Onderwerpen gerelateerd aan Turkse koffie
Turkse koffie
Turkse koffie - een koffiesmaak met traditie
Turkse koffie is een traditionele manier van koffie bereiden die vooral bekend en populair is in Turkije, de Balkanlanden en Griekenland. De juiste accessoires en ingrediënten zijn essentieel voor de bereiding van Turkse koffie. De mokkapot van rvs of koper, ook wel bekend als de ’ibrik’ of ’cezve’ of Turkse koffiepot, staat in het middelpunt. De Turkse koffiespecialiteit wordt gedronken uit speciale kopjes, die qua grootte lijken op espressokopjes.
Er bestaat niet zoiets als ‘één’ echte Turkse koffie. In plaats daarvan zijn er nu verschillende variaties van de bereidingswijze, hoewel ze allemaal één belangrijke regel gemeen hebben: Turkse koffie wordt verwarmd in heet (niet kokend) water totdat de volle smaak zich heeft ontwikkeld en het karakteristieke, dikke koffieschuim is ontstaan. Door de versmalling van de klassieke koffiepot naar boven toe kan er eendikkere schuimkraag ontstaan dan in andere espresso- of koffiezetapparaten. Net als het populaire crema in een goede espresso, zit het geheim van perfect gezette Turkse koffie in het schuim. De koffie wordt meestal geserveerd met een extra glas water om het gehemelte te verfrissen. Voor zoetekauwen wordt de toevoeging van Turkse suiker, kruiden of koekjes aanbevolen.
Turkse koffie bereiden
Kook eerst water in de Turkse koffiepot of mokkapot. Gebruik ongeveer 7 gram gemalen koffie per kopje. Als je je Turkse koffie liever gezoet hebt, kun je suiker of een andere zoetstof op dit punt toevoegen en samen met het water aan de kook brengen. De gewenste hoeveelheid kopjes kan nu al worden voorbereid, zodat de koffie direct na het koken kan worden ingeschonken. Zodra het water kookt, kan de kookplaat lager worden gezet omdat de ideale temperatuur nu is bereikt. Als de kookplaat zo heet blijft, zal de koffie snel bitter worden. Voeg nu de koffie toe met behulp van een theelepel. Onze aanbevolen hoeveelheid: circa 7 g gemalen koffie per kopje. Het mengsel moet nu worden geroerd en zachtjes aan de kook worden gebracht. De Turkse koffie moet nu in het oog worden gehouden. Als het gewenste koffieschuim zich op de koffie vormt, is de Turkse koffie klaar om te drinken.
Tip: Koffie voor Turkse koffie
Niet alle koffie wordt gedronken. Hoewel alle koffie in kopjes wordt geschonken, blijft het koffiedik traditioneel op de bodem liggen en wordt niet opgedronken. Als je graag koffiedik wil leren kijken, krijg je nu je kans. Zet het kopje op het schoteltje, laat het afkoelen en doe je best.
3 feiten over Turkse koffie
1. Koffiebonen voor Turkse koffie moeten zo fijn mogelijk worden gemalen, wat bijzonder goed werkt met geavanceerde koffiemolens die kunnen worden ingesteld op een heel fijne maling.
2. Het wordt meestal bereid en geserveerd in de klassieke Turkse koffiepot, ook wel bekend als mokkapot, ibrik of cezve. Deze koffiezetapparaten zijn bijzonder praktisch, handig en klassiek. Bovendien zijn ze niet duur.
3. De smaak van Turkse koffie is indrukwekkend, krachtig en heeft een karakteristieke, romige schuimlaag.
Onze aanbevelingen voor Turkse mokka
Aangezien de fijne maling de belangrijkste factor is bij de bereiding van Turkse koffie, moeten koffiebonen vers worden gemalen met een elektrische koffiemolen of moet kant-en-klaar gemalen koffie worden gebruikt. In onze roastmarket shop vind je een grote selectie voorgemalen Turkse koffie die direct gebruikt kan worden. De Turkse koffietraditie en de ongecompliceerde bereidingswijze zijn bijzonder aantrekkelijk. De koffie van Kurukahveci Mehmet Efendi zijn populaire en bekende koffiesoorten die ideaal zijn om thuis Turkse koffie mee te zetten. De koffie van Kurukahveci Mehmet Efendi is gemaakt van hoogwaardige gemalen arabicabonen, is fijn oplosbaar en daarom ideaal voor de mokkapot of Turkse koffiepot. De premium mokka heeft een sterke en aromatische smaak en is verkrijgbaar in handige zakjes zodat je er niet alleen thuis van kunt genieten, maar ook onderweg of op vakantie. Kurukahveci Mehmet Efendi is een bekend en traditioneel familiebedrijf dat al sinds 1871 bestaat en met zijn koffiesoorten de typische smaak van de populaire Turkse koffie levert. De bijzonder fijne maling, de perfecte dikte van het schuim en de sterke smaak maken van elk kopje een heel aangename ervaring.