- Voordelen van koffie uit Zuid-Amerika
- Koffieteelt in Zuid-Amerika
- Koffiebonen uit Zuid-Amerika: oogsten en verzenden
- Wat onderscheidt Zuid-Amerikaanse koffie?
- Exclusieve koffiebonen uit Zuid-Amerika
- Zuid-Amerikaanse koffie: duurzaamheid en biologische certificeringen
- Wat is de beste koffiesmaak uit Zuid-Amerika?
- Koop koffie uit Zuid-Amerika bij roastmarket
Koffie uit Zuid-Amerika
Al sinds de 18e eeuw worden er in Zuid-Amerika koffieplanten verbouwd. Zuid-Amerikaanse koffiebonen behoren tot de populairste koffiesoorten ter wereld. Vooral koffie en espresso uit Brazilië en Colombia behoren tot de grootste koffie-export ter wereld.
Voordelen van koffie uit Zuid-Amerika
Koffie begon zijn triomftocht in Europa tussen de 17e en 18e eeuw. Zeelieden en koloniale overheersers in Zuid- en Midden-Amerika brachten de begeerde koffieplant aan het begin van de 18e eeuw naar Zuid-Amerika, waar hij sindsdien met succes wordt verbouwd. De populaire warme drank vond moeiteloos zijn weg naar de cultuur en samenleving van de diverse landen. Tegenwoordig komt een hoog percentage van de koffie in je supermarkt uit Zuid-Amerika, waaronder vooral koffiebonen uit Brazilië en Colombia.
In onze roastmarket shop vind je de grootste selectie koffie uit Zuid-Amerika van verschillende producenten en koffiebranders. Ontdek bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse koffie en espresso van Caffè Caimano, caffè baresi of koffiebranderij 19grams in Berlijn.
Koffieteelt in Zuid-Amerika
Koffieteelt in Zuid-Amerika vindt voornamelijk plaats in de noordelijke staten van het continent. Hier zijn de omstandigheden voor de koffieplant ideaal, waardoor de basis wordt gelegd voor een hoogwaardig product met een unieke smaak. Brazilië, de grootste producent van koffie ter wereld, is één van deze staten. Bijna een kwart van alle koffieplanten ter wereld groeit op verschillende plantages verspreid over het hele land. Dat zijn naar schatting 4 miljard koffieplanten in één land. Daarvan wordt elk jaar 2,5 miljoen ton Braziliaanse koffie geoogst. De grootste koffieregio in Brazilië is Paraná in het zuiden van het land, waar ongeveer 50 procent van de Braziliaanse koffie wordt geproduceerd. Sao Paulo, Minas Gerais en Espirito Santo verbouwen samen zo ongeveer de andere helft van de koffieplanten. Behalve in Brazilië wordt er ook koffie verbouwd in Colombia, Ecuador, Venezuela, Peru en zelfs op de Galapagoseilanden ten westen van het Zuid-Amerikaanse vasteland. In de meeste landen worden zowel arabica- als robustabonen verbouwd.
Koffiebonen uit Zuid-Amerika: oogsten en verzenden
Brazilië is de afgelopen decennia uitgegroeid tot de grootste koffieproducent ter wereld en oogst tegenwoordig meer dan 2,5 miljard ton koffiebonen per jaar, waarvan een deel voornamelijk naar Europa of Noord-Amerika wordt verscheept. In Colombia wordt ook elk jaar een groot aantal koffiebessen geoogst, die later tot koffiebonen worden verwerkt en gebrand. De andere Zuid-Amerikaanse koffieproducenten spelen een nogal ondergeschikte rol op de wereldmarkt. De grootste afnemers zijn Duitsland en de VS en verschillende andere Europese landen. Het oogsten gebeurt nog wel met de hand, maar wordt uit kostenoverwegingen daarnaast vaak gemechaniseerd. De oogst vindt plaats tussen mei en november, waarbij de planten bloeien tussen augustus en november. In de andere landen in Zuid-Amerika zijn de oogsttijden soms anders. Er worden verschillende standaarden gebruikt om de kwaliteit van koffie te classificeren. Veel gebruikte standaarden zijn: teeltgebied, smaak, gebreken, kleur, zeefgrootte, mate van branden en verwerking. Handgeplukte koffiebessen hebben gemiddeld een hogere kwaliteit, omdat ze alleen door de koffieboer worden geoogst als ze rijp zijn. Hoewel dit aanzienlijk meer tijd kost dan een machinale oogst, is er minder afval en is de kwaliteit van het product hoger. De effecten van klimaatverandering veroorzaken steeds meer problemen voor koffieboeren. Weinig regen en lange perioden van droogte hebben de afgelopen jaren geleid tot schommelende oogsten.
Wat onderscheidt Zuid-Amerikaanse koffie?
