Onderwerpen gerelateerd aan cappuccino
Cappuccino
De creamy cappuccino is helemaal in

De cappuccino is al jaren immens populair. Gemiddeld 25% van de Nederlandse koffiedrinkers geeft de voorkeur aan een cappuccino. Maar wat maakt een cappuccino zo populair en waar bestaat hij eigenlijk uit? Het belangrijkste eerst: hoewel de naam het wel doet vermoeden is de cappuccino geen Italiaanse uitvinding - hij komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. De ’Kapuziner’ werd met slagroom geserveerd in Weense koffiehuizen. Hier komt de naam ‘cappuccino’ vandaan. Dit komt omdat het dopje slagroom doet denken aan het lichtbruine habijt van de kapucijner monniken. Via Oostenrijkse soldaten reisde de melkdrank tijdens de Eerste Wereldoorlog verder naar het zuiden, naar Italië.
Van Oostenrijk naar de rest van de wereld
Toen espressomachines met stoomdruk in de mode kwamen, ontwikkelden de Italianen uiteindelijk het heerlijke en luchtige melkschuim. Zo werd de huidige cappuccino geboren. Overigens is de bereiding van de even populaire latte macchiato niet hetzelfde als die van een cappuccino. Hij bevat gelijke delen espresso, melk en melkschuim. De ’gevlekte melk’ bestaat uit drie lagen: Eerst wordt het melkschuim in een glas gedaan, daarna giet je er langzaam een espresso in. De vloeibare melk zakt nu op de bodem, het melkschuim bekroont de drank van bovenaf.
Cappuccino of flat white - wat is het verschil?
Zo ver, zo goed. Maar veel mensen verwarren de cappuccino met een drankje dat zich ook in het koffiecircuit heeft gevestigd: de flat white. Dit melkdrankje komt oorspronkelijk uit Australië en lijkt op een cappuccino. Wij leggen het even uit. Terwijl de ’flat white’ wordt gemaakt met een dubbele espresso en een deel melk bestaat de cappuccino uit een enkele espresso en twee delen melk. De verrukkelijke laag melkschuim steekt over de rand van het kopje uit.
Harmonieus evenwicht
Nu weet je wat een cappuccino anders maakt dan andere melkdranken. Maar wat maakt een cappuccino nou eigenlijk zo goed? De juiste mix van Italiaanse espresso, warme melk en romig melkschuim is essentieel voor het perfecte genot. Vooral de consistentie van het schuim is belangrijk. Het moet mooi fijnporig zijn en kleine, gelijkmatige belletjes hebben. Dit wordt vaak microschuim genoemd. De juiste verhouding tussen koffie en melk is 1:2. De beste verhouding is 30 milliliter koffie op 60 milliliter opgeschuimde melk.
Maar ook een heerlijke cappuccino vereist goede bonen
Barista's en koffiekenners gebruiken meestal een mix van arabica- en robustabonen om cappuccino te maken. De optimale verhouding is 60 tot 40 procent. Het aandeel arabica zorgt voor een fijne en genuanceerde smaak, terwijl het aandeel robusta zorgt voor een heerlijk en pittig contrast met de delicate smaak van de melk. Robustabonen geven de koffie ook een heerlijk en vooral stabiel crema.
De espressomelange Forte van de specialiteitenbranderij Speicherstadt uit Hamburg is bijvoorbeeld perfect voor een heerlijke cappuccino. Indiase, Braziliaanse en Guatemalteekse koffiebonen vormen samen een premium espresso met een heel lage zuurgraad. De arabicabonen zorgen voor een fijne hazelnootachtige smaak, terwijl de robustabonen de espresso zijn smaak geven. Je vindt de melange hier bij roastmarket. Overtuig jezelf van de smaak.
Ontdek de juiste espresso
Met zijn romige en fijne crema is de Caffè Caimano Espresso Classico ook voorbestemd om als onderdeel voor een cappuccino te dienen. De melange van arabica en robusta tovert een volle, Italiaanse espresso met een genuanceerde noot- en houtachtige smaak in je kopje. Je zult vooral genieten van de krachtige chocoladesmaak op je tong. Voorzie de espresso met fijn melkschuim en geniet van een heerlijke cappuccino! De Caimano is in onze shop ook verkrijgbaar in een 250 gram verpakking.
Puur arabica
Als je liever een zuivere variant van arabicabonen in je cappuccino wilt proberen, dan is de Murnauer Little Flower Indieno de juiste keuze. De Indiase koffiebonen worden nat verwerkt en vervolgens voorzichtig gebrand. De Murnauer koffiebranderij staat bekend om zijn koffiemelanges omdat het zich richt op fijn genot. De arabica heeft een intense smaak met een lage zuurgraad. Je proeft de tonen van amandel, karamel en smeltende melkchocolade.
Hoe bereid je je cappuccino?
Als je je favoriete koffiebonen hebt gekocht is het tijd om je romige cappuccino te bereiden. Alles wat je nodig hebt, behalve de bonen, is een piston- of portafiltermachine met stoomlans - of een handmatige of elektrische melkopschuimer, melk en een kannetje. Je kunt het beste eerst de melk opschuimen met de stoomlans, zodat de espresso ondertussen niet afkoelt. Vul het kannetje voor een derde met koude melk en dompel het pijpje net onder het oppervlak. Houd het kannetje een beetje schuin en zo stil mogelijk. Zorg ervoor dat de melk niet heter wordt dan 70 graden Celsius. Boven deze temperatuur zal het melkschuim afbreken en zijn delicate romigheid verliezen. Je perfecte melkschuim is klaar als het volume van de vloeistof ongeveer verdubbeld is.
Inschenken en genieten maar
Zet vervolgens je espresso. Voor mooi serveren gebruik je dikwandige kopjes die groot genoeg en bij voorkeur voorverwarmd zijn. Zo blijft je heerlijke cappuccino lekker heet. Als je geen kopjeswarmer op je koffiemachine hebt, zet de kopjes dan even in de oven of spoel ze kort met heet water. Niet vergeten om de kopjes daarna weer af te drogen anders zal de heerlijke koffie verwateren. Schenk nu eerst de espresso en daarna met kracht het melkschuim in het kopje - want het crema van de koffie en het melkschuim moeten zich vermengen.
En nu hoef je alleen nog maar achterover te leunen en te genieten! Koop heerlijke koffiebonen en de juiste accessoires in de roastmarket winkel en laat je betoveren door de verrukkelijke smaak van cappuccino! Versierd met een snufje cacaopoeder smaakt de cappuccino nog lekkerder.