Onderwerpen met betrekking tot koffie uit Costa Rica
Koffie uit Costa Rica
Koffiebonen uit Costa Rica worden beschouwd als bijzonder smaakvol vanwege het landschap. De bonen, die rijpen in vulkanische as, bekend als “grano de oro” (gouden korrel), genieten van ideale groeiomstandigheden.
Filteren op:
- De smaak: Chocolade, Gekruid
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Grond
Zeer donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Druppelzakken
Donker
Medium
Kleine
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Oploskoffie
Medium
Medium
Kleine
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Oploskoffie
Donker
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Zoetig, Karamel, Vanille
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Mild
Kleine
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Zoetig, Gekruid, Vanille
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Mild
Medium
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Röstig, Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Medium
Koffie uit Costa Rica - gerijpt in vulkanische as
Koffie uit Costa Rica wordt niet voor niets beschouwd als een van de meest aromatische soorten ter wereld: de arabica koffiebonen, gerijpt in vulkanische as, hebben een bijzonder harmonieuze smaak en een volle body dankzij de evenwichtige groeiomstandigheden en zijn niet meer weg te denken uit koffiekopjes over de hele wereld. Costa Ricaanse koffie kopen betekent jezelf onderdompelen in een verscheidenheid aan heerlijke smaken en arabica koffie op zijn best proeven
De rijke kust - koffie uit Costa Rica
De geografische omstandigheden kunnen niet beter zijn voor de koffieteelt dan in Costa Rica: de vruchtbare vulkanische as die de bodem daar doordringt en de veelvoud aan mineralen bieden koffieplanten de perfecte voedingsbodem om te groeien. De arabicabonen van hoge kwaliteit - overigens de enige die wettelijk in Costa Rica verbouwd mogen worden - gedijen uitstekend in de hooglanden. Vooral in de koele Tarrazú hooglanden, op hoogtes tot 1800 meter, hebben de koffiebonen genoeg tijd om hun kruidige en lichtzoete aroma te ontwikkelen. Koffiebonen uit de Tarrazu regio van Costa Rica worden beschouwd als een van de beste bonensoorten ter wereld. Deze Costa Ricaanse koffiesoorten zijn vaak fruitig en chocoladeachtig met een volle body in het kopje. Afhankelijk van het brandprofiel kunnen ze worden bereid als espresso uit een pistonmachine en volautomaat of als pour over koffie variant in een handfilter of French Press. Hoewel de steile hellingen in Costa Rica de opbrengst op veel plantages aanzienlijk beperken, maken de hoogwaardige arabicabonen de gemiddelde lagere oogst vele malen goed. Dit is te herkennen aan het kwaliteitszegel ‘Strictly Hard Beans’ (SHB), dat op veel Costa Ricaanse koffieproducten staat en alleen is toegestaan voor bonen die op een hoogte van 1600 m boven zeeniveau worden verbouwd.
Koffie uit Costa Rica
De eerste koffieplanten werden aan het begin van de 19e eeuw vanuit Ethiopië over de Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied naar Costa Rica gebracht waar ze aanvankelijk als sierplant werden gehouden. Het potentieel van de exotische struiken werd al snel onderkend en de lokale bewoners kregen de opdracht om de productie te stimuleren door ze in hun eigen tuinen te kweken. Koffie was ook het eerste product dat ooit werd geëxporteerd uit de Centraal-Amerikaanse staat en zorgde gedurende vele decennia voor de welvaart van het land. Daarom wordt koffie in Centraal-Amerika ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd. Costa Rica wordt daarnaast ook wel het ‘Zwitserland van Midden-Amerika’" genoemd vanwege zijn neutraliteit. Het profiteerde ook van zijn politieke stabiliteit en kon zijn economische ambities op het gebied van landbouw en koffieteelt verder uitbreiden waardoor het een van de rijkste landen van Midden-Amerika is geworden. De bekendste koffiegebieden zijn de hooglanden van Tarrazú, Naranjo en Tres Rios.
Tip van onze expert: probeer je graag koffie uit bepaalde kweekgebieden, landen en streken? Ben je altijd op zoek naar nieuwe aroma's en smaken in je koffie? Neem dan eens een kijkje en blader door onze categorie ’Koffie: landen van herkomst’. Hier vind je een grote verscheidenheid aan koffiesoorten met typische regionale kenmerken.
Costa Rica fairtrade koffie
Costa Rica was een van de eerste landen die zijn eigen ‘coöperaties’ oprichtte voor kleine koffieboeren en de werknemers die op de plantages en in de productie werkten beschermde door middel van een fairtrade koffie programma. De daar vastgestelde minimumprijs en de hogere inkomensstructuur van de boeren kunnen de duurzame productie van de uitzonderlijke Costa Ricaanse koffiebonen garanderen. Dus als je duurzame koffie voor jezelf of als cadeau wil kopen moet je zeker eens rondkijken in Costa Rica en nieuwe variëteiten ontdekken.
Teelt in Costa Rica: handmatige selectie
De teelt en oogst van de meestal zeer afgelegen hooglandse plantages gebeurt meestal met de hand, omdat de koffieplanten en -bessen op geen enkele andere manier te bereiken zijn. Deze zachte, maar ook arbeidsintensieve manier van werken kan alleen worden gewaarborgd door de coöperaties en het Fairtrade Akkoord van de lokale koffieboeren en draagt aanzienlijk bij aan de kwaliteit van de koffiebessen. De groene koffiebonen worden na de oogst in de open lucht gedroogd waarna het gedroogde leerlaagje wordt verwijderd totdat de bonen worden klaargemaakt om te worden gebrand en verscheept. De resten van de verwerking - zoals de schillen en pulp van de koffiebessen - worden later gebruikt als meststof in de landbouwsector van Costa Rica. Dit creëert een cyclus die winstgevend is voor mens en natuur.
Costa Rica koffie als filter of espresso?
Dankzij de verschillende smaken van Costa Ricaanse koffiebonen kan koffie die wordt bereid met verschillende koffiezetapparaten of -machines verschillend smaken en uitpakken. Over het algemeen wordt Costa Ricaanse koffie geprezen om zijn harmonieuze en aromatische samenspel van smaken. Afhankelijk van de mate van branden is hij geschikt voor zowel filterkoffie als espresso uit een pistonmachine. Fans van chocolade-espresso zullen verrast zijn te ontdekken dat fruitig-zoete espresso uit de portafiltermachine zorgt voor compleet nieuwe, heerlijke genotsmomenten, individueel of in een cappuccino. Met hoogwaardige Costa Ricaanse arabicabonen kun je een fijn goudbruin crema op je espresso verwachten.
Koop Costa Ricaanse koffie en espresso bij roastmarket
In Costa Rica wordt de koffieboon ‘grano de oro’ genoemd - wat zich laat vertalen als gouden graankorrel. De koffieplant, die de lokale bevolking aan grote rijkdom heeft geholpen, is vandaag de dag nog steeds een symbool van welvaart en sociale vrede. Koffie uit Costa Rica wordt gekenmerkt door zijn hoge kwaliteit en het feit dat de variëteiten vaak als pure single origin worden verkocht. Dus of je nu nieuwe brandingen gebruikt voor je espresso uit de pistonmachine of voor de handfilter, koffie uit Costa Rica maakt gegarandeerd indruk met zijn fluweelzachte smaak en uitzonderlijke zoetheid.