Espresso voor pistonmachines
Espresso voor pistonmachines
Om de perfecte espresso met intense smaken te bereiden, is een pistonmachine het apparaat bij uitstek. Het is geen toeval dat professionele barista's van over de hele wereld dit type espressomachine gebruiken om de uitstekende volle smaak en het geweldige crema van een echt goede espresso te verkrijgen. De beste espressomachine is echter nutteloos als er geen espresso van hoge kwaliteit wordt gebruikt om de opwekkende drank te bereiden. Met exquise producten, geteeld volgens gedetailleerde criteria en verfijnd door topbranders in de trommelbranderij, wordt de espresso een heel bijzondere traktatie.
Hoe werkt een espressomachine met portafilter?
Fundamenteel blijft het principe van koffie-extractie bij een pistonmachine hetzelfde als bij andere koffiezetapparaten. Heet water wordt door de koffie gemalen en extraheert de smaken, wat resulteert in een aromatische warme drank. Maar hoe werkt een espressomachine met een portafilter precies en waarin verschilt het van andere methodes om een espresso te bereiden? Ten eerste is water met een ideale temperatuur van ongeveer 90 graden Celsius nodig. Hiervoor wordt een warmtewisselaar, gas of een verwarmde boiler gebruikt, afhankelijk van de machine. Aangezien deze boiler ook cruciaal is voor de prestaties van het melkopschuimbuisje, waarmee heerlijke koffievariaties met melk kunnen worden gemaakt, zoals een cappuccino of latte macchiato, zijn de kwaliteit en de grootte van dit onderdeel niet onbelangrijk. Bij de aankoop van een pistonmachine kun je ook rekening houden met de capaciteit van het waterreservoir. Bij de aankoop van een portafiltermachine kun je ook rekening houden met de capaciteit van het waterreservoir, zodat je het niet te vaak hoeft bij te vullen als je grote hoeveelheden gebruikt. De pistonmachines van La Marzocco hebben een capaciteit van 2,5 tot 3,5 liter water.
Doorgaan met de portafilter. De gemalen koffie wordt in dit kleine bakje gedaan, waar het verwarmde water doorheen wordt geperst. Dit is waar de machine met portafilter echt zijn sterke punten kan laten zien: Met zijn zetgroep kan dit type espressomachine een bijzonder hoge - en noodzakelijke - druk van 9 bar produceren, wat ideaal is voor het zetten van een espresso. Bij veel andere koffiezetapparaten is het niet mogelijk om deze druk te genereren; bij klassieke filterkoffie bijvoorbeeld zorgt alleen de zwaartekracht ervoor dat het water door de gemalen koffie gaat en de smaak uit de aroma's haalt. Daarom zijn er ook verschillende maalgraden nodig; voor de bereiding met de portafilter is een veel fijnere maling nodig dan bijvoorbeeld voor de french press of de Aero Press. Het koffie-extract dat uiteindelijk in het kopje stroomt bij het gebruik van espressomachines met een portafilter is een intense espresso met een zachte en stevige crema die de veelzijdige smaken van een hoogwaardige espressomolen uitzonderlijk goed naar voren brengt, wat zorgt voor een heel speciale koffie-ervaring.
Hoe bereid je de perfecte espresso met een espressomachine met portafilter?
Voordat je begint met het eigenlijke bereidingsproces, is het aan te raden om het kopje dat later gebruikt gaat worden voor te verwarmen. Veel machines zijn uitgerust met een warmhoudlade voor kopjes; als alternatief is de heetwaterdispenser, waarmee bijna elke machine met een portafilter is uitgerust, ideaal om de kopjes op te warmen en zo te voorkomen dat de espresso snel afkoelt. Als verdere voorbereiding moet de zetgroep kort worden gespoeld om eventuele resten van eerdere koffiebereidingen te verwijderen en zo een ongewenste smaak in de espresso te voorkomen. Hetzelfde doel dient het reinigen van het portafilter; ook hier mogen geen restjes gemalen koffie achterblijven, omdat dit de smaak van het eindresultaat zou kunnen veranderen.
