Koffie uit Sumatra
Koffie uit Sumatra: Genot voor fijnproevers
Indonesië, met zijn vele eilanden, is niet alleen een populaire vakantiebestemming, maar ook een producent van spannende koffiesoorten die zich onderscheiden door hun uniek ronde en uitgebalanceerde smaak. De door vulkanen gedomineerde eilanden van Indonesië bieden een bijzonder vruchtbare bodem, die uitstekend geschikt is voor de koffieproductie. Omdat de koffieproductie op Sumatra traditioneel in kleine bedrijven plaatsvindt, die zich vaak verenigen in collectieven, is de kwaliteit van de producten uitstekend.
Een koffie met een lange traditie
Nederlandse zeevaarders brachten de eerste koffieplanten naar Sumatra. De vruchtbare bodem en de optimale groeiomstandigheden zorgden ervoor dat de planten zich snel over de hele Indonesische archipel verspreidden. Vooral op de eilanden Sumatra, Java, Sulawesi en Timor, die bekend staan om hun uitstekende bodemkwaliteit, bloeide de koffieproductie op. De eerste koffie uit Java werd in 1712 in Amsterdam verkocht en legde de basis voor een van de succesvolste koffieproducties ter wereld. Een bijzonder kenmerk van de Indonesische traditie is dat de koffie voornamelijk in familiebedrijven wordt geteeld. Geen grote bedrijven hebben geprobeerd de koffiehandel te monopoliseren. Veel Indonesische families werken nog steeds op dezelfde manier als honderden jaren geleden. Het enige verschil is dat veel families zich hebben verenigd in collectieven om hun producten beter te kunnen vermarkten en verkopen. Bovendien hechten veel traditionele koffieboeren waarde aan een klassieke verwerking van de bonen zonder het gebruik van pesticiden of insecticiden. Hierdoor is een groot percentage van de koffieboerderijen op Sumatra biologisch gecertificeerd.
Koffie uit Sumatra door de jaren heen
Aanvankelijk werd op Sumatra voornamelijk Arabica koffie geteeld en wereldwijd verkocht. De Sumatraanse Arabica kenmerkt zich door zijn zachte maar krachtige smaak en een breed scala aan aroma's. De bekendste koffie uit Sumatra is de Mandheling, die tot de meest fascinerende en aromatische Arabica bonen ter wereld behoort. In de afgelopen jaren is echter ook de productie van Robusta bonen sterk toegenomen. Dankzij de uitstekende teeltomstandigheden in Indonesië gedijen deze bonen buitengewoon goed. Zowel de koffiebonen als de espressobonen bieden een ongekende veelzijdigheid aan smaken. Wie als fijnproever voor het eerst een koffie uit Sumatra probeert, zal vaak overweldigd zijn door de aromatische diversiteit.
Espresso of koffie: wat is beter?
Over deze vraag lopen de meningen sterk uiteen. Dit komt vooral doordat het antwoord afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. Beide varianten kunnen echter zonder problemen worden genoten dankzij hun brede scala aan aroma's. Eén ding is zeker: men moet zich voorbereiden op een compleet nieuwe smaakervaring. De Robusta bonen uit Java of Sumatra zijn bijvoorbeeld extreem krachtig en hebben geen donkere branding nodig om sterk te smaken. De traditionele Arabica bonen zijn zo veelzijdig dat ze zelfs voor espresso gebruikt kunnen worden. Dit is bijzonder, aangezien veel Arabica bonen vaak te delicaat zijn om een aromatische espresso van te maken. De koffie uit Sumatra vergeeft bovendien kleine fouten in de bereiding en is over het algemeen zeer vergevingsgezind als het gaat om de zetmethode.
De juiste bereiding van de koffie
De Indonesische koffiebonen blinken vooral uit door hun hoge flexibiliteit. Ze kunnen zonder problemen zowel met een volautomatische koffiemachine als met een espressomachine worden gezet. Het aroma van de verschillende soorten komt bij elke zetmethode goed tot zijn recht en overtuigt zowel qua geur als smaak. Het is belangrijk om de hele bonen donker en goed afgesloten te bewaren, omdat dit het aroma ten goede komt en zorgt voor een constant frisse en krachtige smaakbeleving. Vers gemalen vlak voor de bereiding komen de aroma’s het best tot hun recht. De maalgraad speelt echter ook een belangrijke rol. Deze mag niet te fijn zijn, vooral bij volautomaten en espressomachines. Een iets grovere maalgraad zorgt voor een gebalanceerde en ronde smaakontwikkeling. Voor espresso daarentegen moet de maalgraad zo fijn mogelijk zijn om een optimale smaakbeleving te bereiken.
Een intens aroma voor fijnproevers en ontdekkers
Koffie uit Sumatra is een waar genot voor liefhebbers. De smaak is breed en krachtig, aards en donker. Deze diepe basis wordt verrijkt door de zachte zuurgraad van de bonen. Vooral de Mandheling biedt een verbazingwekkend brede aromavariatie. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de klimatologische omstandigheden, maar ook door de traditionele verwerking van de bonen na de oogst. De experts uit Sumatra weten met veel geduld en eeuwenoude tradities een smaak te creëren die niet te vergelijken is met industrieel geproduceerde koffie. Licht nootachtig en aards, maar toch verfijnd en met dominante boventonen, is de eerste slok van deze koffie een ware ontdekking. Dit is te danken aan het langzame en zorgvuldige brandproces, dat de verschillende smaaklagen optimaal naar voren brengt.
Leuke weetjes over koffie uit Sumatra
De naam Mandheling voor Sumatraanse koffie is ontstaan door een misverstand. Tijdens de Japanse bezetting dronken Japanse soldaten vaak koffie op het eiland die ze bijzonder lekker vonden. Toen ze vroegen welke koffie het was, antwoordde de barman: "Een Mandailing." Hij had de vraag echter niet goed verstaan. Sinds het einde van de oorlog staat deze koffie wereldwijd bekend onder deze naam.