- De top 10 van herkomstlanden van koffie
- Oorsprong van de koffie: een reis langs de koffiegordel
- Waar komt koffie vandaan?
- Koffie uit Afrika: van Ethiopië tot koffiespecialiteiten
- Koffie uit Honduras
- Koffieteelt in India
- Koffiesoorten uit Indonesië
- Colombiaanse koffie en zijn smaken
- Vietnamese koffieteelt
- Koffie uit Brazilië
- Koop koffie uit verschillende landen van herkomst bij roastmarket
Landen van herkomst van koffie
De top 10 van herkomstlanden van koffie
Koffie is een van de populairste warme dranken, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Dat verbaast ons bij roastmarket niet - we houden tenslotte van koffie en we leven voor koffie. Maar waar komt koffie eigenlijk vandaan en welke plaatsen zijn typische koffielanden waar koffieplanten en kersen bijzonder goed groeien? Is er een eenvoudig antwoord op de vraag “Waar wordt koffie verbouwd?”? Nee, maar we nemen je graag mee op reis naar de koffieregio's. Wist je dat elke Duitser gemiddeld zo'n 160 liter koffie per jaar drinkt? De meeste koffieliefhebbers drinken zelfs meerdere keren per dag koffie. Goede oude filterkoffie is nog steeds favoriet en staat op de eerste plaats. We presenteren de top 10 van koffieproducerende landen en verschillen in de koffieregio's.
Oorsprong van de koffie: een reis langs de koffiegordel
Koffieplanten zijn veeleisend en relatief gevoelig, vooral arabicabonen, die alleen groeien in hooggelegen teeltgebieden. Robusta-bonen zijn in vergelijking minder gevoelig en kunnen ook omgaan met klimaatveranderingen. In het algemeen geldt echter het volgende voor de koffieteelt: koffiebonen hebben een evenwichtig en constant klimaat nodig voor een optimale groei, die vooral goed is in de zogenaamde koffiegordel. De term verwijst naar de symbolische gordel rond de aardbol in de buurt van de evenaar. Hij strekt zich uit tussen de 23e breedtegraad in het noorden en de 25e breedtegraad in het zuiden. In totaal wordt er ongeveer tien miljoen hectare koffie verbouwd (in oppervlakte is dit ongeveer de grootte van tien miljoen voetbalvelden). Sommige koffielanden zijn eerder kleine exporteurs met minder goederen, terwijl andere koffielanden jaarlijks enkele 100.000 ton koffie exporteren. Hieronder presenteren we de tien grootste koffielanden ter wereld. We reizen de wereld rond, te beginnen met het land met de kleinste jaarlijkse koffieproductie.
Waar komt koffie vandaan?
We beginnen in Mexico, Honduras, Guatemala en Colombia.
-
Koffie uit Guatemala: Onze reis langs de oorsprong van koffie begint in Centraal-Amerika. Guatemala grenst aan andere koffieregio's zoals Mexico, El Salvador en Honduras. Koffieboeren hebben hier meer dan 240.000 hectare land tot hun beschikking. De koffiebessen groeien bijna overal in het land. Een van de beste koffieregio's in Guatemala is het hooggelegen Huehuetenango. Daar regent het zelden en hebben de koffiebessen alle tijd om te groeien. Daardoor vindt de oogst laat in het jaar plaats. In de eveneens bekende regio Antigua is het klimaat iets kouder en hebben de koffiebonen een zoete, kruidige smaak. De bodems in Guatemala zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen en gevarieerd. Sommige boeren verbouwen koffiebonen op vulkanische bodems, andere op zeer kleiachtige bodems. De verschillende klimatologische omstandigheden, als gevolg van de hoogte en de ligging van de plantages, zorgen er ook voor dat de koffies uit Guatemala een grote verscheidenheid aan smaken ontwikkelen. Sommige Guatemalteekse koffies smaken naar citrusvruchten, andere naar kruiden. Wist je dat? Koffie uit Guatemala is goed voor 2,5 procent van de wereldmarkt.
-
Koffie uit Mexico: De koffieteelt in Mexico kent een lange traditie. Veel gevestigde en ervaren kleine koffieboeren geven hun kennis door van generatie op generatie. Het land staat in de koffie-industrie vooral bekend om zijn Arabica-bonen van hoge kwaliteit. Mexico heeft naast een subtropisch klimaat ook een alpien en woestijnklimaat.
