Espresso pads
Espresso pads
Espresso pads of E.S.E. pods zijn snel, praktisch en ongecompliceerd. Dit is waarschijnlijk de beste manier om koffie- en espressobereiding samen te vatten met de grootste concurrent voor koffiecapsules. Ontdek wat de espressopods op roastmarket nog meer zo speciaal maakt.
Wat zijn espressopods?
Als je in deze categorie bent beland, is de kans groot dat je een koffiezetapparaat bezit of gebruikt dat met E.S.E. espresso pads werkt en dus precies weet hoe je koffie met de pads bereidt. E.S.E. staat trouwens voor Easy Serving Espresso. Toch kan een kort uitstapje naar de achtergrond van de kleine cellulosepods gevuld met koffiepoeder geen kwaad, misschien ontdek ook jij iets dat je tot nu toe niet wist.
Hoe maak je espresso met espressopods
E.S.E. pods zijn voornamelijk ontworpen voor espressomachines met portafilter, maar er zijn ook speciale E.S.E. podmachines die met deze cellulosepods werken. De meeste pistonmachines hebben alleen een bijbehorende portafilter nodig die werkt met E.S.E. espressopods in plaats van gemalen koffie. Als alternatief zijn er ook inzetstukken voor de portafilter om E.S.E. pods te kunnen gebruiken. De bediening is heel eenvoudig. Plaats de espressopod in het portafilter, plaats deze in het apparaat en na een paar seconden kun je genieten van een heerlijke espresso met een stevig crema en volle smaken - de naam “Easy Serving Espresso” eenvoudig bereide espresso, zegt het al.
Om de espressobereiding te perfectioneren, kunnen de E.S.E.pods vochtig worden gemaakt voordat ze in het portafilter of het daarvoor bestemde apparaat op de E.S.E. podmachine worden geplaatst. Wat ook helpt bij het zetten van filterkoffie, werkt hier op dezelfde manier. De poriën in het filterpapier gaan open, waardoor het koffiepoeder opzwelt voordat het eigenlijke extractieproces begint.
De geschiedenis - een uitvinding uit Italië
De E.S.E. pods vinden hun oorsprong in het begin van de jaren 1970, toen Antonino Di Leva de allereerste koffiepads ontwikkelde met zijn idee om koffiepoeder in kant-en-klare hoeveelheden te gebruiken in een verpakking die tijdens het zetten ook als filtereenheid fungeert. Het omhulsel was in eerste instantie niet gemaakt van het materiaal dat vandaag de dag wordt gebruikt, maar van fijn geperforeerd aluminium waar het water doorheen werd geperst. Het principe is dus nauwelijks veranderd; zelfs met moderne E.S.E. espressopods worden de smaken van het koffiepoeder binnenin geëxtraheerd met water onder druk om intense en volle koffie en espresso te produceren. Di Leva was Italiaans, Sage kwam uit Napels, dus de samenwerking met een van de vele Italiaanse branders en koffieproducenten lag voor de hand. De Lavazza groep, die vandaag de dag nog steeds bekend is bij bijna elke koffieliefhebber, probeerde zes maanden lang tevergeefs om de uitvinding te realiseren. Dit was echter niet het einde van de koffiepad. Iets later ontwikkelde het al even bekende koffiebedrijf illy Caffé een product dat er sterk op leek - de huidige E.S.E.-pod.
Aan het begin van het millennium kwam de markt voor koffiepads weer in beweging. In samenwerking met de Nederlandse koffie-, thee- en tabaksexpert Douwe Egberts ontwikkelde Philips de zogenaamde softpad. Naarmate het aantal eenpersoonshuishoudens toenam en de vraag naar snel en gemakkelijk koffiegenot groeide, vond de innovatieve pad al snel talloze klanten en heeft zich sindsdien een vaste plaats verworven. Senseo is nu in de keukens van talloze koffiedrinkers te vinden. Maar het E.S.E. podsysteem heeft ook zijn volgelingen - en terecht.
