie, worden ook direct weerspiegeld in de prijs.
Kenmerken van Robusta koffie
Vooral voor de bereiding van espresso is Robusta ideaal, niet in het minst omdat de koffie de crema stabiel houdt. Met een oliegehalte van tien tot twaalf procent hebben de bonen iets minder olie dan Arabica. Hierdoor is de crema dik en heel stabiel.
Het is echter vooral de correcte branding die een uitstekende smaak en echt koffiegenot met Robusta garandeert en de kwaliteit van de koffie bepaalt. Het brandproces duurt langer voor de Robusta koffieboon. Dit heeft echter een doorslaggevend voordeel: het aandeel chlorogeenzuur (dat over het algemeen hoger is in Robusta koffiebonen) wordt sterk verminderd door langzaam en zacht branden.
En op het gebied van cafeïnegehalte ligt Robusta koffie duidelijk voor op Arabica. Terwijl Arabica als milder wordt beschouwd met een cafeïnegehalte tussen 1,1 procent en 1,7 procent, heeft Robusta een waarde tussen 2 procent en 4,5 procent.
Robusta of Arabica - wat zijn de verschillen?
De vraag Robusta of Arabica? is een veelbesproken vraag. Hoewel Arabica koffie vooral populair is in Duitsland vanwege de zoete smaak, geven Italianen en Fransen de voorkeur aan de sterke Robusta boon
. Daarom worden melanges of gecoördineerde koffiemelanges steeds populairder en daarom zijn er melanges of gecoördineerde koffiemelangess die beide variëteiten bevatten en zo samen een perfecte harmonie van aroma's, intensiteit en smaak bieden. Naast het kweekgebied en het cafeïnegehalte verschillen de twee soorten echter vooral op drie andere criteria:
1. De plant
Met 44 chromosomen heeft de Arabicaplant er twee keer zoveel als de Robustaplant. Hierdoor verschillen de twee variëteiten aanzienlijk in bladvorm en bladkleur. De groeihoogte van de Robustaplant is met tien meter ook aanzienlijk hoger. De Arabica plant wordt maar 6 tot 8 meter.
2. De boon
In lekentaal zijn de bonen van beide koffievariëteiten moeilijk uit elkaar te houden. Robusta koffiebonen zijn bruin, rondachtig en aanzienlijk kleiner dan Arabica koffiebonen, die vooral opvallen door hun licht groenige kleur en hun ronde, gesloten spleet.
3. De smaak
Robusta kan zijn laag gelegen kweekgebieden niet verbergen. De variëteit heeft een zeer aardse en krachtige smaak en wordt daarom vaak als bitter ervaren. Arabica daarentegen, de ‘hooglandkoffie’, wordt gekenmerkt door een zoete en lichte smaak dankzij de goed geïntegreerde zuren.
Robusta koffie - een garantie voor perfect crema
Vooral in Italië wordt de Robusta boon bijzonder gewaardeerd vanwege het lage koffieaandeel en de daaruit voortvloeiende langere houdbaarheid van de crema. Robusta verhoudingen van bijna 50 procent in koffie zijn hier niet ongewoon. Geen wonder, want de crema is een doorslaggevend kwaliteitskenmerk, vooral in espresso. Hier wordt het grootste deel van de smaak gebonden. In onze roastmarktwinkel vindt u pure Robustamelanges van eersteklas branders zoals Supremo Turrón, waarmee u gegarandeerd intens kunt genieten van espresso.
Drie belangrijke regels voor goede Robusta koffie
Regel 1: de juiste branding
De juiste branding is een doorslaggevend criterium voor goede koffie, omdat de bonen hun aroma's alleen vrijgeven onder de directe invloed van warmte. Hier geldt: zacht branden ontwikkelt smaken beter dan snel en industrieel branden. Milde temperaturen zorgen voor een fruitige en nootachtige smaak, terwijl hoge temperaturen kunnen leiden tot een licht bittere, soms zelfs zure noot. Naast de keuze van de koffiesoort moet daarom bijzondere aandacht worden besteed aan het brandproces.
Regel 2: verse bonen
Voor koffie gelden dezelfde regels als voor fruit: hoe verser, hoe beter. Een vacuümverpakking zorgt voor een langere houdbaarheid, maar ook hier verliezen de bonen hun smaak. Studies tonen aan dat koffie al na negen maanden een aanzienlijke hoeveelheid intensiteit heeft verloren. Nog eens negen maanden later is er zelfs sprake van een licht ranzige smaak. Dus als je echt verse koffie wilt drinken, moet je goed kijken naar de branddatum en niet per se alleen letten op de houdbaarheidsdatum.
Regel 3: vers gemalen
Onder koffiekenners wordt voorgemalen koffie sterk aanbevolen. Als je zelf hele koffiebonen wilt malen met je eigen koffiemolen weet je waarom. Vers gemalen koffie heeft een intens en geurig aroma. Een feit dat ook een effect heeft op de smaak en het aroma. Beide zijn veel uitgesprokener bij voorgemalen koffie dan bij versgemalen bonen, ongeacht of je Robusta of Arabica koffie zet.
Ontdek intense en sterke Robusta koffie op roastmarkt
Ben je nieuwsgierig naar Robusta koffie en wil je genieten van de heerlijk intense en aromatische smaak? Blader dan gewoon thuis door het assortiment van Roastmarket en kies je persoonlijke favoriet uit pure en 100% Robusta melanges of Arabica/ Robusta melanges. Vooral als je 's ochtends een caffeïnekick wilt, spreekt de pure Robusta koffie voor zich. De intense smaak komt ook goed tot zijn recht in gemengde melkdranken zoals een cappuccino of latte macchiato. Probeer het gewoon eens!