Bekroonde koffies
De beste koffiesoorten
Koffie is niet voor niets de favoriete drank van de Duitsers: de cafeïnehoudende warme drank overtuigt met een uitzonderlijk aroma en verfijnde smaaknuances. De verschillende espresso- en koffiesoorten van diverse branderijen verschillen echter fundamenteel in kwaliteit, smaak en prijs-kwaliteitverhouding.
Om klanten te helpen bij het kiezen van de juiste koffie, testen experts met een geoefende smaakpapillen verschillende koffiesoorten op aroma, bouquet, zuiverheid en zuurgraad en kronen op deze manier de internationale topkoffies van het jaar.
Op welke criteria worden koffies beoordeeld?
Geur: De geur van de geroosterde koffiebonen zegt al veel over de kwaliteit. Over het algemeen geldt de regel dat de beste bonen een milde, maar toch sterk aromatische geur hebben. Als de koffiebonen te bitter ruiken, kan dit wijzen op een mindere verwerking.
Intensiteit: Hoewel het aroma van koffie vaak een kwestie van smaak is, wordt bij intensiteit gelet op de harmonie van de samenstelling. Intensere soorten mogen bijvoorbeeld geen bittere nasmaak hebben, terwijl een milde soort toch vol en aromatisch moet smaken.
Smaak: Door handmatige pluk wordt bij de meeste koffies gewaarborgd dat er geen defecte bonen in de branderij belanden. De zorgvuldige verwerking en branding van de ruwe koffie zorgt er vervolgens voor dat de espresso of koffie heerlijk harmonieus is en een aangenaam aroma krijgt.
Productie: Ook de productiewijze en de verpakking van de producten spelen een rol bij de beoordeling. Eerlijk geproduceerde koffies, die hogere inkomens voor koffieboeren en landbouwers garanderen, verdienen de voorkeur. Ook de kwaliteit van de individuele bonen is belangrijk, aangezien geroosterde breukstukken van bonen tot een bittere nasmaak van de koffie kunnen leiden.
Verschillende bonensoorten
De zeer populaire Arabica, die grotendeels in de Zuid-Amerikaanse hooglanden en in Afrika wordt verbouwd, is waarschijnlijk de duurste koffieboon ter wereld. De Robusta-boon is aanzienlijk goedkoper, maar niet meer weg te denken uit koffiekopjes wereldwijd. De lichte zuurgraad en goudbruine crema zijn essentiële kenmerken bij de bereiding van espresso - hier wordt een mix van Arabica- en Robusta-bonen aanbevolen, omdat deze bonen elkaar qua smaak perfect aanvullen.
Biologische koffie en Fair Trade
De biologische teelt van koffiebessen is vaak een belangrijk criterium bij de beoordeling. In de hooglanden worden de koffiebonen meestal met de hand geoogst op steile plantages, wat een onevenredig hoge arbeidsinspanning vergt van de koffieboeren. In het kader van Fair Trade-programma's zorgen coöperaties ervoor dat boeren en landbouwers een eerlijke beloning en goede arbeidsomstandigheden krijgen. Daarnaast worden voor de verwerking van de bessen zoveel mogelijk duurzame methoden gebruikt: het vruchtvlees en de schillen van de vruchten worden later als meststof op de plantages hergebruikt. Biologische koffie geniet ook op de Europese koffiemarkt veel aanzien en is uiterst populair.
De Cup of Excellence
De Cup of Excellence is een van de meest prestigieuze onderscheidingen in zijn soort en ver buiten Europa bekend. Het idee achter deze prijs is om kleinschalige boeren te belonen voor hun harde werk. De ruwe koffie uit een specifiek teeltgebied wordt in eerste instantie gestandaardiseerd gebrand om gelijke kansen te garanderen. Vervolgens worden de bonen beoordeeld op de parameters "bouquet", "fruitigheid" en "zuiverheid". Aan de hand van een puntensysteem wordt goed beoordeelde koffie op de vrije markt tegen aanzienlijk hogere prijzen verhandeld. De financiële meerwaarde vloeit direct terug naar de producenten en boeren, waardoor hun harde werk op passende wijze wordt beloond. Fair Trade en sociale rechtvaardigheid staan dus centraal in de Cup of Excellence en garanderen een duurzame koffieproductie.
Bekroonde branderijen
Naast de Duitse traditionele branderij "Schwarzwild", die werd bekroond voor zijn uitstekende espressomelanges, ontvingen ook andere branderijen uit ons assortiment, zoals de bekroonde Hamburgse branderij "Speicherstadt", de titel "Brander van het Jaar" van Crema. Met de Tre Forze Espresso Caffè bieden wij u bovendien een andere testwinnaar van het Crema-magazine. De branding werd in een speciale Italiaanse editie als beste espresso onderscheiden. Ook het Feinschmecker Magazine kent jaarlijks de titel "Feinschmecker Branderij van het Jaar" toe aan de beste bedrijven van Duitsland. Enkele recente winnaars waren de Fürther branderij "Fortezza" en de heerlijk aromatische Arabica-melanges van "Elbgold".