Onderwerpen rond Koffiespecial
Koffiespecialiteiten
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Koffiespecialiteiten voor bijzondere momenten
Bijzondere momenten moeten worden beleefd met een koffie van bijzonder hoge kwaliteit. Maar hoe kunnen onervaren koffieliefhebbers echt goede bonen herkennen? Bijvoorbeeld aan de benaming ‘koffiespecialiteit’. Deze koffiespecialiteiten liggen op ieders lippen - en terecht, want zo'n koffie doet er alles aan om je perfect te laten genieten, van de koffieboon tot het zetproces.
Wat is specialty coffee?
Specialty coffee is een term die hoge verwachtingen wekt. De term vindt zijn oorsprong bij Erna Knutsen (1921-2018), de grande dame van de koffie-industrie, die de term introduceerde op een internationale koffieconferentie in 1978. Specialty coffee is sindsdien synoniem geworden voor uitstekende koffie. En deze koffie voldoet inderdaad aan de hoge verwachtingen die zijn naam oproept bij koffiekenners: de koffiebonen komen uit een nauwkeurig ecologisch afgebakend en duurzaam teeltgebied met een specifiek microklimaat. Ze worden gekenmerkt door een hoge kwaliteit en worden met de grootste zorg verwerkt en gebrand. Om zijn volledige smaakpotentieel te ontwikkelen, moet de koffie worden gemalen met de nodige finesse en perfect gebrouwen geserveerd worden. Alleen als een koffie aan deze kwaliteit voldoet en de kenmerken van A tot Z transparant maakt, mag het zich specialty coffee noemen. De Specialty Coffee Association of America (SCA) heeft de individuele eisen gedefinieerd waaraan de koffie moet voldoen.
Specialty coffee als filterkoffie, espresso en co.
Specialty coffee is er voor alle koffieliefhebbers, of het nu voor een handfilter, filterkoffie of espresso uit de geliefde pistonmachine is. Als je een particuliere koffieliefhebber bent of een bijzondere passie hebt voor duurzame en rechtstreeks ingekochte koffie, kan de term ‘third wave’ een belletje doen rinkelen. In principe gaat het om de gedeelde consumentenhouding van cafés, koffiebranders en eindconsumenten, waarbij koffie niet alleen wordt gezien als een praktisch product of drankje, maar als een hoogwaardig en waardevol goed. Net als wijn, chocolade of ambachtelijk bier staat hoogwaardige koffie, en dan met name koffiespecialiteiten van Direct Trade, centraal als een echt luxe product. Naast de smaak en het genot zelf, gaat het ook om de traceerbaarheid van de bonen en maximale transparantie wat betreft teeltomstandigheden en inkoop. Welke lonen ontvangen de koffieboeren en is de aankoop rechtstreeks georganiseerd of met tussenleveranciers? Wordt de koffie verbouwd in gemengde of monoculturen? Zijn de teeltgebieden gecertificeerd biologisch of anderszins duurzaam? Veel aspecten van de hele waardeketen van keten blijven meestal onbekend voor de eindconsument of koper, en Third Wave Speciality Coffee wil daar verandering in brengen. Je ontdekt dit tijdens een bezoek aan een third wave koffiebranderij zoals 19grams uit Berlijn, Elbgold in Hamburg en nog vele anderen: op de koffiezakken, die je ter plaatse of gemakkelijk in onze roastmarket online shop kunt vinden, staat veel informatie over hun koffiespecialiteiten, zoals teeltregio, bonenvariëteit, brandgraad, boer of koffiecoöperatie. Op goedkope koffie uit de supermarkt wordt deze informatie vaak verborgen gehouden en in plaats daarvan vind je vooral algemene informatie die weinig onthult over de herkomst en verwerking. Speciale koffie bij ons kopen heeft het duidelijke voordeel dat je veel merken en branders uit verschillende metropolen en deelstaten kunt vinden. Dit betekent dat je met plezier de wereld van de koffiespecialiteiten kunt verkennen en bij ons je nieuwe favoriete bonen kunt vinden.
Wie is de Speciality Coffee Association (SCA)?
De Specialty Coffee Association (SCA) werd in 1982 opgericht in de VS als een ledenorganisatie van duizenden koffieprofessionals en -organisaties die zich toeleggen op koffiespecialiteiten. De leden komen uit meer dan 100 landen wereldwijd. De SCA streeft naar een eerlijke en duurzame koffie-industrie waarin alle belanghebbenden worden ondersteund en gestimuleerd om betere koffie te produceren. Met andere woorden: op elk punt in het productieproces is optimalisatie mogelijk die bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van de koffie. De benaming koffiespecialiteit kan alleen worden toegekend aan koffiesoorten die minimaal 80 van de mogelijke 100 punten hebben behaald in gekwalificeerde tests. Slechts heel weinig bonen halen dit en naar schatting mag niet meer dan circa 5% van alle koffiespecialiteiten zich een echte specialty coffee noemen.
De punten worden toegekend volgens een strikt protocol en verschillende testcriteria. Deze omvatten aroma, smaak en nasmaak, zuurgraad en zoetheid, body, balans en uniformiteit evenals zuiverheid en algemene indruk. In een test die vergelijkbaar is met een professionele koffieproeverij, bekend als cupping, wordt de kwaliteit van de koffie beoordeeld door barista's en andere erkende experts, die controleren of ze voldoen aan de normen van de Speciality Coffee Association.
Naast andere factoren, zoals de transparantie van de toeleveringsketen, gaat het om ecologisch duurzame teelt, de lonen van koffieboeren en de bevordering van sociale projecten in het land van herkomst. Voor iedereen die betrokken is bij de productie van de koffie, is koffie een zaak die hen na aan het hart ligt en die met veel toewijding en passie wordt nagestreefd. Daar hoort ook regelmatige bijscholing en kennisuitwisseling bij. Daarnaast neemt SCA Research de koffie-industrie onder de loep om statistieken, trends en andere waardevolle informatie aan het licht te brengen.
De hoge eisen en normen van SCA worden gedeeld door alle branderijen die zich toeleggen op speciale koffie, zoals Crosscoffee uit Bremen, wiens specialty coffee je kunt ontdekken in het uitgebreide assortiment in roastmarket.
Speciality Coffee: koffiebonen van uitzonderlijke kwaliteit van SCA leden
Als je houdt van een speciale koffie van hoge kwaliteit en duurzaamheid en transparantie zijn belangrijk voor je, net als een perfecte smaak, dan is specialty coffee echt iets voor jou. Want als je specialty coffee koopt, krijg je niet alleen een echt uitzonderlijke koffiesmaak, maar steun je ook de zorgen van de producenten en branders met betrekking tot duurzaamheid, kwaliteit en passie voor koffie. Als je wilt genieten van echte koffiespecialiteiten, laat je dan inspireren door het brede aanbod op de roastmarket en ontdek koffie in de vorm van hele bonen of vers gemalen, die door experts zijn beoordeeld, veel punten hebben behaald en daarom indruk maken met hun indrukwekkende kwaliteit en vooral exquise smaken.