- Koffies met vuur komen uit Latijns-Amerika
- Latijns-Amerika is veelzijdig
- Meer koffieplanten dan inwoners in Costa Rica
- Fruitige, Latijns-Amerikaanse koffies komen uit Guatemala
- El Salvador betovert koffieliefhebbers met chocoladetonen
- Tropisch klimaat in Honduras
- Niet alleen een prachtige reisbestemming
- Koffie groeit in veel gebieden van Latijns-Amerika
- Colombia behoort tot de drie grootste koffieproducenten
- De parel van Latijns-Amerika: Brazilië
Koffie uit Latijns-Amerika
Koffies met vuur komen uit Latijns-Amerika
Koffie groeit uitsluitend in de zogenaamde Koffiegordel, omdat daar de juiste klimatologische omstandigheden heersen. Maar de Koffiegordel tussen de 23e breedtegraad noord en de 25e breedtegraad zuid strekt zich uit over de hele wereld en beslaat daarmee een oppervlakte van ongeveer tien miljoen hectare. Landen zoals Guatemala, Brazilië, Ethiopië, Colombia of Vietnam behoren tot bekende producenten van het zwarte goud. Een groot deel van de koffieplantages bevindt zich in Latijns-Amerika. We nemen je mee op een kleine reis en laten je zien, waar precies de koffie in Latijns-Amerika groeit.
Latijns-Amerika is veelzijdig
Latijns-Amerika moet echter niet geografisch worden begrepen. De term is eerder cultureel bepaald en onderscheidt de Engelstalige landen van Amerika van de Spaans- en Portugeessprekende naties. Zo behoren Mexico, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Brazilië allemaal tot Latijns-Amerika, hoewel ze op verschillende continenten liggen. Met deze vier landen hebben we ook meteen vier belangrijke koffieproducenten. Maak het je gemakkelijk, we beginnen onze kleine koffiereis in Mexico. Mexico is de negende grootste koffieproducent ter wereld. Al in de 17e eeuw kwam koffie naar het land. Aan het begin van de 19e eeuw begon het land met succes zijn koffiebonen te exporteren. Veel kleine boeren verbouwen al decennia lang koffie en verzorgen hun planten als hun oogappels. Van generatie op generatie gaven ze hun kennis door, zodat het land vandaag de dag vooral bekend staat om hoogwaardige Arabica's. Ze groeien bijvoorbeeld in de grote teeltgebieden Chiapas in het zuiden van het land en Veracruz in de buurt van de hoofdstad. Mexicaanse bonen smaken zoet en kruidig. Hun aroma's verrijken vaak espressomelanges. Een geweldige espresso met een aandeel Mexicaanse Arabicabonen is de Dinzler Espresso Mexiko Chiapas. Hij is een genot van absolute topklasse en dat in Fairtrade-kwaliteit. Het beste smaakt hij bereid in een espressomachine.
Meer koffieplanten dan inwoners in Costa Rica
De reis gaat verder naar het zuiden van Latijns-Amerika: Costa Rica. Het relatief kleine Midden-Amerikaanse land ligt tussen Nicaragua en Panama. Ongeveer 3,7 miljoen mensen wonen daar. Maar er zijn maar liefst 400 miljoen koffieplanten in Costa Rica. Dit alleen al toont de liefde voor de warme drank. Deze wordt onderstreept door de ongeveer 300 verschillende koffies. Bovendien is Costa Rica het oudste teeltgebied in de regio. De meeste plantages worden beheerd door kleine boeren, die heerlijke Arabica's verbouwen. Robusta bonen mogen wettelijk niet worden verbouwd. Zo moet de hoogwaardige kwaliteit van de Arabicabonen worden beschermd. In de koele bergregio's groeien deze zeer langzaam en krijgen zo hun beroemde en veel geliefde kruidige smaak. Een belangrijk teeltgebied in Costa Rica is Tarrazu. De regio ligt ongeveer in het midden van het land en op goede hoogtes.