Koffie groeit hier voornamelijk als hooglandkoffie aan de grens met Guatemala. Een van deze teeltgebieden is Chiapas. De vruchtbare vulkanische grond biedt de koffieplanten precies de juiste omstandigheden om te gedijen. Ze groeien op een hoogte van 1100 tot 1700 meter en worden met de hand geplukt. Deze Mexicaanse hooglandkoffie is populair over de hele wereld. Koffie uit Mexico wordt gekenmerkt door toetsen van steenvruchten en cacao. Koffie uit Mexico wordt over het algemeen als aangenaam zoet beschouwd. Mexico is goed voor ongeveer drie procent van de wereldwijde koffieproductie; koffieboeren daar produceren jaarlijks ongeveer 230.000 ton.
Koffie uit Afrika: van Ethiopië tot koffiespecialiteiten
Vooral dit koffieland is vaak in trek en populair. Vooral de regio's in Oost-Afrika bieden met hun klimatologische omstandigheden perfecte plaatsen voor de koffieteelt. De grootste plantages liggen in Oeganda en Ethiopië. Vooral Ethiopië wordt beschouwd als de bakermat van de koffie en de bakermat van de oeroude Arabica-bonen. De bekendste koffieregio's in Ethiopië zijn Lekempti, Sidamo en Yirgacheffe. De koffiespecialiteiten van Yirgacheffe maken indruk met hun exotische en bloemige smaak. De Ethiopische hooglandkoffies worden gekenmerkt door citrus- en bloementonen. Dit betekent dat zelfs beginnende koffieleuten meteen het verschil proeven met de Zuid-Amerikaanse koffiespecialiteiten. Koffie uit Afrika smaakt veelzijdig en biedt een breed scala aan aroma's en smaken, wat vooral aantrekkelijk is voor liefhebbers van klassieke handgefilterde koffie. Iedereen die in het bezit is van een portafiltermachine of een volautomatische machine zou espresso uit Afrika eens van dichterbij moeten bekijken.
Koffie uit Honduras
Honduras is de grootste koffieproducent van Centraal-Amerika met een totale jaarlijkse productie van ongeveer 345.000 ton koffie. De koffieregio's liggen in het westen en midden van het land. Alle plantages liggen op hoogtes van meer dan 1.100 meter. De koffieteelt wordt gekenmerkt door duurzaamheid, wat erg belangrijk is voor de Hondurezen, en is voornamelijk gericht op Arabica-bonen. Robustaplanten komen zelden voor. Overigens is ongeveer 92 procent van de koffieboeren in Honduras een kleine boer. De hele familie helpt meestal met de koffieoogst. Dit komt omdat het kleine land leeft van de teelt van het zwarte goud. Tijdens het oogstseizoen zijn een miljoen mensen op de been om de rijpe kersen te plukken. De bonen uit Honduras staan bekend om hun fruitige, chocoladeachtige smaak. Een voorbeeld is de 18 Conejo Organic Espresso koffie van de Speicherstadt branderij in Hamburg.
Koffieteelt in India
De koffieteelt in Azië is ook erg populair. Koffiebonen voelen zich bijzonder thuis in India. Het land heeft een oppervlakte van meer dan 3.000.000 km2 en kent veel verschillende klimatologische omstandigheden. Koffiebonen groeien hier in verschillende koffieregio's, vooral in het zuiden en noordoosten van het land: Karnataka, Assam, Manipur en Malabar. Daar groeien de koffiebessen meestal naast andere lokale planten zoals peper, bananen of gember. Door de gemengde culturen ontwikkelen koffies uit India zeer unieke smaken.
Het Indiase Monsooned Malabar-proces is een typische koffieteeltmethode uit India om koffie te verwerken. In het verleden ontwikkelde de koffie een zeer karakteristieke, pittige smaak door de moessonregens en de lange reis die de koffie vochtig hield. Tegenwoordig stellen koffieboeren de koffiebessen bewust bloot aan de warme moessonregens om de populaire smaak te creëren. Een India Monsooned Malabar heeft florale hints en chocoladetonen. De Wittmann Monsooned Malabar is zo'n koffie, een sterke single origin Arabica espresso die veel body en kracht in het kopje brengt en indruk maakt met zoete tonen van romige chocolade en bruine suiker. De koffie wordt verbouwd in het West-Ghats gebergte en verwerkt door Monsooning in Mangalore, Malabar.
