Koffie uit Colombia
Op de ideale hoogte van Colombia, tussen 1000 en 2000 meter, rijpen vooral de Arabica-bonen met hun intense smaak. Als 's werelds op één na grootste koffieproducent en grootste Arabica-producent is Colombia niet meer weg te denken uit de koffieteelt.
Filteren op:
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Licht
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Fruitig, Nootachtig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Druppelzakken
Donker
Medium
Kleine
Colombiaanse koffie: genieten van eerlijke handel
De koffie die in de hooglanden van de Andes in Colombia wordt verbouwd is een genot voor elke liefhebber. Koffie uit Colombia maakt indruk door de pure kwaliteit en unieke smaken. Dit is slechts het geval bij een paar soorten koffiebonen die op de wereldmarkt worden verhandeld. Het is de rijke, ronde smaak die koffieboeren in dit land leveren - meestal met een vleugje of, afhankelijk van je keuze, een grotere overvloed aan nootachtige smaken.
Colombia is 's werelds grootste producent van arabica koffie. Jarenlang was Colombia het op één na grootste koffieland. In 2010 verdrong Vietnam het Latijns-Amerikaanse land echter naar de derde plaats. Sindsdien staat koffie uit Vietnam op de tweede plaats achter de wereldleider Brazilië.
Koffieplantages in Colombia
Colombiaanse koffie komt voornamelijk uit de koffiedriehoek, die zich tussen de grote steden Medellín, Bogotá en Cali bevindt. Hier liggen de departementen (administratieve districten) Risaralda, Caldas en Quindio, die het centrum van de Colombiaanse koffieteelt vormen. Koffieplanten gedijen daar op een hoogte van 1000 tot 2000 meter op vruchtbare vulkanische grond in een mild klimaat.
Colombiaanse koffie wordt vandaag de dag nog steeds verbouwd door traditionele familiebedrijven en individuele kleinschalige bedrijven, waarbij tweederde afkomstig is van plantages. De beste koffie van Colombia wordt geproduceerd in de regio Medellín: die brengt topprijzen op de wereldmarkt op.De geschiedenis van de Colombiaanse koffie begint in de 19e eeuw toen de koffieplant in de regio werd geïntroduceerd door kolonisten uit de Franse Antillen. Jezuïtische bronnen suggereren dat de koffieteelt hier al in 1730 begon en dat het misschien zelfs een religieuze achtergrond heeft: de legende zegt dat een katholieke priester, luisterend naar de naam Francisco Romero uit Salazar de las Palmas, de gelovigen hun zonden zou hebben vergeven als ze koffie zouden planten. Vandaag de dag bieden de koffieboeren hier drie verschillende kwaliteitsniveaus aan die online verkrijgbaar zijn via roastmarket: naast de grote Supremo bonen zijn er de kleinere Excelso bonen die medium style geroosterd worden. Na de VS vindt Colombiaanse koffie de meeste kopers in Duitsland.
Koffie uit Colombia - klassiek en gevarieerd
De koffieboeren uit het Andesgebergte leveren bonen van een kwaliteit die de eindconsument veel bereidingsmogelijkheden biedt. Of je de koffiebonen nou zelf thuis vers maalt of kant-en-klaar gemalen koffie koopt, koffie uit Colombia laat zich altijd van zijn beste kant zien: puur van smaak met een rond, herkenbaar karakter in elke variëteit, van mild tot sterk. Of het nu gaat om het klassieke, vers gezette kopje uit een machine, het kleine filter boven de pot of een krachtige espresso - Colombiaanse koffie is altijd een traktatie voor fijnproevers.
Als je wilt genieten van Colombiaanse koffie zonder cafeïne krijg je nog steeds de volle kwaliteit: medium branding en een lichte citrussmaak. Wie liever binnen een paar seconden een kopje zwart genot heeft, moet kiezen voor de filterkoffie. Deze is natuurlijk ook verkrijgbaar met bonen uit Colombia. Hij doet dan denken aan het aroma van rood fruit zoals braam, kers en aardbei en ontwikkelt de smaak van rijp fruit zoals rode appel.
Koffie uit Colombia: Fairtrade en kwaliteitsgarantie
Het bijzondere aan Colombiaanse koffiestruiken is dat ze tegelijkertijd zowel rijp als onrijp fruit produceren. Daarom is de handmatige oogst, die gebruikelijk is bij de koffieteelt, bijzonder belangrijk. Nadat de pulp is uitgeperst, worden de bonen samen met de pulpresten in een fermentatietank geplaatst. Dit 15 tot 36 uur durende fermentatieproces is nog een tussenstap op weg naar de zeer speciale smaak van Colombiaanse koffie. Na het wassen worden de bonen in de open lucht gedroogd. Naast particuliere bedrijven wordt de koffie ook gekocht door coöperaties in samenwerking met het Federación Nacional de Cafeteros de Colombia (Nationale Federatie van Colombiaanse Koffieplanters).In Colombia wordt koffie verbouwd volgens Fairtrade principes: de coöperaties garanderen het inkoopvolume en een minimumprijs, die door het fonds wordt ondersteund. De beheerder van dit fonds is het Nationale Koffiefonds van Colombia (FNC). Deze ondersteunt de koffieboeren ook met advies over de teelt, de oogst en de verzorging van de landbouwgrond die hiervoor wordt gebruikt. Dit garandeert ook de constante hoge kwaliteit van koffie uit dit Zuid-Amerikaanse land. Daarom is veel koffie in Colombia voorzien van het Fairtrade keurmerk.
Colombia - geografie en samenleving
Als de grootste koffieproducent ter wereld met merken van uitstekende kwaliteit, is Colombia nog steeds nummer één als het gaat om deskundigheid op het gebied van de koffieteelt. De meeste Colombiaanse koffie is arabica. Van de ongeveer 46 miljoen inwoners van het land leven er ongeveer twee miljoen van dit product. In Colombia wordt koffie geoogst tussen september en december. Hoewel het land wordt beschouwd als de meest industrieel ontwikkelde natie in het Andesgebergte, is de economie nog steeds sterk gebaseerd op land- en mijnbouw. De koffieproductie is een belangrijke pijler van de economische stabiliteit van het land. De Nationale Vereniging van Koffietelers in Colombia houdt zich ook bezig met eerlijke sociale structuren en toegang tot onderwijs voor de arme bevolking.
Koop Colombiaanse koffie op roastmarket
Colombiaanse koffie maakt indruk met zijn diverse aroma's en noot- en chocoladeachtige smaken. De koffiebonen gedijen in Colombia onder ideale omstandigheden voordat ze met de hand worden geplukt en bijzonder zacht worden gebrand. Natuurlijk kun je hier op roastmarket ook een grote selectie koffie uit Colombia kopen. Liefhebbers van fruitige en chocoladeachtige smaken kunnen we de huismelange van Wittmann aanraden. De speciale variëteit van Drago Mocambo, waarvoor alleen biologische bonen uit eerlijke handel worden gebruikt, heeft daarentegen een zoete karamelsmaak.