Thema's rond Italiaanse espresso
- De geboorteplaats van espresso
- De verschillende soorten espresso
- Italiaanse espressobonen - wat onderscheidt ze?
- De ‘echte Italiaan’ en zijn Italiaanse espresso
- De traditionele bereiding van een Italiaanse espresso
- Hoe komt de typische espressosmaak tot stand?
- Espresso - een verwennerij op elk moment
- Geniet thuis van Italiaanse espresso van espressobonen
Italiaanse espresso
Bij Italiaanse espresso denken de meesten aan vakantie en het aromatische, kleine drankje. Voor de smaak zijn hoogwaardige Italiaanse espressobonen essentieel. Kies bij ons uit Italiaanse espressobonen, biologische varianten of gemalen koffie.
Meer over Italiaanse espresso ontdekkenFilteren op:
- De smaak: Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Fruitig, Nootachtig, Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Bloemrijk, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Mild
Medium
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Kleine
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Medium
Kleine
- De smaak: Nootachtig, Chocolade, Gekruid
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Grond
Donker
Medium
Kleine
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Kleine
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: E.S.E.-pods (niet geschikt voor Senseo®)
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Grond
Medium
Medium
Kleine
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Grond
Medium
Medium
Zeer weinig
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Mild
Kleine
Italiaanse espresso
Italië - de geboorteplaats van espresso en een paradijs voor elke koffieliefhebber. Hier staan traditie en cultuur hoog in het vaandel en wordt koffie beschouwd als een manier van leven. Het ‘zwarte goud’ wordt in Italië op elk moment van de dag of nacht gedronken: bij het ontbijt wordt een cappuccino gedronken en tijdens de lunch een aromatische macchiato. Espresso, daarentegen, kan de hele dag door gedronken worden - 's ochtends, tijdens de lunch of 's avonds. Pubs, bars en restaurants die koffie serveren vind je op bijna elke hoek en nodigen niet alleen de lokale bevolking maar ook toeristen uit om even te gaan zitten en te genieten van een heerlijk warm drankje.
Espresso in het bijzonder wordt beschouwd als een speciaal onderdeel van la dolce vita Deze aromatische koffie, waarvan het poeder zeer fijn gemalen is en die onder hoge druk wordt gebrand, bevat door het speciale brandproces minder cafeïne en minder bittere stoffen dan filterkoffie. Hierdoor is het de favoriete keuze van veel koffieliefhebbers en een absoluut genot.
Onze tip: als je wilt dat je Italiaanse espresso smaakt alsof je op vakantie bent, kun je het beste versgemalen espressobonen gebruiken, gemalen met je eigen espressomolen met een fijne maalgraad. Wat kenmerkt Italiaanse espressobonen, vraag je je af? Traditioneel zijn ze donker gebrand. Hierdoor kunnen ze onder druk een bijzonder sterke smaak ontwikkelen en in een korte contacttijd met water veranderen in een romige, gouden drank met een dichte crèmelaag. Wist je dat? Door de langere brandtijd verliezen espressobonen een groot deel van hun chlorogeenzuur, waardoor ze minder zuur bevatten dan bijvoorbeeld lichtgekleurde soorten en filterkoffie. Daarom is een donker gebrande espressomaling niet geschikt voor de French Press of het handfilter omdat de smaak hier te intens zou zijn vanwege de lange contactduur. Daarom is ons advies: bereid de koffie in een volautomaat of in een pistonmachine.
De verschillende soorten espresso
Als je in Italië een espresso wilt drinken, bestel dan geen espresso. Hier wordt vriendelijk om een ‘Caffè’ gevraagd want een pot koffie met melk, zoals in Duitse cafés, bestaat hier niet. In Italië wordt onderscheid gemaakt tussen vijf soorten espresso:
- Caffè: de typische Italiaanse espresso. Een smaakvolle warme drank, ongeveer twee tot drie slokken, met een uniek, lichtbruin crema.
- Corto of ristretto: Dit is een speciaal soort espresso, maar is aanzienlijk sterker dan de klassieke versie.
- Lungo: als de espresso te klein voor je is, bestel dan een lungo. Hier wordt een grotere hoeveelheid water gebruikt in het productieproces. Let op: verwar dit niet met de Caffè americano, ook een type espresso met een hoger watergehalte. Bij de americano wordt het water echter pas na het zetten toegevoegd.Macchiato: als je niet van de crema van een espresso houdt, geef je de voorkeur aan een caffè macchiato, omdat deze wordt gesierd door een prachtig uitziende en smakelijke melkkroon.
- Corretto: caffè corretto is een espresso die is verfijnd met een scheut alcohol, meestal grappa.
Welke Italiaanse espresso je ook kiest, in veel delen van Italië wordt hij nog steeds op de traditionele manier gemaakt met een zogenaamde caffettiera op het fornuis. In koffiebars, waar een bepaalde tijdsdruk geldt, zijn echter vaak moderne espressomachines te vinden, die een enorm hoge pompdruk hebben en daardoor een espresso met een uitstekende smaak leveren.