Fruitige, Latijns-Amerikaanse koffies komen uit Guatemala
Net zo heerlijk zijn koffies uit Guatemala. Het mooie aan Guatemalteekse koffiespecialiteiten is, dat ze door het gevarieerde landschap bijzonder veelzijdig zijn en verschillende aroma's ontwikkelen. Sommige koffies smaken citroenachtig, andere chocoladeachtig. In de melange geven ze in de Gorilla Guatemala een bijzonder smakelijke fruitige noot. Guatemala is met een jaarlijkse totale hoeveelheid van meer dan 200.000 ton koffie eerder een kleine, maar toch een belangrijke producent. Wie de koffies uit het land eenmaal heeft geproefd, wil de aroma's niet meer missen. Direct naast Guatemala liggen de twee landen Honduras en El Salvador.
El Salvador betovert koffieliefhebbers met chocoladetonen
El Salvador is een klein land in Midden-Amerika, maar produceert toch een aanzienlijke hoeveelheid koffie. Hoewel burgeroorlogen en economische nood het land de afgelopen decennia vaak hebben getroffen, is El Salvador toch bekend om zijn bijna uitsluitend oorspronkelijke koffie. Het gebruik van bepaalde chemicaliën is namelijk in het hele land verboden. Zo gedijen daar vooral oude, zeldzame bonensoorten, die door veel koffieliefhebbers wereldwijd zeer gewaardeerd worden. Op hoogtes tussen 1.200 en 1.500 meter gedijen de bonen op vulkanische bodems in de regio's Apaneca, Apaneca Llamatepec of El Bálsamo-Quetzaltepec en krijgen zo hun prachtige smaak. De koffie komt mild-aromatisch met een krachtige nasmaak en verleidt je met zijn chocoladeachtige aroma.
Een fijne espresso van pure El Salvadoriaanse Arabicabonen komt uit de Frankfurter branderij Hoppenworth & Ploch. De El Salvador Espresso ontwikkelt bittere, zoete tonen van fruit en nougat. Het is een natural coffee, dat wil zeggen koffie van zongedroogde kersen. In heerlijke melkdranken smaakt de koffie net zo goed als een espresso-shot.
Tropisch klimaat in Honduras
Honduras behoort qua bruto binnenlands product en aantal inwoners tot de armste landen ter wereld, maar staat ver vooraan als het om koffie gaat. Jaarlijks produceren de koffieboeren van het land ongeveer 345.000 ton koffie en staan daarmee op de zevende plaats in de wereldranglijst. In een gematigd tropisch klimaat groeien de bonen op een hoogte tussen 1.000 en 2.000 meter. Bekende koffieplantagegebieden in Honduras zijn Montecillos, Copán en Agalta. Daar groeien voornamelijk Arabicabonen, Robusta's vind je er zelden. De Hondurezen leggen bijzonder veel nadruk op duurzaamheid. Net als in El Salvador worden in het land weinig tot geen chemicaliën gebruikt bij de koffieteelt. De handgeplukte en zongedroogde koffie uit Honduras staat bekend om zijn fruitig-chocoladeachtige tonen, zoals je die kunt proeven bij de Café Royal Honduras Crema. Betoverende melkchocolade en een lichte zuurgraad verwennen je smaakpapillen.
Niet alleen een prachtige reisbestemming
De Dominicaanse Republiek is een populaire vakantiebestemming – prachtige stranden en kristalhelder water trekken toeristen aan. Bij koffie denken waarschijnlijk de meeste mensen niet aan het land in het Caribisch gebied. Toch verwennen Dominicaanse koffies de smaakpapillen met kruidige tot chocoladeachtige tonen. De Espresso Santo Domingo Royal uit de Duitse branderij Vee’s smaakt bijvoorbeeld naar pure chocolade, tropisch fruit en bittere amandel. De Grand-Cru-koffiebonen voor deze specialiteit rijpen op grote hoogte en ontwikkelen zo een krachtigere smaak. Koffies uit de laaglanden zijn iets zachter en hebben minder zuurgraad. Door de verschillende geografische omstandigheden is het aromapalet zeer divers. Het aandeel biologisch geteelde bonen neemt daarbij gestaag toe. Grote afnemers van hun koffie zijn de Dominicanen zelf. Het liefst genieten ze hun heerlijke koffie zwart en met veel suiker.
