- Waarom biologische cafeïnevrije koffie kopen?
- Biologische cafeïnevrije koffie - dit zijn de voordelen:
- Cafeïnevrije biologische koffie: wat betekent de certificering?
- Hoe wordt biologische koffie cafeïnevrij gemaakt?
- Welke koffie wordt cafeïnevrij gemaakt met CO2?
- De juiste cafeïnevrije biologische koffie vinden
- Ontdek cafeïnevrije biologische koffie bij roastmarket
Biologische cafeïnevrije koffie
Waarom biologische cafeïnevrije koffie kopen?
Biologische cafeïnevrije koffie in kopje naast boekCafeïnehoudende dranken zijn populair, maar niet iedereen kan of wil dagelijks cafeïne in de koffie drinken. Sommigen drinken bijvoorbeeld liever een klassieke “wakker worden” koffie in de ochtend, maar willen 's avonds of 's middags nog een kopje koffie alleen voor de smaak, maar zonder de typische effecten van cafeïne. Cafeïnevrije koffie en cafeïnevrije espresso zijn ideale alternatieven voor iedereen die de smaak en het aroma van koffie niet wil missen. Als je ook vanuit ecologisch oogpunt van je cafeïnevrije koffie wilt genieten, raden we je aan om vooral cafeïnevrije biologische koffie te kopen. De ruwe bonen van deze koffiesoorten mogen alleen onder strenge kwaliteitscontroles worden geteeld en zijn daarom van bijzonder hoge kwaliteit. Er worden geen chemische meststoffen of pesticiden gebruikt en de koffiebessen worden meestal duurzaam geplukt in de landen waar ze worden verbouwd, vaak met de hand. Op deze manier kan elke koffieboon nauwkeurig worden gecontroleerd en kan de exacte mate van rijpheid van de koffiebessen worden getest om de beste kwaliteit te garanderen. Door cafeïnevrije biologische koffie te kopen, kun je genieten van duurzame koffie die goed is voor jou en het milieu.
Biologische cafeïnevrije koffie - dit zijn de voordelen:
- Biologisch geteelde koffie heeft een bijzonder aromatische smaak en wordt volgens strenge richtlijnen verbouwd, geoogst en verwerkt.
- Cafeïnevrije koffie kan op elk moment van de dag gedronken worden, omdat het geen cafeïne of minder dan 0,1% cafeïne bevat. Of het nu 's middags na het werk is of 's avonds voor het slapen gaan, als je zin hebt in een kopje koffie, kun je gemakkelijk cafeïnevrije biologische koffie bereiden en drinken of het aan gasten aanbieden.
- Als hele bonen, in de vorm van koffiepoeder (bijv. als oploskoffie) of geschikt gemalen voor je koffiezetapparaat, je vindt verschillende variëteiten en melanges van Arabica- en Robustabonen die afkomstig zijn van gecertificeerde biologische teelt en cafeïnevrij zijn gemaakt in onze brandershop.
Cafeïnevrije biologische koffie: wat betekent de certificering?
Het kiezen van gecertificeerde biologische koffie is goed voor jou en het milieu. We vatten de belangrijkste criteria en vereisten samen waaraan een koffie moet voldoen om als biologisch te worden beschouwd:
- Geteeld en geoogst volgens strenge criteria: Vrij van schadelijke stoffen, chemische meststoffen en groeiversnellers. Daarnaast worden pesticiden en kunstmest zo min mogelijk gebruikt. Genetische manipulatie is nog steeds strikt verboden: Het biologische keurmerk wordt toegekend aan koffies die niet meer dan 0,9 procent genetisch gemodificeerd materiaal bevatten en voor minstens 95 procent biologisch zijn.
- Gemengde plantages in harmonie met de natuur: In tegenstelling tot monoculturen worden voor deze teeltvorm geen bossen gekapt en heeft de bodem minder last van erosie en uitspoeling. In dergelijke gemengde culturen worden naast biologische koffiebessen ook andere planten zoals cacao en bananen verbouwd.
- Gegarandeerde biologische kwaliteit: Het bekende groene “Organic according to EC Organic Regulation” zegel garandeert naleving van en regelmatige controle op de EU-wetgeving over biologische landbouw. Het staat ook op producten die biologisch geteeld en geproduceerd zijn binnen of buiten de Europese Gemeenschap.