Wat kenmerkt Italiaanse espressobonen?
Italiaanse espresso - wat is echt belangrijk als je thuis van de smaak van Italiaanse espresso wilt genieten? Naast de keuze van de koffiemachine, waarbij machines zoals volautomaten of klassieke espresso voor pistonmachines worden aanbevolen, wordt de smaak van de Italiaanse espresso natuurlijk bepaald door de keuze van de bonen. Versheid en kwaliteit vallen meteen op bij een puristische drank als espresso. Want geen siroop, water of melk verandert de smaak en dat is precies wat deze populaire drank zo bijzonder maakt. Met Italiaanse espressokoffie wordt dan ook meestal een klassieke of originele espresso bedoeld.
Hoewel Italianen altijd een voorkeur hebben gehad voor pure, onvervalste espresso, zijn er in de loop der tijd ook variaties en specialiteiten ontstaan die zeker het proberen waard zijn:
- Caffè corto of ristretto: bijzonder kort gebrouwen en bijzonder sterk.
- Caffè lungo: gebrouwen met meer water, maar de espresso is minder sterk.
- Caffè americano:een extra scheut water wordt pas na het zetten aan de espresso toegevoegd
- Latte macchiato: espresso met melkschuim als topping
- Caffè corretto: espresso verfijnd met sterke drank. Grappa of amaretto wordt meestal toegevoegd of apart geserveerd bij de espresso.
De ‘echte Italiaan’ en zijn Italiaanse espresso
De espresso is erg populair in veel delen van Europa. Maar hoe drinken echte, traditie bewuste Italianen hun caffè?
Eerst: de espresso is de favoriete drank van de Italiaan. Voordat hij aan een stressvolle werkdag begint, heeft hij een aromatische caffè nodig. Deze wordt, bij voorkeur, gedronken in een café op weg naar het werk. Het maakt niet uit welk type espresso hier wordt gedronken. Dit spektakel wordt in de loop van de dag wel vijf keer herhaald. Zoveel espresso's drinkt de gemiddelde Italiaan in een etmaal. Ze drinken zelfs 's avonds een espresso, vlak voordat ze naar bed gaan.
En¨by the way: de Italiaanse espresso bestaat meestal uit een mengsel van arabica en robusta bonen, die veel intensiever gebrand zijn dan in andere delen van Europa. Probeer voor een duurzame optie biologische espressobonen en bereid met deze bonen een originele Italiaanse espresso voor jezelf en je gasten. Hier worden de koffiebessen geteeld onder biologische richtlijnen en zijn ze gecertificeerd.
De traditionele bereiding van een Italiaanse espresso
Een espresso maken wordt gevierd in Italië en hoewel veel bars tegenwoordig vertrouwen op een moderne espressomachine wordt de drank in talloze huishoudens nog steeds op traditionele wijze in een espressopotje op het fornuis bereid. Iedereen die kan terugkijken op een mislukte poging zal kunnen bevestigen dat dit een echte kunst is - een bittere smaak of zelfs verbrande koffie is vaak het resultaat als er fouten worden gemaakt tijdens het koken.
Als je wilt genieten van echte koffie moet je dus stap voor stap te werk gaan en leren hoe je op de juiste manier percolator zet want naast de maling en de watertemperatuur zijn er veel kleine stappen en tips die doorslaggevend kunnen zijn. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf hoe je thuis het liefst een Italiaanse espresso bereidt en ervan geniet.
Stap 1: verwarm het water
Voordat het water in de espressopot wordt gegoten, moet het lichtjes worden verwarmd. Deze triviale stap kan een grote invloed hebben op de smaak van de drank. Als het kannetje meteen op de hete kookplaat wordt gezet, wordt het te warm. Het resultaat: het metaal geeft een smaak aan de koffie die absoluut niet gewenst is.
Stap 2: maal de koffie
In tegenstelling tot de mechanische espressomachine moeten de bonen niet te fijn worden gemalen. Koffiemolens met een slagmechanisme moeten ook worden vermeden, omdat de koffie dan in ongelijke stukjes wordt gehakt wat de smaak bederft. De koffie wordt vervolgens in het metalen filter gedaan.
Stap 3: vul met water, plaats het filter
Het in stap 1 verwarmde water wordt nu tot onder het ventiel in het waterreservoir gegoten. Het metalen filter, gevuld met de gemalen bonen, wordt er vervolgens op geplaatst. Door met je vinger licht op de koffie te drukken, wordt het resultaat verbeterd.
Stap 4: het koken
Kook de koffie nu op de kookplaat. Let op: gebruik niet een te hoog vuur, anders kan de koffie verbranden. Een middelhoog vuur is ideaal.
Stap 5: het koken begeleiden
Tijdens het koken mag je de espressopot niet uit het oog verliezen. Vooral als er een soort kuchje te horen is moet de pot onmiddellijk van het vuur worden gehaald, want dan kan het water naar boven worden geperst en de espresso verbranden. Kort afkoelen onder koud water is het beste tegengif.
