Single Origin koffie
Single Origin-koffie: Zuiverheid maakt het verschil
De wereld van koffie is ongelooflijk divers. Want niet alle koffie is hetzelfde. Koffie-experts maken onderscheid tussen zuivere koffie – de zogenaamde Single Origin-koffie – en koffiemelanges, ook wel blends genoemd. Maar wat betekent dat precies? Wij helpen je graag verder en leggen het uit. Single Origin komt uit het Engels en betekent “enkele oorsprong”. Een koffie mag deze benaming alleen dragen als alle koffiebonen uit hetzelfde teeltgebied komen. Concreet betekent dit dat ze van dezelfde soort zijn, van dezelfde producent afkomstig zijn en uit één enkele oogst komen. Alleen de beste bonen van een oogst worden geselecteerd voor Single Origin-koffie. Ze groeien meestal op hooggelegen plantages, waar het koelere klimaat ervoor zorgt dat de koffiebomen langzamer rijpen. Zelfs na het branden worden de bonen niet gemengd met andere soorten. Daarom spreken we ook van “zuivere koffie”. Als de bonen wél worden gemengd, ontstaat er een blend. Single Origin-koffies winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit, vooral omdat ze bekendstaan als specialty coffee met een unieke smaak.
Verschillende aroma’s afhankelijk van de herkomst
Exclusiviteit heeft natuurlijk zijn prijs. De teelt in bergachtige gebieden en de arbeidsintensieve, vaak handmatige oogst verhogen de prijs van Single Origin-koffie. Maar in ruil daarvoor word je beloond met een voortreffelijke smaak. Keniaanse Single Origins onderscheiden zich bijvoorbeeld door zoete aroma’s, terwijl Ethiopische koffie eerder bloemige en fruitige tonen van steenfruit en bessen heeft. Koffie uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië of Colombia bevat vaak nootachtige en chocoladeachtige accenten. De Microlot-koffie uit de Braziliaanse regio Carmo de Minas verwent je met aroma’s van gekarameliseerde noten en fruit. Espresso bereid met een espressomachine of volautomaat is hierbij bijzonder smaakvol.
Een belangrijk aspect bij de prijsbepaling is de traceerbaarheid van de bonen. Als consument weet je precies op welke plantage je koffie is gegroeid, en je hebt de kans om de invloed van de natuur op je koffie te proeven.
Single Origin-koffie is een product van zijn herkomst
Single Origin-koffies worden al tijdens de oogst anders behandeld. De boeren plukken uitsluitend de rijpe koffiebessen van de struik. Bij het zogenoemde stripping worden bessen met verschillende rijpingsniveaus van de tak gestroopt, wat de hoogste kwaliteit van een zuivere koffie niet kan garanderen. Een ander bijzonder kenmerk van Single Origins is het brandproces. Om de specifieke smaaktonen van de bonen te behouden, worden ze meestal lichter tot medium geroosterd in vergelijking met blends. Hierdoor behoudt elke boon zijn karakteristieke smaak uit zijn land van herkomst. Het is onmogelijk om koffiesoorten uit verschillende regio’s met elkaar te verwarren. Het loont zich dus om verschillende Single Origins te proberen en nieuwe smaken te ontdekken. Misschien vind je zo wel je nieuwe favoriete koffie.
Funfact: Zogenaamde koffie-jagers reizen de wereld rond om uitzonderlijke koffiesoorten te vinden en tegen hoge prijzen door te verkopen. Dit maakt het "zwarte goud" tot een echte luxe, vergelijkbaar met echt goud.
Ruime keuze aan Single Origin-koffie
Bij ons vind je Single Origin-koffie uit verschillende landen. Uit Ethiopië, de bakermat van koffie, raden we je de zuivere Arabica-koffies aan. Koffie uit de bekende en gewaardeerde regio Yirgacheffe heeft tonen van Earl Grey en verse perzik. De fruitige tonen ontstaan door de natuurlijke verwerking, waarbij de bessen in de zon worden gedroogd. Hierdoor dringt de suikerrijke pectine door in de boon en geeft deze een zoete smaak. Bovendien is deze koffie afkomstig uit biologische teelt.
Conclusie over Single Origin-koffie
De belangrijkste kenmerken van Single Origin-koffie zijn dus zuiverheid. Dit betekent dat de bonen niet worden gemengd. Verder kenmerkt Single Origin zich door een medium branding en de traceerbaarheid naar een enkele oogst van één plantage. In ons uitgebreide assortiment vind je uitstekende koffiesoorten die je meenemen op een ontdekkingsreis naar nieuwe smaken. Proef de verschillen en word een echte koffiekenner! Kun jij bepalen of een koffie uit Ethiopië, Brazilië of Colombia komt?