Onderwerpen met betrekking tot koffie uit Afrika
- Afrika - een synoniem voor koffiegenot
- De Afrikaanse koffiegeschiedenis - legendarisch en mystiek
- Er zijn twee Afrikaanse legendes die het verhaal van de ontdekking van koffie vertellen
- Koffieteelt in Afrika
- De traditionele Afrikaanse bereiding
- De ceremonie zelf, die in Afrika meestal alleen door vrouwen wordt uitgevoerd, bestaat uit vijf stappen
- Fairtrade koffie uit Afrika
- Afrikaanse export in wereldwijde vergelijking
Koffie uit Afrika
Robusta of Arabica, mild of sterk, zacht of aromatisch: de diversiteit van koffie is te vinden in Afrika.
Filteren op:
- De smaak: Nootachtig, Chocolade, Gekruid
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Grond
Medium
Medium
Zeer weinig
- De smaak: Gekruid
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Kleine
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Fruitig, Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Röstig, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Medium
Lavazza Espresso Tierra For Planet Bio espresso 10 capsules Nespresso®-compatibel
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Capsule
Medium
Medium
Medium
Afrika - een synoniem voor koffiegenot
Het continent levert bijna 20 procent van alle koffie ter wereld en speelt een cruciale rol in de export ervan. Vandaag de dag verbouwen meer dan 30 Afrikaanse landen zowel robusta als arabica. Arabica wordt vooral in het oosten verbouwd met Ethiopië als bakermat. Daarnaast zijn er uitgestrekte plantages in West-Afrika die zich hebben gespecialiseerd in de teelt van robusta.
Koffie werd al in 1450 voor het eerst in de Afrikaanse geschiedenis genoemd, nog voordat Kenia, Oeganda en Tanzania in 1896 begonnen met de productie ervan. Twee jaar later werd de robustaboon ontdekt die vandaag de dag nog steeds in veel delen van Afrika wordt verbouwd.
Kkoffie uit Kenia en Ethiopië in het bijzonder staat bekend om zijn volle smaak en complexe aroma en wordt zeer gewaardeerd door gastronomische branders. De soms zeer hoge prijzen lijken onvoorwaardelijk te worden geaccepteerd vanwege de unieke smaak.
De Afrikaanse koffiegeschiedenis - legendarisch en mystiek
Er zijn helaas weinig of geen geschreven documenten die het verhaal vertellen van de traditionele koffieteelt en de ontdekking van het ’zwarte goud’ in Afrika. Veel legendes en mythes omringen de drank die waarschijnlijk voor het eerst in Ethiopië werd gedronken onder de naam ‘Abessinië’.
Er zijn twee Afrikaanse legendes die het verhaal van de ontdekking van koffie vertellen
Volgens deeerste overlevering was het een geitenhoeder die de arabicaboon ontdekte in de Ethiopische regio Kaffa. Nadat zijn dieren aan de arabicaboon hadden geknabbeld, gedroegen ze zich vreemd en hyper. Toen de jonge geitenhoeder genaamd Kaldi de vruchten van de boom zelf proefde, spuugde hij ze onmiddellijk uit vanwege de bittere smaak. Gelukkig kwamen de koffiebonen in contact met het vuur, waarna het onbekende en heerlijke aroma van de gebrande koffieboon zich verspreidde.
Een andere legende vertelt dat geitenhoeders in een klooster melding maakten van het vreemde gedrag van hun dieren nadat ze de vruchten van de koffieplant hadden gegeten. Volgens deze legende zijn het de monniken van dit klooster die de vruchten van de koffieboom voor het eerst roosterden in een grote ijzeren pan. De koffiebonen werden vervolgens gemalen en verwarmd in een aardewerken kan met water en suiker. Tot op de dag van vandaag wordt de drank in veel delen van Ethiopië op deze traditionele manier bereid.
Koffieteelt in Afrika
Hoewel er tegenwoordig in totaal in 32 Afrikaanse landen koffie wordt verbouwd, zijn vier landen in het bijzonder verantwoordelijk voor de belangrijkste export naar de rest van de wereld: Ethiopië, Burundi, Kameroen en Kenia.
1. Ethiopië
Ethiopië is het meest bekend vanwege zijn ‘Harrar’ koffie die al lang populariteit geniet vanwege de ongeëvenaarde smaak. Door een revolutie in 1974 en het daaropvolgende communistische bewind kwam de koffieteelt in het binnenland bijna tot stilstand. Pas aan het eind van de vorige eeuw kwam de koffiehandel in Ethiopië weer op gang. Naast de geliberaliseerde markt waren het vooral privé-investeerders die ervoor zorgden dat de teelt weer opbloeide.
Tegenwoordig maakt Ethiopië vooral indruk met de hoge kwaliteit en unieke smaak van zijn koffie en behoort zelfs tot de beste ter wereld. Met name de eerder genoemde Harrar, die wordt verbouwd op hoogtes tot 2100 meter en bekend staat om zijn amberkleurige boon, geniet een wereldwijde reputatie. In Ethiopië wordt voornamelijk de arabica-variëteit geteeld en het hele jaar door naar alle delen van de wereld verscheept. Duitsland, België, Frankrijk en Italië behoren tot de belangrijkste afnemers van het land. In 2010 bedroeg de oogst een indrukwekkende 440 miljoen ton.
2. Kameroen
Met een oogst van 54 miljoen ton (2010) ligt Kameroen ver achter op Ethiopië. Hier wordt echter naast arabica ook robusta geteeld.
Koffie werd in 1913 al in Kameroen verbouwd. De verschillende klimaatzones in het binnenland bieden uitstekende omstandigheden voor de koffieplant en maken grootschalige teelt mogelijk. Het was een Duitse officier die de bijna voorbestemde teeltmogelijkheden ontdekte en arabica meebracht uit Jamaica. De koffie werd daar verbouwd onder de naam ‘Blue Mountain’.