Koffie groeit in veel gebieden van Latijns-Amerika
Grote Latijns-Amerikaanse teeltgebieden voor koffie bevinden zich ook in Panama, Ecuador, Colombia en Brazilië. Terwijl koffies uit Brazilië en Colombia waarschijnlijk iedereen al eens zijn tegengekomen, behoren koffies uit Ecuador en Panama tot de geheime tips. De specialiteiten uit Panama behoren tot de duurste in heel Amerika. De economie daar bloeit, het land hecht veel waarde aan de bescherming van de arbeiders. Onder koffiekenners en -liefhebbers is de Finca Casa Ruiz in het teeltgebied Boquete zeer bekend. Maria en Plinio Ruiz leiden de plantage in de tweede generatie en hebben ongeveer 100 medewerkers in dienst. Hun doel is het produceren van heerlijke koffies zonder het milieu te schaden.
Colombia behoort tot de drie grootste koffieproducenten
Ecuador ligt aan de westkust van Zuid-Amerika en produceert relatief kleine hoeveelheden koffie. Toch bloeit de Specialty Coffee-scene van het land momenteel op en schakelt van de oorspronkelijke Robusta-productie over op Arabica's. Waarschijnlijk zullen we in de toekomst nog meer horen over koffie uit het kleine land.
Direct aan Ecuador grenst Colombia. De republiek behoort samen met Brazilië tot de grote spelers op de koffiemarkt. Jaarlijks produceren de Colombianen ongeveer 810.000 ton koffie. Dat is ongeveer 12 procent van de wereldwijd geproduceerde hoeveelheid. We geven toe dat het weer waarschijnlijk een niet onbelangrijke rol speelt bij dit ongelooflijke volume. Door het milde klimaat kan de koffieoogst twee keer per jaar plaatsvinden. In mei plukken de boeren voor het eerst rijpe kersen van de planten, in november vindt de tweede, iets kleinere oogst plaats. Overwegend planten de Colombianen Arabica's aan, zelden Robusta's. Bovendien zijn ze zelfs de grootste producent van Fairtrade-koffie. Kenmerken van Colombiaanse koffie zijn een intens aroma, een fijne romigheid en een harmonische zuurgraad.
De parel van Latijns-Amerika: Brazilië
De laatste halte van onze koffiereis door Latijns-Amerika is de koningin van de teeltlanden: Brazilië. Nog steeds zijn de Brazilianen met de waanzinnige hoeveelheid van 2.594.000 ton koffie-wereldkampioen – zowel in productie als in export. Het succes van het land is te danken aan zijn grootte. Tientallen klimaatzones doorkruisen Brazilië en zorgen voor de optimale teeltomstandigheden en een grote aromatische diversiteit. Door de meestal droge verwerking van de koffiekersen smaken Braziliaanse koffies heerlijk zoet en vaak naar fruit. In de bijtonen proef je romige chocolade en een lichte zuurgraad. Het verbaast ons dan ook niet dat de Brazilianen het grootste deel van hun koffie zelf consumeren.
roastmarket-tip voor koffie-enthousiastelingen: Bekijk de productie van koffiebonen in Latijns-Amerika van dichtbij. In Honduras bijvoorbeeld kun je de hooggebergte-landschappen langs de koffie-route doorkruisen. Vooral in de regio Copán staan veel plantages open voor toeristen. Andere bezoeken zijn mogelijk in El Salvador. Kom zo dicht bij koffie als nooit tevoren.