Hochland koffie
Wat betekent de term „Hochland Koffie“?
Zoals de naam al aangeeft, wordt deze koffie verbouwd in hooggelegen gebieden van ongeveer 800 tot 2.000 meter boven zeeniveau. Maar hoe beïnvloedt deze hoge ligging de bijzonder uitstekende kwaliteit van de koffie? De populairste soort is de Arabica-boon. Deze gedijt bijzonder goed in hooglanden, omdat de Coffea Arabica-plant zich het prettigst voelt in een mild klimaat op schaduwrijke hoogten. Hier krijgen de vruchten namelijk negen maanden de tijd om te rijpen, terwijl de Coffea Robusta, die in lagere regio’s groeit, vier maanden minder nodig heeft. Dit langere rijpingsproces stelt de Arabica-plant in staat een complexere en meer verfijnde smaak te ontwikkelen met een milde zuurgraad.
Klimatische invloeden op de groei van Hochland Koffie
Net als bij alle andere levende wezens spelen verschillende factoren een belangrijke rol, waaronder het klimaat. Hoe hoger de regio, hoe ijler de lucht en hoe vaker het regent. Deze omstandigheden beïnvloeden de groei van de planten direct, omdat minder zonlicht door de mist en wolken dringt, wat nodig is voor fotosynthese. Daarnaast beïnvloeden de klimatologische omstandigheden ook de voedingsstoffen in de bodem, die indirect invloed hebben op de groei van de plant. Veel regen vermindert bijvoorbeeld het stikstofgehalte in de bodem, een essentiële voedingsstof voor optimale groei. Hoe minder stikstof, hoe langer de plant nodig heeft om voldoende voedingsstoffen op te nemen en hoe langzamer hij groeit. Minder zonlicht betekent ook dat de bladeren minder CO2 kunnen opnemen. Al deze factoren verwerken de groei van de plant.
Langzamere groei leidt tot betere aroma's
De ijlere lucht, veel regen en lagere temperaturen in hoger gelegen gebieden zorgen voor een langzamer rijpingsproces van Hochland koffie. Deze langere rijpingstijd stelt de koffiestruik in staat om meer lipiden – oliën, vetten en suikers – te ontwikkelen. Door het hogere gehalte aan deze stoffen heeft Hochland koffie een complexer en rijper aroma. Naast hun volle smaak bevatten ze ook minder chlorogeenzuur, wat bovendien het cafeïnegehalte beïnvloedt.
Waar wordt Hochland Koffie verbouwd?
Naast de hoogte van de teelt heeft ook het herkomstland een grote invloed op de smaak. Alleen al door de bodemsamenstelling ontwikkelen Afrikaanse koffiesoorten in hooggelegen gebieden andere smaaknuances dan Braziliaanse of Colombiaanse koffie.
Afrika
Het oorspronkelijke land van de koffiestruik is Ethiopië. Dit land biedt de Coffea Arabica optimale groeiomstandigheden voor een verfijnd aroma. Dankzij de lange koffietraditie in Ethiopië beschikken de boeren over een diepgaande kennis van kwalitatieve koffieproductie. Daarom winnen Ethiopische Hochland Kaffees regelmatig prijzen. Ook Kenia staat bekend om uitstekende koffie, vooral uit plantages rond de Mount Kenya, waar de planten op hoogtes tot 2.100 meter groeien en een krachtige, kruidige en evenwichtige smaak ontwikkelen.
Azië
De vulkanische, mineraalrijke bodem van de hooglanden in Papua-Nieuw-Guinea biedt uitstekende omstandigheden voor Hochland Koffie. Dankzij Fairtrade-initiatieven kon de infrastructuur worden verbeterd, waardoor deze koffie nu wereldwijd verkrijgbaar is. Ook de India Monsooned Malabar is bijzonder: door blootstelling aan het vochtige moessonklimaat ontwikkelt deze koffie een uniek, whisky-achtig aroma.
Conclusie
Hoogwaardige premium koffie groeit voornamelijk op hoogtes van 800 tot 2.000 meter boven zeeniveau. Voor een optimale groei zijn vooral de volgende factoren van belang:
- Hoe hoger de regio, hoe vaker het regent en hoe ijler de lucht.
- De voedingsstoffen in de bodem hebben directe invloed op de groei van de planten.
- Minder stikstof in de bodem leidt tot tragere groei.
- Minder zonlicht betekent minder CO2-opname, wat de groei verder vertraagt.
- Langzamere groei resulteert in een rijker aroma.