Koffie uit Azië
Filteren op:
- De smaak: Nootachtig, Chocolade, Gekruid
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Grond
Medium
Medium
Zeer weinig
Koffie uit Azië - het tegenovergestelde van koffie uit Latijns-Amerika
Bij koffie denken veel mensen aan Zuid-Amerikaanse landen zoals Colombia en Brazilië - en terecht. Dit zijn echte koffielanden en produceren elk jaar grote hoeveelheden van de populaire warme drank. Maar ook Azië produceert elk jaar een aanzienlijke hoeveelheid koffie. In termen van jaarlijkse productie ligt Vietnam zelfs voor op Colombia. Daarom is het de moeite waard om eens te kijken naar koffie uit Azië. Groeiende productielanden met spannende streken voor koffieliefhebbers zijn bijvoorbeeld India, Indonesië en Thailand.
Azië is de nummer één leverancier van robusta
Koffie uit Azië was al op weg naar succes in de 17e eeuw. De Nederlanders brachten toen de eerste koffieplanten van de arabica variëteit naar Indonesië. De koffieproductie nam al snel een hoge vlucht en de eilandengroep in de Indische Oceaan werd in die tijd de grootste leverancier van koffie aan Europa. Zelfs de Britten, het theedrinkende volk bij uitstek, genoten van koffie uit Azië. De vindingrijke koffieliefhebber zal nu op zijn hoede zijn - arabica? Ja, tegenwoordig worden Indonesische telers op Sumatra, Sulawesi en Java beschouwd als de robusta-leveranciers bij uitstek, maar het begon allemaal met arabica. Pas aan het begin van de 19e eeuw, toen koffieroest (een schimmel) de planten in Azië volledig vernietigde, deden koffieboeren een nieuwe poging om de meer resistente robustaplant te kweken. De resistentere robustaplant. Ze hoopten dat het nieuwe zaad beter bestand zou zijn tegen ziekten. Dit komt omdat robusta veel resistenter is dan arabica. Tegenwoordig bestaat het grootste deel van de oogst uit robustabonen. Azië, en dan vooral Indonesië, is de grootste leverancier van robustabonen geworden. Naar schatting bestaat niet meer dan zes procent van de geteelde variëteiten uit arabicabonen. Ze groeien voornamelijk op Sumatra, Sulawesi, Java en Papoea.
Smaakvolle ‘zwaargewichten’
Aziatische koffie heeft veel fans. Qua smaak is het bijna het tegenovergestelde van Latijns-Amerikaanse koffie. Hij smaakt sterk, kruidig en chocoladeachtig met een volle body. Een heel bijzondere koffie uit Azië is Monsooned Malabar koffie. Deze Indiase specialiteit wordt vaak ‘moesson koffie’ genoemd. Deze arabica koffie krijgt zijn unieke smaak door de speciale verwerking. Monsooning stamt uit een ver verleden. Vóór de industrialisatie werd koffie van het land van herkomst maandenlang per schip op volle zee vervoerd naar haar bestemming. De zakken koffie aan boord werden vaak blootgesteld aan storm en zout water. De smaak en kleur van de bonen veranderden. Tegenwoordig wordt dit proces opzettelijk nagebootst, door de ruwe koffiebonen enkele weken bloot te stellen aan de moessonregen om een vergelijkbare smaakervaring te krijgen.
Monsooned Malabar koffie is zachter en heeft minder zuur dan veel andere koffiesoorten. Dit maakt Indiase koffie voor veel koffieliefhebbers tot een specialiteit. Probeer eens de Monsooned Malabar van de Schwarzwild koffiebranderij of de Murnauer Monsooned Malabar.
Indonesië staat voor vele specialiteiten
Op de ranglijst van de totale jaarlijkse productie neemt Indonesië de vierde plaats in met een hoeveelheid van 660.000 ton koffie. Hieronder vallen niet alleen arabica-robusta melanges, maar ook pure arabica koffiesoorten zoals Orang Utan koffie. De smaak verleidt met een fijne, fruitige zoetheid en het aroma van pecannoten. En als je deze koffie koopt, doe je niet alleen iets goeds voor jezelf: de koffiebranderij Speicherstadt doneert voor elke verkochte kilo 0,50 euro aan de boeren voor hun harde werk en aan de PanEco Foundation, die het Orangutan Conservation Programme op Sumatra ondersteunt. Nog een Indonesische specialiteit is de beroemde Kopi Luwak. De zogenaamde civetkoffie is erg moeilijk te winnen en navenant duur. De civetkat moet de koffiebonen namelijk eerst opeten, zodat de koffieboeren de uitgescheiden bonen kunnen verzamelen en verder verwerken. Een andere specialiteit uit Indonesië, meer specifiek uit Sumatra, is de Giling Basah methode, waarbij de boeren de koffiebessen nat pellen.
Vietnam is de op een na grootste producent van koffiebonen ter wereld
De republiek staat zelfs op de tweede plaats in een internationale vergelijking. Dit ondanks het feit dat er bijna uitsluitend robustabonen worden verbouwd. De boeren produceren daar een trotse 1.650.000 ton koffie. De Vietnamese hooglanden bieden geweldige omstandigheden voor het verbouwen van koffie. De meeste koffiebonen worden dan ook verbouwd in de provincies Dak Lat, Kontum en Buon me Thuot. Veel koffieplantages zijn vrij klein en zijn in handen van de staat. Privébedrijven zijn echter in opkomst. Een goed voorbeeld hiervan is de koffiehuisketen Highland Coffee, die zijn eigen koffie verbouwt en brandt. Op roastmarket vind je heerlijke koffie uit Vietnam. Laat je meevoeren naar Azië!
Onze Aziatische koffierecepten
Vietnam heeft door de jaren heen een vruchtbare koffiecultuur opgebouwd. Anders dan in veel andere landen wordt koffie tegenwoordig nog steeds ter plaatse gedronken, het land volgt niet de to-go trend. De Vietnamese koffiespecialiteiten zijn misschien ook niet wat onze smaakpapillen gewend zijn. De lokale bevolking drinkt haar latte koud en met gecondenseerde melk. Deze drank noemen ze ca phe sua. Een andere specialiteit is sua chua ca phe. Dit is koffie waar yoghurt overheen gegoten is. In de hete zomers is het drankje zeker een koele verfrissing. Sommigen van jullie hebben misschien gehoord van de zogenaamde eierkoffie. Een eierdooier wordt met gecondenseerde melk opgeklopt tot schuim en toegevoegd aan een espresso of kopje. Je ca phe trung is klaar. Bestel je Vietnamese koffie hier in de online shop en probeer zelf één van deze verrassende Aziatische koffierecepten!