De beslissende factor in de volgende stap is de maling. De espressosoorten in ons assortiment zijn zowel als hele bonen als gemalen verkrijgbaar. Bij de laatste optie hoef je de maling niet in te stellen; wij nemen deze stap graag voor je uit handen en malen de hoogwaardige bonen direct voor levering, zodat je bijzonder vers gemalen koffie ontvangt en de portafilter direct kunt vullen. Als je echter een koffiemolen hebt, elektrisch of handmatig, kun je onze hele espressobonen gebruiken voor pistonmachines. De maling en de hoeveelheid koffie kunnen worden aangepast met je eigen molen om het ideale resultaat te bereiken.
Na het portafilter met ongeveer 7 tot 8 gram gemalen koffie te hebben gevuld wordt deze eerst gladgestreken en vervolgens samengeperst met een tamper, een hulpmiddel om de gemalen koffie te persen. Dit zorgt ervoor dat het water gelijkmatig door de gemalen koffie wordt geperst en dat de smaken homogeen worden geëxtraheerd.
Nadat het filter in de espressomachine is geplaatst, begint het eigenlijke zetproces. Het doel voor een volle smaak en optimale consistentie is een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden, waarin de espresso verandert van een donkere, stroperige consistentie naar notenbruine tinten tot een lichtbruine kleur en uiteindelijk wordt gegarneerd met een romig crema.
Hulpvolle tips van een professionele barista voor het bereiden van espresso met een pistonmachine vind je ook in onze video. Met de juiste procedure van Julian Ploch, oprichter van Speciality Coffee Rösterei Hoppenworth & Ploch en gepassioneerde koffiedeskundige, kan de “little Italian” ook thuis meer dan lekker zijn.
Koop espresso van hoge kwaliteit voor een machine met portafilter
Om een geweldige espresso te kunnen bereiden die verrukt met zijn rijke smaak, is een hoogwaardig en meestal relatief duur apparaat zoals een pistonmachine slechts één factor. Een andere cruciale factor is de grondstof: de espressobonen, in gemalen vorm of als hele bonen die gemalen moeten worden met een koffiemolen.
Het buitengewoon diverse assortiment van roastmarket heeft de juiste espresso voor elke smaak. Je hebt niet alleen de keuze uit verschillende landen van herkomst, van Colombia en Ethiopië tot Indonesië, en variëteiten zoals arabica en robusta, maar je kunt ook gecertificeerde espresso voor pistonmachines ontdekken. De selectie varieert hier van bonen en gemalen producten van gecertificeerde fairtrade en directe handel tot espresso van gecontroleerde duurzame biologische teelt, zodat eersteklas genot en respect voor het milieu, producenten en kleine boeren met elkaar in harmonie kunnen worden gebracht. Om het assortiment compleet te maken, kun je ook verschillende brandingen uit het assortiment kopen en die met je professionele espressomachine zetten. Klassieke espressobrandingen zijn vrij donker met een hoger aandeel bittere stoffen, in vergelijking met de tegenwoordig steeds vaker geproduceerde lichtgekleurde brandingen voor espresso, waarin de zuurgraad wat meer uitgesproken is. Beiden hebben echter gemeen dat ze als hoogwaardige koffie en espresso worden geraffineerd in een zogenaamde trommelbrander. Deze methode wordt meestal gebruikt door lokale branders en is een bijzonder zachtaardig proces voor de bonen, waarbij ze langere tijd en bij relatief lage temperaturen in de trommelbrander blijven om een harmonieuze balans tussen zuur en bitterheid te ontwikkelen.
Blader dus door het veelzijdige assortiment espresso's voor pistonmachine en laat je inspireren om je nieuwe favoriete product te ontdekken wanneer je de volgende keer een heerlijke espresso bereidt met je portafilter espressomachine. Ontdek gauw je nieuwe favoriete melange!