De verschillende klimaatzones in het binnenland zorgen er ook voor dat de smaak van Kameroense koffie sterk varieert afhankelijk van de regio. De bekendste is zeker de koffie uit de noordwestelijke streken. De arabica die hier wordt verbouwd is wereldberoemd vanwege zijn lichtzoete smaak. Robusta overheerst echter in Kameroen en is ideaal voor melanges en espresso.
3. Kenia
Dankzij de territoriale omstandigheden en de koffieplantages op grote hoogte heeft het land uitstekende omstandigheden voor koffie. Men vindt hier vooral arabica. Net als veel andere Afrikaanse landen is Kenia ook afhankelijk van de koffie-export als de belangrijkste bron van inkomsten.
De eerste koffieplanten kwamen al in de 19e eeuw via Ethiopië in Kenia terecht. Vandaag de dag telt het land meer dan 1300 grote plantages en meer dan 600.000 kleine producenten die een jaarlijkse productie van 42 miljoen ton realiseren. Toch zijn de omstandigheden in Kenia anders dan in vergelijkbare Afrikaanse landen: hier wordt de koffieteelt gereguleerd door de staat. Veel plantages zijn zelfs staatseigendom. Binnenlandse koffietransacties worden alleen getolereerd op wekelijkse veilingen in Nairobi. Niettemin: Keniaanse koffie biedt een heerlijk aromatische smaak en een evenwichtige zuurgraad.
4. Burundi
Burundi, dat pas in 1962 onafhankelijk werd verklaard door België, wordt beschouwd als het armste land ter wereld. Door talloze burgeroorlogen zijn in het verleden grote delen van de bevolking ontheemd geraakt. Het gevolg is dat de arbeidskrachten die nodig zijn om de ongeveer 150 miljoen koffieplanten te verbouwen, hard nodig zijn. Ondanks deze omstandigheden bestaat ongeveer tweederde van de landbouwexport van Burundi uit koffie. De export kan worden onderverdeeld in 90 procent arabica en 10 procent robusta. In 2010 exporteerde Burundi 17 miljoen ton. De belangrijkste afnemers zijn Duitsland, de VS, Frankrijk en België.
De traditionele Afrikaanse bereiding
Niet alleen de export van koffie speelt een belangrijke rol in Afrika, de drank zelf heeft ook een eeuwenoude traditie. De koffieceremonie is diep geworteld in de cultuur van veel Afrikaanse landen, maar vooral in Ethiopië. Het feit dat de traditionele Afrikaanse bereiding niet kan worden vergeleken met de Europese koffiecultuur is duidelijk, omdat koffiemachines, koffiezetapparaten en speciale bereidingswijzen, bijvoorbeeld voorespresso, tevergeefs in Afrika worden gezocht.
De Afrikaanse koffieceremonie, die soms meerdere keren per dag plaatsvindt, draait vooral om gezelligheid en contact met andere mensen. Het ritueel heeft altijd voor verbinding gestaan.
De ceremonie zelf, die in Afrika meestal alleen door vrouwen wordt uitgevoerd, bestaat uit vijf stappen
- Allereerst worden de nog groene koffiebonen gewassen en vervolgens met de hand gedroogd.
- Na het wassen worden de bonen geroosterd in een pan boven een vuur. Dit is het moment waarop de typische smaak van Afrikaanse arabica- en robusta-bonen vrijkomt.
- Als de bonen volledig geroosterd zijn, worden ze met een molen fijngemalen tot poeder.
- Het koffiewater zelf wordt aan de kook gebracht in een zogenaamde ‘jebanna’, een kleipot.
- Het gemalen koffiepoeder wordt uiteindelijk in de jebanna gegoten. Na opnieuw koken kan de heerlijk geurende drank gedronken worden.
Fairtrade koffie uit Afrika
De harde werkomstandigheden van Afrikaanse koffieboeren worden herhaaldelijk bekritiseerd. Hoewel jaar na jaar miljoenen binnenkomen door de export, zijn het vooral de kleine boeren die steeds armer worden. Hoewel Fairtrade garandeert dat ook voor Afrikaanse koffieproducten een vaste minimumprijs wordt betaald, wordt de situatie in Afrika steeds moeilijker omdat de koffieprijzen blijven dalen. Terwijl voor koffiebessen een paar jaar geleden nog 60 cent werd betaald, is dat nu nog maar 20 cent. De belangrijkste reden hiervoor is de wereldwijde koffieproductie en de daaruit voortvloeiende daling van de prijzen.
Het doel van de handelaren, die niet geïnteresseerd zijn in de teelt of de oogst, maar alleen de kwaliteit en smaak van de koffie voor ogen hebben, verergeren de situatie in Afrika ook. Hoewel fairtrade helaas niet meer dan de beroemde druppel op de gloeiende plaat is, adviseren experts herhaaldelijk Fairtrade koffie om de voorkeur te geven aan fairtradekoffie.
Afrikaanse export in wereldwijde vergelijking
Hoewel de export van koffie een van de belangrijkste Afrikaanse bronnen van inkomsten is, is de verkoop verwaarloosbaar in vergelijking met andere landen.
Hier zijn de tien grootste koffieproducenten in één oogopslag, gerangschikt naar verkoop van zakken à 60 kg: (Bron: Statista.com)
- Brazilië, 36 miljoen
- Vietnam, 25 miljoen
- Colombia, 11 miljoen
- Indonesië, 6 miljoen
- India, 5 miljoen
- Honduras, 4 miljoen
- Uganda, 3,4 miljoen
- Ethiopië, 3 miljoen
- Guatemala, 3 miljoen
- Peru, 2,7 miljoen