Stap 6: finito - geniet van je caffè
Nu kun je genieten van typische Italiaanse koffie. Als je van stijl houdt, kun je je espressocup voorverwarmen om te voorkomen dat de kostbare inhoud te snel afkoelt.
De typische Italiaan drinkt tot vijf kopjes espresso per dag. Het cijfer voor de gemiddelde Nederlander is niet onomstotelijk bekend, maar ligt op ongeveer 4 kopjes per dag. Er is echter één verschil met Italië: Italianen drinken hun caffè het liefst in een bar, terwijl Nederlanders hun espresso het liefst thuis drinken.
Als je echter geen authentieke koffie ervaring wilt missen, kun je Italiaanse espressobonen het beste online bestellen. Bij het kiezen van het juiste product gaat het echter niet alleen om arabica of robusta, maar spelen ook het land van herkomst en de brandtijd een doorslaggevende rol in de uiteindelijke smaak. Klanten hebben keuze te over als het gaat om het type espresso, want er zijn talloze fabrikanten die uitstekende espressobonen verkopen. Hier volgt een klein fragment:
- Lucaffè is een van de jongere fabrikanten, aangezien het Noord-Italiaanse bedrijf pas in de jaren negentig is begonnen met het branden van koffiebonen. Koffiedrinkers die de voorkeur geven aan een licht en helder gebrande boon met een fruitige smaak zullen blij zijn met Lucaffè.
- New York is een echt traditioneel bedrijf dat al sinds de jaren 1930 in Toscane bestaat. Het handelsmerk: koffiespecialiteiten zoals Extra (100% Arabica) of ‘Blue Mountain’.
- DANESI - opende zijn eerste koffiecafé in 1905 en is een van de populairste producenten in Europa. De bonen worden gekenmerkt door hun langdurige aroma en licht chocoladeachtige noot.
Of je nu kiest voor een van deze drie variëteiten of voor een product van een van de vele andere bekende fabrikanten, roastmarket heeft een goed gevulde portefeuille met verschillende Italiaanse espressovariëteiten die op je wachten. Het gemak van winkelen vanuit je luie stoel, gecombineerd met een snelle verzending, zal het hart van elke espressoliefhebber sneller doen kloppen.
Hoe komt de typische espressosmaak tot stand?
Een goede espresso is het resultaat van een perfect samenspel van verschillende factoren:
- hoogwaardige, verse espressobonen, single origin of als een delicate blend, afhankelijk van je voorkeur
- zacht water, indien nodig gefilterd
- de correcte maling van de bonen, die leidt tot de gewenste doorlooptijd van ongeveer 25 seconden
- een goede espressomachine die water levert op de juiste temperatuur (93 – 95 graden Celsius) en de juiste druk (ca. 9 bar)
- voorverwarmde, dikwandige kopjes die de espresso langer warm en vers houden
Als aan deze voorwaarden wordt voldaan garandeert het bijzonder korte zetproces een heerlijk brouwresultaat. Tijdens het extractieproces, dat ongeveer 25 seconden duurt, ontwikkelt het koffiepoeder onder druk een bijzonder grote hoeveelheid smaak. Er is echter niet genoeg tijd om grote hoeveelheden zuren of bittere stoffen op te lossen. Dit geeft de espresso een ongeëvenaard aroma en harmonieuze smaak.
Espresso - een verwennerij op elk moment
Italianen worden beschouwd als passievolle koffiedrinkers met een eigen koffiecultuur en daar hoort ook een strikte scheiding van de tijdstippen bij: cappuccino wordt 's ochtends en halverwege de ochtend gedronken, gevolgd door de lichtere espresso rond lunchtijd. Tegenwoordig drinken steeds meer Italianen hun espresso echter ook 's ochtends en zelfs tot laat in de avond. De bijzonder aromatische koffie heeft zichzelf gevestigd als de ideale metgezel gedurende de hele dag.
Geniet thuis van Italiaanse espresso van espressobonen
Een uitstekende espresso maakt indruk door een unieke smaakbeleving, een volle smaak en een perfect crema. Maar hoe ontstaat het fijne schuim op de koffie? Bij het brouwen onder druk komen oliën en suikers vrij. Deze ingrediënten vermengen zich en vormen samen met de vloeibare koffie kleine belletjes die naar boven drijven. Hierdoor krijgt de crema zijn eigen smaak, voelt hij fluweelzacht aan op de tong en blijft de espresso langer warm. Maar als je niet alleen op vakantie of onderweg in een café van aromatische espresso wilt genieten, hebben wij alle ingrediënten die je nodig hebt. In onze roastmarket vind je een grote selectie Italiaanse espresso van verschillende merken en branders. Kies uit biologische Italiaanse espressobonen of gemalen espressopoeder. Afhankelijk van welk koffiezetapparaat of welke espressomachine je thuis gebruikt, vind je de juiste espresso die net zo smaakt als in Italië. Verse bonen van hoge kwaliteit zijn belangrijk en we raden je aan om hier niet onnodig op te besparen, want je proeft de kwaliteit in je drankje.