De voordelen van E.S.E. koffiepods
Snelle bereiding en eenvoudige bediening zijn de sleutelfactoren die zoveel gebruikers van E.S.E. pods dag na dag waarderen. Het is niet nodig om koffiebonen te malen, water handmatig te verwarmen of minutenlang te wachten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral gelegenheidsdrinkers en individuele huishoudens graag de pod-methode gebruiken. Een ander voordeel, vooral in vergelijking met de zeer vergelijkbare bereidingswijze van koffiecapsules, is de milieuvriendelijkheid. De espressopods zijn gemaakt van non-woven papier, dat biologisch afbreekbaar is en dus gewoon bij het organisch afval kan. Bij capsules daarentegen blijft er bij elke geproduceerde koffiespecialiteit een niet te verwaarlozen hoeveelheid plastic of aluminium achter. E.S.E. koffiepods hebben ook een grote voorsprong op het gebied van prijs - in positieve zin. Vanaf slechts 18 cent per portie is de prijs per kopje ook lager dan die van capsulekoffie. Bovendien kan je dankzij de grote keuze aan pods verschillende merken en koffiesoorten uitproberen, waardoor je flexibeler bent.Dankzij de gestandaardiseerde maat van 44 millimeter kun je ook kiezen tussen verschillende producenten, zoals Lavazza of Drago Mocambo, die van de espresso uit de E.S.E. pod een heel bijzondere traktatie maken met een breed scala aan smaken.
E.S.E. pods zijn uitwisselbaar binnen het systeem, de koffiepods van verschillende fabrikanten werken daarom met verschillende modellen, maar niet met Philips Senseo apparaten of andere pod-machines die het E.S.E. systeem niet gebruiken.
De beste manier om espressopods te bewaren
Net als theezakjes kunnen espressopods smaak verliezen door het speciale materiaal, omdat er veel zuurstof en licht doorheen kan. Laat een pak espressopods daarom nooit gewoon open liggen. In een speciale koffie- of koffiepadcontainer zijn de pods optimaal beschermd tegen licht en warmte en geniet je nog lang van je espressopods.
De “little Italian” van de koffiepad
In “Easy Serving Espresso” staat het woord “espresso” er niet voor niets. Omdat de hoge druk van ongeveer 9 bar die wordt gegenereerd door pistonmachines kan worden gebruikt met E.S.E. pods, kunnen uitstekende espresso's worden bereid met een zacht, hazelnootbruin crema en een intense smaak. Bovendien is de hoeveelheid koffiepoeder in een pod gebaseerd op de gebruikelijke espressobereiding met een pistonmachine: een standaard E.S.E. pod bevat 7 gram gemalen koffie, terwijl een capsule meestal maar ongeveer 5 gram bevat.
Met roastmarket profiteer je van een grote selectie verschillende E.S.E. koffiepods, elk met zijn eigen unieke karakter. Van fruitige nuances en chocoladesmaak tot karamel en notenaccenten. Voor elke smaak is er de juiste espresso, en je kunt ook bijzonder zuurarme brandingen bestellen. De gemalen bonen in de E.S.E. pods worden ook zorgvuldig verfijnd in het vat door lokale topbranders met behulp van het langdurige brandproces, waardoor hun smaak op een bijzonder harmonieuze manier naar voren komen. Naast de verschillende streken over de hele wereld en de certificeringen voor bio, fairtrade en directe handel, kun je zelfs genieten van espresso zonder cafeïne uit de espressopods. Net zo praktisch als de bereiding met koffiepads zijn de verpakkingsformaten, variërend van 10 tot 150 kopjes, die zowel geschikt zijn voor de gelegenheidsdrinker als voor de koffieliefhebber die zichzelf graag trakteert op meerdere espresso's per dag. In combinatie met de snelle en ongecompliceerde levering aan huis, spreekt alles in het voordeel van exquis espressogenot uit een E.S.E. pod.