Malabar Monsooned koffie
Monsooned Malabar-koffie uit India is een uniek product dat dankzij de uitgebreide productiemethode een schot in de roos is op het gebied van smaak.
Een buitengewone koffiespecialiteit uit India
Wie op zoek is naar de perfecte smaakervaring en een heerlijke koffie wil drinken, zal de Indiase specialty koffie Monsooned Malabar snel leren waarderen. Door een speciaal verwerkingsproces krijgt de specialty koffie uit India een uniek karakter, ver van de mainstream, en roept zelfs bij ervaren koffieliefhebbers een Aha-effect op, dat het interesse met elke kop verhoogt. Ook bij barista's zijn de Arabica-bonen van de koffie gewild, omdat de smaakbandbreedte varieert afhankelijk van de gekozen brandmethode en de brandtijd.
Oorsprong en bijzonderheden van Monsooned Malabar
De koffie komt uit de Malabar-regio, een van de regenachtigste gebieden van het land. De koffieplanten groeien op een hoogte van 900 tot 1500 meter boven zeeniveau. Het unieke karakter van de koffiebonen ontstaat echter pas door de speciale verwerkingsmethode na de oogst. Vroeger werden de koffiebonen via de zeeweg naar Europa verscheept, wat enkele maanden duurde. Gedurende hun reis werden de bonen blootgesteld aan zeelucht en het deels tropische klimaat, waardoor ze ongemerkt verder rijpten. Dit "gebrek" werd pas opgemerkt toen het transport via modernere schepen en de kortere zeeweg via het Suezkanaal aanzienlijk werd versneld. Tegenwoordig wordt het verwerkingsproces ter plaatse kunstmatig nagebootst. Bij het zogenaamde Monsooning-proces worden de gedroogde koffiebonen gedurende meerdere weken blootgesteld aan het regenachtige en subtropische klimaat aan de westkust van India.
Proefsensaties van de koffiespecialiteit
De Monsooned Malabar valt op door zijn bijzonder milde en uniek complexe smaak. Vergeleken met andere koffiebonen zijn de bonen van de Monsooned Malabar vrij licht, groter en veel lichter dan gebruikelijke groene koffiebonen. De koffiespecialiteit heeft een uitzonderlijke volle smaak en tegelijkertijd bijna geen zuurgraad. Het aroma wordt beschreven als fijn nootachtig, licht chocoladesmaak, fijn bitter, soms zelfs met tonen van fruit en specerijen. De crema van de Monsooned Malabar is ook goed ontwikkeld, waardoor hij als espresso bijzonder smakelijk is.
De Monsooned Malabar Espresso spreekt veel koffiedrinkers aan door zijn lage zuurgraad en intense smaak, aangezien hij een mild aroma heeft met tegelijkertijd een volle body. Overigens: Omdat de Monsooned Malabar koffie zo laag in zuur is en toch intens van smaak, is hij ook ideaal als “koffie op kantoor”, waar vaak verschillende smaken samenkomen. Een gebalanceerde allrounder is dan een mooie keuze voor de meeste koffieliefhebbers.
Monsooned Malabar is bijzonder zuurarm
Met name de Monsooned Malabar koffie bevat weinig chlorogeenzuur en is daarom zeer zuurarm. Dit wordt eveneens veroorzaakt door het Indiase Monsooning-proces, waardoor het natuurlijke chlorogeenzuur van de koffie bijna volledig wordt afgebroken. Deze eigenschap wordt niet alleen gewaardeerd door barista’s, maar ook door veel liefhebbers van espresso en café crema, omdat de lage zuurgraad smaken zoals chocolade, karamel of bessen sterker naar voren laat komen. Het resultaat is een intense en heel bijzondere, complexe koffiebeleving.
Daarvoor worden de rauwe koffiebonen gepeld en in dunne lagen uitgespreid in open opslaghallen om te drogen. Hier worden ze blootgesteld aan de vochtige, warme moessonwinden. De bonen zwellen langzaam op, waardoor het vochtgehalte van de bonen toeneemt en ze een lichtere kleur krijgen. Het vruchtvlees wordt zacht, laat los van de koffieboon en geeft deze een unieke smaak en een onmiskenbaar karakter. Pas na deze tijdrovende procedure worden de populaire koffiebonen naar Europa en andere delen van de wereld verscheept, waar ze door brandmeesters hun laatste verfijning krijgen.
Conclusie
De Monsooned Malabar koffie valt op door:
- Het Monsooning-proces dat de koffiebonen hun uitzonderlijke karakter verleent.
- De milde smaak en het aroma dat overtuigt met noten van noten, chocolade, specerijen en fruit.
- De lage zuurgraad, die veel koffieliefhebbers waarderen.
- De veelzijdige gebruiksmogelijkheden, waardoor de koffiespecialiteit ook op kantoor veel fans heeft. Deze brandingen kunnen bovendien met verschillende koffiezetapparaten en zetmethoden worden bereid, van Frenchpress tot volautomaat of pistonmachines tot Syphon koffiezetapparaat.
Ontdek de Monsooned Malabar koffie bij roastmarket
Kom ook in de smaak van de specialiteit koffie Monsooned Malabar. In onze roastmarket-winkel bieden we een exquisite selectie van verschillende Monsooned Malabar koffies die allemaal een milde en uniek complexe smaak bieden. Een van de populairste is bijvoorbeeld de Wittmann Monsooned Malabar met aroma's van pure chocolade en hazelnoot. Anders zou de Single-Origin-Arabica Schwarzwild Monsooned Malabar wel eens goed bij je passen als je van nootachtige en romig-karamelachtige tonen en een zijdezachte zuurgraad houdt. Ook bijzonder is de Public Coffee Roasters Moonlight Espresso, een zuurarm, krachtige blend die doet denken aan smaken van kruidige speculaas, noten, chocolade en honing. Verwen jezelf of je geliefden met deze bijzondere koffiespecialiteit. De bijzonderheid van het Monsooning-proces proef je in elke kop en geniet je van iedere slok!