- Cafeïnevrije biologische koffie is een ideaal cadeau-idee en een geraffineerd souvenir voor vrienden of familie. Omdat niemand “gedwongen” wordt om cafeïne te consumeren met deze variant, kan vrijwel elke ontvanger ervan genieten. De extra biologische certificering garandeert een hoge kwaliteit en zorgt gegarandeerd voor een glimlach op ieders gezicht.
Hoe wordt biologische koffie cafeïnevrij gemaakt?
Cafeïnevrije koffie als klassieke koffie en espresso Cafeïne wordt gevonden in tal van planten die de stof produceren in hun bladeren, zaden of vruchten als natuurlijke bescherming tegen insecten, waaronder de koffiekers. Cafeïne kan op verschillende manieren uit biologische koffiebonen worden geëxtraheerd. Het is belangrijk dat de decafeïnering plaatsvindt vóór het eigenlijke branden. Een van de bekendste decafeïneprocessen is het CO2-proces.
Welke koffie wordt cafeïnevrij gemaakt met CO2?
In principe is er niet “één” koffieboon die met een specifieke methode wordt gedecafeïneerd; Arabica- en Robustabonen worden op dezelfde manier gedecafeïneerd als gecertificeerde biologische bonen. Er zijn geen verschillen tussen de soorten bonen. Het bekendste en volledig chemischvrije proces voor decafeïnering is het proces met kooldioxide (CO2-proces). Hierbij worden de groene koffiebonen bevochtigd met stoom en water totdat ze een bepaald vochtpercentage hebben bereikt en vervolgens overgoten met kooldioxide. Dit verspreidt zich en lost op als een vloeistof, waarna de bonen alleen nog maar gedroogd hoeven te worden. De biologische koffie is al cafeïnevrij.
De juiste cafeïnevrije biologische koffie vinden
De juiste cafeïnevrije biologische koffie vinden
Om je eerste zoektocht naar de juiste biologische cafeïnevrije koffie makkelijker te maken, presenteren we een aantal van onze favoriete variëteiten en koffiebranders in de categorie biologische cafeïnevrije koffie.
Probeer zeker de variëteiten van Mount Hagen. De koffiebranderij biedt gecertificeerde biologische Arabica koffie als oploskoffie of als hele bonen om zelf te malen. Onze klanten zijn ook dol op de branderij Torrefaktum, die in 2018 door het tijdschrift Feinschmecker werd erkend als een van de beste branderijen in Duitsland en verschillende soorten cafeïnevrije biologische koffie aanbiedt. Als hele boon of door ons gemalen, de Swiss Water Filter-variant is een duurzame single origin Arabica-koffie met een zachte, zachte smaak van milde melkchocolade.
Als je vooral van cafeïnevrije biologische koffie houdt en op zoek bent naar andere alternatieven, vind je country koffie of lupine koffie misschien ook lekker. Landkoffie, ook bekend als cichoreikoffie, is erg populair in Duitsland. Het wordt gemaakt van de wortels van de “gewone cichorei”. Het bevat geen cafeïne, maar heeft een vergelijkbaar effect als koffie omdat het bètacarbolines bevat, die worden geproduceerd wanneer de wortels worden geroosterd. Een andere optie om te genieten van biologische koffie die cafeïnevrij zou moeten zijn, is de plantaardige variant: lupine koffie. Merken zoals Kornkreis bieden dit koffiealternatief aan met een speciale biologische certificering. Als graankoffie is lupinevrije koffie een milieuvriendelijk alternatief voor klassieke koffie. De lupine is een plantensoort die behoort tot de peulvruchtenfamilie en dus een geslacht deelt met bijvoorbeeld kikkererwten, erwten en pinda's, en heeft een licht chocoladeachtige en aromatische smaak.
Ontdek cafeïnevrije biologische koffie bij roastmarket
In onze roastmarket shop vind je een grote selectie koffiemerken en -variëteiten die cafeïnevrij en biologisch gecertificeerd zijn. Of u nu de voorkeur geeft aan hele bonen, gemalen koffie of oploskoffie, u vindt altijd de cafeïnevrije biologische koffie die aan uw eisen voldoet en waarvan u op elk moment van de dag of nacht kunt genieten. Bij roastmarket weten we wat het betekent om een koffieliefhebber te zijn en daarom proberen we altijd aan de behoeften van alle koffiedrinkers te voldoen. Met cafeïnevrije koffie van biologische kwaliteit kiest u voor streng gecontroleerde koffie van hoge kwaliteit die een aromatische smaak biedt zonder cafeïne. We wensen je een heerlijke koffie-ervaring zonder cafeïne!