Arabica Robusta koffie
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- De smaak: Fruitig, Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Nootachtig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Kleine
- De smaak: Nootachtig, Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Kleine
Waarom een arabica-robusta melange?
De algemene veronderstelling dat alleen pure hoogland arabica een hoogwaardige en bijzonder smaakvolle koffiesoort is, kan op dit punt in principe worden ontkend. Dit is een wijdverbreide misvatting. In feite zijn het de melanges, ook wel ‘blends’ genoemd, die bestaan uit delen van arabica- en robustabonen en resulteren in een speciale koffiesmaak. Alleen wanneer beide bonensoorten op elkaar worden afgestemd en gemengd op basis van smaaktonen, ontstaan koffiesoorten met uitzonderlijke en bijzonder complexe aroma's.
Arabica en robusta worden meestal gemengd in een verhouding van 80 tot 20, zodat het eindproduct zowel de voordelen heeft van de fijne nuances van de lichtere arabica koffie als de intense smaakcomponenten van robusta koffie. En last but not least zorgt het robusta-gehalte voor de populaire vorming van crema op de espresso. Arabica en robusta melanges scoren daarom beter dan single origin koffiesoorten met een intense, evenwichtige en genuanceerde smaak.
Arabica-robusta: koffie en espresso van de gulden middenweg
Robusta is bijzonder geschikt voor de bereiding van espresso, niet in de laatste plaats omdat het het crema stabiel houdt. Met een oliegehalte van tien tot twaalf procent hebben de bonen iets minder olie dan arabica. Hierdoor is de crema dik en heel stabiel. Het zijn echter de arabicabonen die de koffie de fijne en genuanceerde koffietonen geven die de algehele smaak complex en tegelijkertijd evenwichtig maken. Daarom worden pure arabicasoorten bijvoorbeeld vaak gebruikt voor handmatige filtratie en klassieke filterkoffie. De reden hiervoor is dat de contactduur tussen water en koffie langer is dan bij espresso. Om alle subtiele smaken van de arabicabonen zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen is een langere extractie nodig - ideaal voor een milde filterkoffie of cold brew. De twee soorten bonen verschillen ook in uiterlijk. Arabicabonen zijn meestal iets kleiner. Coffea Canephora Robusta, oftewel robustabonen, kun je herkennen aan de rechte spleet in het midden van de boon die er na het branden lichtgeel uitziet.
Arabica-robusta melange: gemengd produceren de twee bonensoorten uitzonderlijke en perfect geharmoniseerde koffiesoorten voor iedere smaak! Wat de arabicaboon te mild maakt, wordt aangevuld door de robustaboon. De zeer intense smaak van de robustaboon wordt ideaal uitgebalanceerd door de subtiele aroma's en lichte body van de arabica.
De speciale harmonie van robusta en arabica
Wist je dat beide koffiebonen afkomstig zijn van een andere koffieplant? Arabica koffie wordt vaak bergkoffie of Java koffie genoemd en groeit, zoals de naam al doet vermoeden, steeds meer in hooggelegen teeltgebieden. De ruwe bonen groeien op hoogtes tussen 1000 en 2000 meter, voornamelijk in Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Indonesië.
De bonen voor robusta koffie zijn letterlijk “robuuster” in vergelijking en kunnen daarom ook in de laaglanden worden verbouwd. Ze zijn beter bestand tegen temperatuurschommelingen en andere weersomstandigheden dan arabicabonen, die veel gevoeliger zijn voor extreme veranderingen. Robusta koffiebessen rijpen ook sneller. Met een rijpingsperiode van ongeveer zes maanden kunnen koffieboeren hopen op twee oogsten per jaar. Arabicabonen hebben daarentegen een rijpingsperiode van 9-11 maanden.
Cafeïnegehalte in robusta- en arabicabonen
Laten we overgaan naar een ander belangrijk aspect: het cafeïnegehalte. Het chlorogeenzuur in koffiebonen is verantwoordelijk voor de bittere nasmaak en de cafeïne. Robusta heeft aanzienlijk meer chlorogeenzuur dan arabica en heeft in vergelijking twee keer zoveel cafeïne.
Arabicabonen zijn daarentegen aanzienlijk rijker aan aromatische koffiesmaken. Dit is nog een reden waarom de bonen altijd gemengd worden. Een pure robusta koffie zou voor de meeste koffiedrinkers te intens en te sterk zijn, terwijl een pure arabica koffie te mild kan zijn. Een melange van beide soorten is daarom de ideale oplossing: een harmonieuze, intense smaak en een stevige, romige textuur. Het is dus geen wonder dat 's werelds favoriete koffiesoorten zowel arabica als robusta bevatten.
Ontdek arabica-robusta melanges bij roastmarket
Bij roastmarket hebben we een vast doel: de beste koffie voor alle smaken en bereidingswijzen aanbieden. Ben jij ook overtuigd van de bijzondere voordelen van arabica-robusta melanges en wil je graag een aantal variëteiten proberen? Blader dan gemakkelijk online door ons assortiment en kies eens een nieuwe variëteit. Of maak je zoektocht nog eenvoudiger en kies een van onze proefpakketten, die door experts zijn samengesteld, en laat je verrassen. We wensen je heerlijke momenten vol koffiegenot!