Regionale koffie
Wat is regionale koffie?
Regionale koffie wordt in Duitsland geproduceerd en gebrand. Hiervoor worden de koffiebonen afkomstig uit de beste teeltgebieden ter wereld gebruikt. Premium-branders verfijnen de koffiebonen meestal met de traditionele trommelbrandmethode. Hierbij worden de bonen langzaam en bijzonder voorzichtig gebrand, zodat ze hun individuele aroma's optimaal kunnen ontwikkelen. Duitse branderijen staan voor de hoogste zorg en de beste kwaliteit. Ons assortiment biedt een goed overzicht van hoogwaardige regionale koffies en espresso's.
Regionale koffie - een reis naar het verleden
Koffie is tegenwoordig een van de populairste drankjes in Duitsland en de consumptie neemt jaarlijks toe. Maar hoe kwam koffie eigenlijk naar Duitsland? In 1645 opende het eerste koffiehuis in Venetië. Van daaruit verspreidde het "zwarte goud" zich over grote delen van Europa, totdat in 1673 het eerste koffiehuis in Amsterdam werd geopend. Met de toenemende populariteit en verbetering van het koffiebranden kwamen er steeds meer koffiehuizen bij. Willem III zag het enorme potentieel van de warme drank en reguleerde de koffiemarkt in de late 17e eeuw sterk. Tot aan zijn dood in 1702 was het alleen staatsbranderijen toegestaan om koffiebonen te verwerken. Hoewel koffie in die tijd vooral door de welgestelde klasse werd geconsumeerd, vond het met de industrialisatie van Duitsland ook zijn weg naar de huishoudens van arbeidersgezinnen. Daar werd het echter vooral als voedselvervanger gebruikt - in de vorm van een soep met brood. Tegen 1850 was koffie een volksdrank geworden - of je nu arbeider of ondernemer was, koffie was niet meer weg te denken.
In de daaropvolgende jaren hielden tal van bedrijven en wetenschappers zich bezig met de verdere ontwikkeling van koffie. Nadat de consumptie snel steeg, was het Nestlé die in 1938 voor het eerst oploskoffie op de markt bracht. Dertig jaar eerder vond de huisvrouw Melitta Bentz het koffiefilter uit, dat nog steeds in veel huishoudens wordt gebruikt. Koffie wordt sinds jaar en dag gezien als een symbool van welvaart. Vooral na de Tweede Wereldoorlog fungeerde het als symbool voor de wederopbouw.
Regionale koffie - wat betekent dat?
Duitsland biedt qua vegetatie, klimaat en luchtvochtigheid geen optimale omstandigheden voor de koffieteelt. Omdat de plant vooral in subtropische regio’s perfecte groeiomstandigheden vindt, wordt koffie voornamelijk geteeld in de buurt van de evenaar. In Duitsland zijn deze omstandigheden niet aanwezig, waardoor koffieteelt hier helaas niet mogelijk is. Toch hebben veel branderijen hun thuisbasis in Duitsland. Regionale koffie verwijst daarom naar brandprocessen waarbij de bonen worden geïmporteerd en hier verder worden verwerkt.
Deze voorwaarden zijn essentieel voor de koffieteelt:
- Gematigde klimaatomstandigheden met een constante temperatuur tussen dag en nacht en een jaarrond stabiele temperatuur.
- Goede bodemkwaliteit. Het gebruik van kunstmest moet zoveel mogelijk worden vermeden.
- Continue neerslag.
- Teeltgebieden op hogere hellingen.
Leuk weetje: Hoewel de koffieteelt in Duitsland niet mogelijk is vanwege de klimatologische omstandigheden, wordt de koffieplant steeds vaker als sierplant in huis gehouden. Aangezien de optimale groeitemperaturen tussen de 20 en 25 graden liggen, is de plant een uitstekende decoratie voor in huis.
Waar haalt Duitsland zijn koffie-import vandaan?
Omdat koffieteelt in Duitsland niet mogelijk is, wordt ook regionale koffie uit verschillende landen geïmporteerd - voornamelijk uit Zuid- en Midden-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Bijna de helft van duitse koffie-import komt uit Brazilië en Vietnam. Vooral de rol van Brazilië is in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dit komt met name door de duurzame koffieteelt en het uitstekende productieproces dat in Brazilië te vinden is.
Regionale koffie - lokale branderijen
Speicherstadt koffie
De Duitse branderij Speicherstadt Kaffee, gevestigd in het beroemde pakhuisdistrict Speicherstadt in Hamburg, importeert koffie van over de hele wereld. Het staat bekend om zijn uitstekende selectie van regionale koffie. Het bedrijf kan terugkijken op tientallen jaren ervaring in het importeren van koffie en selecteert zijn koffiebonen volgens strenge criteria. Onder andere het teeltgebied, de bodemgesteldheid en de oogstmethode spelen een belangrijke rol. De verwerkte koffiebonen worden vanuit Hamburg over de hele wereld geëxporteerd.
Gorilla koffie
Gorilla Coffee wordt geproduceerd en gedistribueerd door de Duitse branderij “A. Joerges”. Hoewel de koffiebranderij al sinds 1847 bestaat, werd Gorilla Kaffee pas in 2004 als apart merk ontwikkeld. Gorilla Kaffee was vooral bedoeld voor koffiedrinkers die volautomatische koffiemachines gebruiken. Gorilla koffie wordt gemaakt van zowel Robusta als Arabica bonen en verschilt vooral in sterkte, brandniveau en volheid van smaak.
Schwarzwild Koffie
De koffiebranderij Schwarzwild Kaffee uit Freiburg staat voor de beste regionale koffie. Talrijke onderscheidingen, zoals “Roastery of the Year 2013”, eren de nog jonge geschiedenis van het bedrijf. Schwarzwild Kaffee importeert koffiebonen uit veel verschillende landen. Regelmatige bezoeken aan de teeltgebieden en kwaliteitscontroles ter plaatse zijn hier standaard.
Regionale koffie - nu bij roastmarket ontdekken
Wil je de koffies en espresso's van Duitse premiumbranders zelf proberen? Bekijk dan nu onze grote selectie regionale koffie. Naast biologische koffie vind je hier ook direct trade koffie van gerenommeerde merken als Speicherstadt Kaffee, elbgold en Hoppenworth & Ploch. Regionale koffie en roastmarket - een perfecte match!