Koffiesoorten uit Indonesië
Veel mensen denken bij koffie niet eens aan Indonesië als koffieland. Toch verbouwt het Aziatische land de planten al sinds de 17e eeuw. Het produceert nu een indrukwekkende hoeveelheid van meer dan 660.000 ton koffie per jaar. Het land biedt ook een grote variëteit die andere landen van herkomst vaak in de schaduw stelt. Zowel arabica- als robustabonen gedijen er uitstekend. Indonesië wordt zelfs beschouwd als de grootste producent van robusta. De bekende en nogal controversiële kattenkoffie (Kopi Luwak) komt er ook vandaan. Al met al heeft de koffieteelt een lange traditie in deze populaire vakantiebestemming, vooral op Sumatra, Java en Sulawesi. Behalve Kopi Luwak heeft Indonesië echter nog meer specialiteiten te bieden. Op Sumatra worden de koffiebessen bijvoorbeeld verwerkt volgens de Giling Basah-methode. De boeren pellen de koffiebessen nat. Koffie uit Indonesië betekent dat de koffiebonen worden geteeld in de vruchtbare vulkanische grond van Indonesië, wat zorgt voor een volle body en een zachte smaak. Indonesische koffies zijn populair over de hele wereld en worden vaak gebruikt in koffiemelanges. Maar pure Arabica-koffies zoals Orang Utan-koffie uit Sumatra zijn ook heerlijke specialiteiten. Hij heeft een heerlijke pecannootsmaak en een fijne fruitige zoetheid. Voor elke kilo verkochte koffie doneert de branderij in Speicherstadt bovendien 0,50 euro aan de boeren als beloning voor hun harde werk, dat voldoet aan ecologische normen, en nog eens 0,50 euro aan de PanEco Foundation, die het orang-oetanbeschermingsprogramma op het Indonesische eiland ondersteunt.
Colombiaanse koffie en zijn smaken
Nu reizen we terug naar Amerika - naar Zuid-Amerika om precies te zijn. Colombia is 's werelds grootste producent van Fairtrade koffie. Het totale jaarlijkse volume Colombiaanse koffie is ongeveer 810.000 ton. De bonen die worden geteeld zijn voornamelijk arabicabonen, die uitstekend gedijen in de verschillende microklimaten. Daardoor is het spectrum aan smaaknuances van Colombiaanse koffie ook erg breed. Een ander bijzonder kenmerk van Colombia als koffieland is dat de koffie twee keer per jaar wordt geoogst vanwege de milde weersomstandigheden daar. De eerste oogst vindt plaats in mei en de tweede, iets kleinere oogst in november. In Colombia wordt voornamelijk arabica verbouwd, zelden robusta. Een intense smaak, een delicate romigheid en een fijn uitgebalanceerde zuurgraad zijn de kenmerken van een goede Colombiaanse koffie. Typisch zijn de toffee- of chocoladesmaken. Pruimen- en walnotensmaken zijn ook kenmerkend voor deze koffie.
Vietnamese koffieteelt
De op een na grootste koffieproducent bevindt zich opnieuw op het Aziatische continent. In tegenstelling tot andere koffieproducerende landen verbouwt Vietnam naast arabica's veel robustabonen. En: het is nu 's werelds op één na grootste exporteur van koffiebonen. Vietnamese koffie wordt traditioneel gedronken als koffie met veel zoete gecondenseerde melk. De reden hiervoor is dat koffie in Vietnam vaak donker gebrand is en een sterke smaak heeft, en het is de romigheid en zoetheid van de gecondenseerde melk die de koffie zijn zoetheid geeft.
Koffie uit Brazilië
De onbetwiste wereldkampioen koffie is nog steeds het prachtige koffieland Brazilië. Met een volume van meer dan 2.594.000 ton is Brazilië 's werelds grootste exporteur en producent van koffie. Ongeveer 300.000 koffieplantages liggen verspreid over het Zuid-Amerikaanse land. De bonen gedijen bijzonder goed onder de Braziliaanse zon en kunnen na de oogst ideaal in de zon worden gedroogd. Dit betekent dat ze worden gesorteerd en te drogen worden gelegd. De koffiebonen drogen in de pulp en hebben een hoger fructosegehalte, waardoor ze sappig en zoet zijn. Deze verfijnde zoetheid gaat samen met een sterke, volle smaak die niet alleen door veel koffieliefhebbers in Duitsland wordt gedronken. De drie kenmerken zoet, nootachtig en mild beschrijven het best koffies uit Brazilië. Het is geen wonder dat Brazilianen de helft van de koffie die ze zelf produceren consumeren.
Koop koffie uit verschillende landen van herkomst bij roastmarket
Heb je de smaak van koffie al te pakken en wil je nu de verschillende aroma's en smaken van de verschillende koffieregio's leren kennen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben een ruim assortiment koffies en espresso uit verschillende koffielanden. Ga met ons mee op een smakelijke koffiewereldreis en vind je nieuwe favoriete koffie - uit India, Afrika of een ander land. Bestel gewoon in de brandewinkel. Filter op land en regio volgens je wensen en interesses. Of sorteer je zoekopdracht op single origin koffiesoorten uit een specifieke regio. Voor jezelf of als cadeau voor koffieliefhebbers, de verschillende koffielanden hebben een breed scala aan smaken te bieden.