Koffie blends
De koffieblend getuigt van hoogstaand brandmeesterschap
Net zoals bij thee bestaan er ook koffiemelanges van verschillende soorten bonen. In vaktermen spreken we van een "koffieblend" – Engels voor “melange”. Als de koffiesoorten zorgvuldig zijn geselecteerd en perfect op elkaar zijn afgestemd, versterkt het mengen van verschillende bonen de unieke eigenschappen van elke soort en zorgt het voor een uitgebalanceerde smaakbeleving. Een koffieblend combineert vaak bonen van verschillende brandgraden. Ook het mengen van verschillende variëteiten is uitdrukkelijk gewenst. Veel heerlijke espresso’s bestaan bijvoorbeeld uit kruidige Arabica’s en aardse Robusta’s, die zorgen voor een volle crema en de gewenste intensiteit. Meestal mengt de brandmeester bonen uit verschillende landen en regio’s om een gebalanceerde smaak te creëren. Koffieblends zijn de meest gangbare manier waarop koffie wordt aangeboden.
Melanges brengen een volle smaak naar voren
Een blend garandeert een constante, hoge kwaliteit en een herkenbare smaak. Koffiebonen zijn immers een natuurproduct en aroma’s en kwaliteit kunnen per oogst verschillen. Weersomstandigheden spelen hierbij een grote rol. Alleen de expertise van een ervaren brandmeester zorgt ervoor dat kleine variaties kunnen worden gecorrigeerd. Hij test regelmatig de ruwe bonen op hun kwaliteit en past indien nodig de mengverhouding aan. Zo ontstaan de beroemde "Master Blends". De Weense branderij Bieder & Maier vertrouwt bijvoorbeeld op koffie-expert Valentin Siglreithmaier, die zorgvuldig drie heerlijke Master Blends creëerde.
Wat is het verschil met een Single Origin?
Een Single Origin is, in tegenstelling tot een blend, een zuivere koffiesoort. Hier worden geen verschillende bonen gemengd, maar staat een specifieke herkomst centraal. Alle bonen van een Single Origin moeten niet alleen uit dezelfde regio, maar ook van dezelfde plantage en oogst komen. Om de pure aroma’s van de koffie optimaal tot hun recht te laten komen, wordt een Single Origin vaak lichter gebrand dan een melange. In de roastmarket-webshop vindt u een uitgebreide selectie Single Origins.
Wat zit er in een koffieblend en wanneer worden de bonen gemengd?
Zoals eerder vermeld, is een blend een mix van verschillende koffiebonen. Er zijn bijna geen grenzen aan de combinaties: vrijwel alle soorten kunnen met elkaar worden gemengd. De brandmeester stemt de bonen echter perfect op elkaar af om een harmonieuze smaak te garanderen. Meestal worden de twee bekendste soorten gebruikt: de Arabica- en de Robustaboon. Sommige koffies bestaan uitsluitend uit Arabica of Robusta, terwijl andere een mix van beide bevatten. Een klein percentage Robusta zorgt vaak voor extra intensiteit en een mooie crema. Arabica’s hebben daarentegen een fijnere, meer uitgesproken aroma’s.
Het mengen van bonen kan op verschillende momenten plaatsvinden: vóór of na het branden. Dit hangt af van de voorkeur van de brandmeester. Wanneer de bonen vóór het branden worden gemengd, krijgt de koffie een diepere smaak. Bij een melange die na het branden wordt gemengd, blijven de unieke aroma’s van de individuele bonen beter behouden.
Elke koffiemelange vereist vakmanschap
Een goed samengestelde koffieblend biedt perfect gebalanceerde aroma’s – soms chocoladeachtig, soms fruitig, afhankelijk van de herkomst van de bonen. De smaakvariaties zijn enorm, waardoor iedere koffieliefhebber een geschikte blend kan vinden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een koffieblend niet van mindere kwaliteit dan een Single Origin. Ook bij blends gebruiken gerenommeerde branderijen uitsluitend hoogwaardige bonen en worden deze met zorg in een trommelbrander geroosterd. Hierdoor kunnen blends net zo premium zijn als een Single Origin.
Uitstekende koffieblends bij roastmarket
Er zijn talloze uitstekende blends te ontdekken. De Grand Hotel Filter Blend van Andraschko combineert bijvoorbeeld Midden-Amerikaanse Arabica’s. De blend heeft tonen van pure chocolade, grapefruit en bergamot – een echte smaaksensatie. Dankzij de medium branding behoudt de koffie een aangename frisheid. Perfect voor filterkoffie, French Press of een Siebträger.
Een heerlijke Arabica-Robusta blend is de Bio Blend Espresso van de Nürnberger branderij Rösttrommel. De mix bestaat voor 67% uit biologische Arabica’s, aangevuld met 33% Indiase biologische Robustas. Dit zorgt voor een rijke, nootachtige smaak – ideaal voor een espresso uit de espressomachine of mokkapot.
Een echte klassieker uit Hamburg is de Ebbe & Flut Koffiemelange van Speicherstadt. De biologische Arabicabonen komen uit Ethiopië, Mexico en Papoea-Nieuw-Guinea en bieden een uniek smaakprofiel met tonen van jasmijnbloesem, bergamot en zwarte thee. Ontdek zelf onze unieke koffies!