Milde koffie
Filteren op:
Milde Koffie
Koffie is een van de populairste dranken ter wereld. De warme drank, die wordt gewonnen uit de bessen van de koffieplant, is in veel landen zelfs een historische traditie geworden. Toch is niet alle koffie hetzelfde. Naast zeer sterke en intens gearomatiseerde soorten zijn het vooral de milde koffiesoorten die steeds populairder worden. Begrijpelijkerwijs worden de milde brandingen gekenmerkt door een ongelooflijk ronde en fijn gebalanceerde smaak. Maar wat maakt een koffie nou mild? Er zijn precies drie dingen doorslaggevend:
1. Brandtijd
Als je de voorkeur geeft aan milde koffie, moet je ervoor zorgen dat je alleen soorten koopt die lang gebrand zijn, bijvoorbeeld in een trommelbrander.
2. Koffiebonen
De koffiemelange moet bestaan uit bonen met een laag zuurgehalte. Er zijn talloze soorten die aan deze eisen voldoen.
3. Bereiding
Koffiebonen moeten altijd vers zijn. Koffie die lang gekoeld is geweest, mag nooit opnieuw worden opgewarmd.
Overigens, als je een bijzonder milde koffie wilt, kun je het beste overstappen op espresso. Deze koffiesoort heeft een heel laag zuurgehalte en bevat minder cafeïne dan filterkoffie. Dit maakt espresso extreem harmonieus en vol van smaak.
De invloed van het brandproces
Als je de voorkeur geeft aan milde koffie, maar niet zonder een krachtige smaak wil, kun je het beste alleen koffiebonen gebruiken die gebrand zijn in een langzaam proces. De trommelbrander is hier de ideale methode voor. Door de lange brandtijd wordt het zuurgehalte in de boon continu verlaagd. Dit is een doorslaggevend voordeel op het gebied van smaak in vergelijking met koffie van de groothandel, die vaak het snelle schokbrandproces gebruiken. Hierbij wordt alleen het oppervlak van de boon behandeld, het zuur binnenin blijft intact.
Het is de melange die de smaak bepaalt - milde koffie
Als je de voorkeur geeft aan een milde koffiesmaak, kun je niet om een nauwkeurige selectie van de ideale koffieboon heen. Door de juiste groene koffie te kopen, krijg je een goed gevoel na een aromatisch kopje van je favoriete koffie. Een doorslaggevende factor is bijvoorbeeld het land van herkomst, omdat de zuurgraad van de boon verschilt afhankelijk van waar de koffie wordt verbouwd.
Colombia
Koffiebonen uit Colombia hebben een heel hoog zuurgehalte. Een melange met een groot aandeel Colombiaanse bonen moet daarom worden vermeden.
Brazilië
Groene koffie uit Brazilië vormt het contrast met het Colombiaanse product. De bonen hebben een heel lage zuurgraad en zijn daarom bijzonder mild en smakelijk. In combinatie met een langdurig brandproces zijn ze daarom perfect voor de gevoelige koffiedrinker of voor espressomelanges. De speciale smaak van de Braziliaanse groene koffie is echter geen opoffering van smaak. Chocolade- of nootachtige smaken zijn hier ook te vinden.
De term ‘mild’ wordt vaak verkeerd begrepen in verband met koffie. Veel koffiedrinkers gaan ervan uit dat milde soorten een smaakloze en saaie drank produceren. Dit is echter absoluut niet het geval! Uit de juiste melange kan een milde koffie worden verkregen die geen intensiteit van smaak of aroma afgeeft, maar wel harmonieus in balans is. Zorg ervoor dat het grootste deel van de melange uit milde bonen bestaat, en dan bij voorkeur biologische koffiebonen, bijvoorbeeld uit Brazilië. Om een sterke smaak te bereiken, is een kleine toevoeging uit Kenia of Colombia perfect. Zo'n melange van lichte en sterke groene koffie garandeert de perfecte koffiesmaak. Andere toevoegingen, zoals bonen uit Honduras, die bekend staan om hun chocoladeachtige karakter, maken de melange compleet.
Let op! Er zijn ook arabicabonen die een heel hoog zuurgehalte hebben. Hetzelfde geldt voor cafeïnevrije koffie. Veel smaken gaan verloren tijdens het productieproces, wat betekent dat groene koffie met zuren wordt toegevoegd om de smaak te verbeteren.
Milde koffie & de smaak
Koffie is een van de meest smaakvolle dranken ter wereld. Meer dan 800 verschillende smaakcomponenten creëren het unieke aroma (ter vergelijking: wijn bevat slechts 400 verschillende smaakcomponenten).
Voordat de koffie in onze kopjes belandt, zijn er echter veel factoren die de smaak beïnvloeden. Naast de verschillende bonen, arabicabonen zijn over het algemeen milder dan robustabonen, zijn het vooral de teeltgebieden en de weersomstandigheden die de smaak beïnvloeden. De weersomstandigheden spelen tijdens de groei- en oogstperiode een belangrijke rol. Met name het klimaat beïnvloedt de groene koffie van jaar tot jaar. Net als bij wijn kan een oogst uit dezelfde regio het ene jaar anders smaken dan de oogst het jaar daarop. Hoe belangrijk het branden na de oogst voor milde koffie is, is al voldoende uitgelegd.
Nadat de koffieboon is geoogst en gebrand, wordt hij getransporteerd naar de eindgebruiker. Het is het laatste puzzelstukje voor de perfecte koffiemelange, want de bereiding heeft ook een belangrijke invloed op de smaak van de koffie.
De juiste bereiding van een aromatische, milde koffie
Vul de machine met gemalen koffie, vul het waterreservoir, druk op de knop, klaar. Dat is hoe veel koffiedrinkers zich de bereiding van hun favoriete warme drank voorstellen. Maar degenen die veel belang hechten aan een speciale smaakbeleving moeten drie belangrijke basisregels volgen die een aromatische, milde koffie garanderen.
- Net als bij bijna elk ander voedingsmiddel geldt ook voor koffiebonen: zoveel mogelijk vers. Dit is waar een online shop zo ongeveer voorbeschikt voor lijkt te zijn, want alleen bij directe levering via internet is de koffieboon echt vers en ligt niet al vele weken in een magazijn of op een schap.
- Water vormt het grootste deel van een kopje koffie. Het kan daarom de moeite waard zijn om hier voor de best mogelijke kwaliteit te kiezen. Water met een hoog kalkgehalte mag niet gebruikt worden.
- Reinheid is het allerbelangrijkste bij het zetten van koffie. Machineonderdelen die in contact komen met koffiecomponenten moeten regelmatig worden schoongemaakt om vet en olie te verwijderen.
De meest voorkomende fouten en hun oorzaken:
Weinig tot geen smaak
- Koffiebonen te oud of niet bewaard in een volledig afgesloten verpakking
- Te lage dosering
- Espresso: zetdruk te laag
- Verkeerde koffiemelange met te snel brandproces gebruikt
- Te grove maling
- Te zuur water
Slechte smaak
- Machine of bonenreservoir niet schoongemaakt
- Slechte bonenkwaliteit
- Percentage machineverzorgingsproduct (machine niet voldoende gespoeld na reiniging)
Weinig tot geen crema
- Koffie te lang bewaard na het zetten
- Maling te grof of te fijn
- Machine of kopje bevat residu
- Bonenmix te oud