Hoe zouden we koffie uit Zuid-Amerika precies kunnen omschrijven? Nou, er bestaat natuurlijk niet zoiets als de 'enige echte' Zuid-Amerikaanse koffie, maar er zijn wel karakteristieke aroma's en smaken die verband houden met het klimaat in de betreffende teeltgebieden. Naast Brazilië en Colombia zijn er andere Zuid-Amerikaanse koffiestreken zoals Peru, Ecuador en Bolivia. In de meeste landen worden zowel
als robusta variëteiten verbouwd. Braziliaanse koffie is over het algemeen mild en smaakvol en voldoet daarom aan de smaak van veel consumenten. Het spectrum varieert van zeer milde en kruidige koffiesoorten tot sterke koffiesoorten die vooral aan de kust gedijen. In Ecuador of Colombia smaakt de koffie heel anders omdat de klimatologische omstandigheden daar niet hetzelfde zijn en de grond en de bodemgesteldheid daar fundamenteel verschillen. Koffie uit Ecuador heeft een indrukwekkende variëteit aan smaken. De bonen hebben over het algemeen weinig body en een gemiddelde zuurgraad. De smaak is erg afhankelijk van de oogsttijd; in de eerste maanden van de oogst hebben de koffiebonen vaak een intense smaak met een een fijne, bittere noot en een milde, evenwichtige smaak. Latere oogsten kunnen aanzienlijk scherper zijn, wat houtachtig en hebben een fijne zuurgraad. Colombia is 's werelds grootste producent van arabicabonen. Colombiaanse koffie uit het hoogland heeft een rijke, ronde en enigszins nootachtige smaak en wordt daarom beschouwd als de geheime tip onder de koffiekenners. De beste grondstof komt uit de regio Medellín. Koffie uit Colombia wordt ingedeeld in drie kwaliteitsniveaus. De hoogste kwaliteit is Supremo, gevolgd door Excelso. De gemiddelde kwaliteit wordt bereikt door UGQ (desondanks goede kwaliteit). Koffie uit Peru is zeer evenwichtig en wordt gekenmerkt door een fijne zuurgraad. Dankzij nuances van chocolade en kruidig-zachte noten gaat zijn goede reputatie hem voor. Peruaanse variëteiten worden vooral aanbevolen voor koffieliefhebbers die hun drank graag sterk en vol drinken. Koffie uit Venezuela is heel licht, zoet en delicaat. Omdat hij voornamelijk op kleine boerderijen wordt geteeld, bereikt hij een bijzonder hoge kwaliteit. Een groot deel van de koffie wordt gebruikt voor het eigen gebruik van de lokale bevolking en daarom kunnen koffieliefhebbers in andere delen van de wereld helaas maar zelden genieten van espresso uit Venezuela. Al met al zijn Zuid-Amerikaanse koffiesoorten over het algemeen zacht, hebben ze weinig zuur en bieden iets voor alle soorten liefhebbers dankzij hun brede smaakspectrum.
Exclusieve koffiebonen uit Zuid-Amerika
Zuid-Amerikanen zijn dol op koffie en drinken hun favoriete warme drank op bijna elk moment van de dag. Nog een reden waarom veel lekkere koffiesoorten de havens niet eens halen voor de lange reis naar Europa, Azië of Noord-Amerika, maar door de lokale bevolking zelf worden gedronken. Net als bij wijn en andere producten, houden koffieproducenten altijd de beste bonen voor zichzelf. Het is dus niet eenvoudig om de hoogste kwaliteit grondstoffen uit Zuid-Amerikaanse landen te halen. Koffiesoorten van de Galapagoseilanden zijn ware zeldzaamheden. Ze hebben een volle body en zijn erg sterk dankzij de vulkanische grond op de eilanden. Het teeltgebied op de Galapagoseilanden is relatief klein en heeft daarom maar een kleine jaarlijkse oogst. Als gevolg daarvan kunnen de bonen bijna nooit als een enkele variëteit worden ingekocht. In plaats daarvan worden ze in kleine hoeveelheden toegevoegd aan melanges van hoge kwaliteit. De Galapagoseilanden vormen een enorm natuurreservaat, dus de koffie die er wordt verbouwd is automatisch biologisch. Bovendien is de exquise Bahia koffie en koffie van het eiland San Cristobal ook moeilijk te vinden.
Zuid-Amerikaanse koffie: duurzaamheid en biologische certificeringen
Duurzaamheid en biologische teelt staan ook steeds meer centraal bij de koffieteelt in Zuid-Amerika. Verschillende plantages hebben inmiddels een biologische certificering of zijn lid van de Rainforest Alliance, die zich inzet voor duurzame koffieteelt, het tegengaan van klimaatverandering en een groter milieubewustzijn op aarde. Koffieboeren profiteren hiervan doordat ze eerlijk worden betaald, geen pesticiden hoeven te gebruiken en door sociale projecten die ze zelf kunnen kiezen.
Wat is de beste koffiesmaak uit Zuid-Amerika?
Koffie uit Zuid-Amerika is veelzijdig. Een eenvoudige espresso uit een piston- of portafiltermachine is altijd aangenaam dankzij de mildheid en lage zuurgraad en wordt daarom vaak gebruikt in koffiecreaties zoals latte macchiato of cappuccino. Dankzij volautomatische machines of capsuleerapparaten is het lekkere drankje klaar met één druk op de knop en kan het meteen worden gedronken.
Zuid-Amerikaanse koffie is vooral populair bij Duitsers, omdat de zachte smaak deze koffie heel toegankelijk maakt, zelfs voor beginnende koffieleuten. Maar ook ervaren koffiedrinkers komen aan hun trekken met de Zuid-Amerikaanse koffiesoorten en kunnen dankzij exquise specialiteiten zoals Bahia-koffie en soortgelijke variëteiten altijd genieten van nieuwe smaakervaringen.
Koop koffie uit Zuid-Amerika bij roastmarket
Geniet nu van Zuid-Amerikaanse koffie en probeer het thuis als espresso of filterkoffie of geef het cadeau aan koffieliefhebbers in je vriendenkring! In onze roastmarket shop vind je een grote selectie koffiebranders en merken, waardoor je zeker iets vindt dat bij jouw persoonlijke smaak past. We wensen je alvast heel veel heerlijke momenten!