Onderwerpen met betrekking tot koffie uit Indonesië
- Koffie uit Indonesië: heerlijke variëteit van topkwaliteit
- Uitstekende verscheidenheid aan smaken dankzij de verschillende omstandigheden
- Koffievariaties van het eiland Java: perfect voor fijnproevers met speciale wensen
- Arabica van Sumatra: ideaal voor je espresso
- De Indonesische koffiesoorten
- De duurste koffie ter wereld: de speciale rol van de loewak
Koffie uit Indonesië
Koffie wordt verbouwd op de meeste van de meer dan 17500 Indonesische eilanden. Verschillende regenseizoenen, teelthoogtes en vochtigheid maken de koffie, die vaak een licht kruidige smaak heeft, zo divers.
Filteren op:
- De smaak: Gekruid
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Medium
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Medium
- De smaak: Röstig, Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Medium
- De smaak: Fruitig, Nootachtig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Mild
Kleine
Koffie uit Indonesië: heerlijke variëteit van topkwaliteit
Indonesië is niet voor niets de thuisbasis van enkele van de beste koffiemerken ter wereld. Nederlanders introduceerden de koffieplant in de 17e eeuw op het hoofdeiland Java, wat een van de grootste liefdesverhalen ter wereld op gang bracht - tussen de Indonesiërs en hun koffie. Tot op de dag van vandaag hebben de inwoners van 's werelds grootste eilandnatie niets van hun passie voor de heerlijke warme drank verloren. De oogsten uit de teeltgebieden op Sumatra, Java of een van de andere eilanden worden gekenmerkt door een speciale vitaliteit die je kunt proeven.
Uitstekende verscheidenheid aan smaken dankzij de verschillende omstandigheden
Koffie uit Indonesië wordt gekenmerkt door een onvergelijkbare verscheidenheid aan smaken: het land bestaat uit meer dan 17.500 eilanden. En koffieplanten worden bijna overal verbouwd. De bonen rijpen onder compleet verschillende weersomstandigheden. Naast de regenseizoenen heeft dit ook invloed op de luchtvochtigheid, de hoogte waarop de planten groeien en de omringende fauna. Koffiebonen uit Indonesië worden klassiek gekenmerkt door lichte, kruidige noten. Ondanks de verschillende smaken is aan het aroma gemakkelijk te zien dat de drank uit het zuiden van de Stille Oceaan komt.
Koffievariaties van het eiland Java: perfect voor fijnproevers met speciale wensen
Tot op de dag van vandaag is koffie die op het eiland Java wordt verbouwd een van de populairste soorten onder liefhebbers van de drank die enthousiast zijn over speciale smaken. De centrale teeltgebieden bevinden zich op de hellingen van uitgedoofde vulkanen op een hoogte van 1100 tot 1600 meter. De planten groeien hier onder perfecte tropische omstandigheden. Op de hellingen gedijen ook andere planten die een speciaal effect hebben op koffiesoorten: de bonen die op de Kawah Ijen vulkaan groeien ontwikkelen bijvoorbeeld chocoladeachtige smaken op gemiddelde diepte. Lichte, fruitige smaken zijn ook typisch. Ze zijn bijvoorbeeld perfect als je gasten hebt die dol zijn op de heerlijke warme drank en die je vooral wil inspireren.
Arabica van Sumatra: ideaal voor je espresso
Naast koffie van het eiland Java zijn ook de soorten van Sumatra bijzonder beroemd geworden. De bonen zijn perfect voor je espresso. Op het eiland worden enkele van de beste arabicasoorten ter wereld verbouwd. Ze worden niet alleen gekenmerkt door een sterk en vol aroma. Aardse tonen vinden ook hun weg naar de zaden van de koffiebessen. De edelste bestanddelen van de koffieplant, die worden geoogst in het teeltgebied Mandheling, worden bijvoorbeeld gekenmerkt door een vleugje citrus en honing. Een warme drank van deze koffiebonen is een uitstekende manier om bijvoorbeeld een dessert af te ronden na een goede maaltijd.
Overigens zullen je gasten niet alleen verrukt zijn over de voortreffelijke smaak als je ze bijvoorbeeld een Indonesische espresso afkomstig van Sumatra aanbiedt. De oogsten die hier worden verkregen behoren tot de weinige ter wereld die bijna geen zuur bevatten. Dit komt duidelijk naar voren in de smaak van de vers bereide drank. Dit is nog een reden waarom de arabicabonen van Sumatra favoriet zijn voor koffiemelanges die net iets anders en verfijnder moeten smaken.
De Indonesische koffiesoorten
Koffievariëteiten uit Indonesië worden vaak geëtiketteerd als zijnde gerijpt in speciale pakhuizen. Overeenkomstige merken hebben bijvoorbeeld het woord ‘Old’ in hun naam. Dit heeft een spannende historische achtergrond: vroeger werden koffiebonen op enorme zeilschepen naar Europa vervoerd. De zaden van de koffiebessen werden vroeger opgeslagen in grote pakhuizen tot ze terugkeerden van hun laatste reis. Op deze manier rijpte de koffie opnieuw en kreeg het een speciale smaak. Toen de technische vooruitgang de lange opslagperiodes overbodig maakte, misten veel koffiedrinkers de speciale smaak die werd gecreëerd door het proces na het rijpen. De ‘oude’ koffiesoorten worden daarom opnieuw opgeslagen in de pakhuizen voor een laatste rijping en brengen zo de klassieke smaak terug.
De duurste koffie ter wereld: de speciale rol van de loewak
Op het eilandstaatje in de Stille Zuidzee vind je niet alleen talloze merken die de moeite waard zijn in de koffiekast van elk huis, maar ook de duurste koffie ter wereld. De legendarische Kopi Luwak komt hier vandaan. Een pure 1000 gram kost ongeveer 1000 US dollar. Er wordt immers maar een paar honderd kilo per jaar geproduceerd. Dit komt vooral doordat de loewak een doorslaggevende rol speelt bij de productie van de koffiebonen. De loewak eet de bessen van de koffieplant, maar kan de bonen niet verteren. Daarom poept hij ze weer uit.
Het uitscheidingsproces in de darmen van het dier verloopt echter erg langzaam. De bacteriën en enzymen die hier leven hebben een effect op de bonen en geven ze een speciale smaak. Simpel gezegd vindt er een speciaal soort natte verwerking plaats in de darmen van de civetkat. Sommige bittere stoffen die de mens nooit met kunstmatige middelen uit de bonen zou kunnen halen, verdwijnen op deze manier volledig. Een vers bereide drank van de natuurlijk gezuiverde zaden van de koffieplant smaakt kruidig en ontwikkelt ook lichte karamel- en chocoladenuances. Kopi Luwak wordt daarom ook wel kattenkoffie genoemd.
Als je echt de duurste koffie ter wereld wilt drinken, kun je hele kleine verpakkingen kopen die zelfs voor mensen met een gemiddeld budget betaalbaar zijn. De prijs geeft je de zekerheid dat de dieren goed worden behandeld. Sinds enkele jaren is er ook een veel goedkopere kattenkoffie uit Indonesië verkrijgbaar. De civetkatten die hiervoor verantwoordelijk zijn worden extreem slecht behandeld en de variëteiten worden vaak opgerekt. Bovendien is de smaak lang niet zo goed als het origineel. Wil je echt genieten van kopi luwak, kies dan voor de natuurlijke productie en een puur pak van deze bijzondere variant van de heerlijke warme drank.
Als je vragen hebt over ons assortiment Indonesische koffie helpen we je graag! Neem gewoon even contact met ons op.