Onderwerpen rond espressobonen
Espressobonen
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- De smaak: Fruitig, Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Kleine
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
Het verschil tussen espressobonen en koffiebonen
Espressobonen - een term die af en toe vragen oproept. Vaak wordt ten onrechte aangenomen dat het om een speciaal soort koffieboon gaat. In feite zijn deze bonen niets meer dan gewone koffiebonen die alleen gekwalificeerd worden als espressobonen vanwege hun speciale bereidingswijze. Factoren zoals maalgraad en waterkwaliteit spelen hierbij een doorslaggevende rol.De bonen voor gewone koffie en espresso komen allebei van de koffieplant. Het is echter vooral het brandproces dat een espressoboon creëert: een donkerdere branding zorgt ervoor dat de boon chlorogeenzuur en cafeïne verliest. Hoewel dit in eerste instantie in tegenspraak is met de heersende mening dat een espresso aanzienlijk meer cafeïne bevat dan filterkoffie, betekent het feit dat er minder water wordt gebruikt voor espresso dat het cafeïnegehalte per kopje aanzienlijk lager is. Er zijn dus geen speciale espressobonen. Het wordt verkregen uit meer dan 60 verschillende soorten koffiebonen, die kunnen worden onderverdeeld in arabica (ook bekend als javabonen) en robusta.
Espresso met arabica of robusta?
Espressobonen worden meestal aangeboden als koffiemelanges, die bestaan uit arabica- en Robusta bonen. Vaak is een verhouding van 80% tot 20% of 70% tot 30% arabica en robusta gebruikelijk. Hieronder leggen we de grootste verschillen tussen de bonensoorten uit en hoe dit tot uiting komt in espressobonen:
1. Verschijning
De arabica koffieboon is langer en groter dan de robusta koffieboon. Hij heeft ook een gebogen inkeping in het midden, die bij de robusta boon in een rechte lijn loopt.
2. Rijpingsperiode
De robusta boon heeft een aanzienlijk kortere rijpingstijd. Er zijn slechts zes tot acht maanden nodig voordat de vrucht kan worden geoogst.Ter vergelijking: arabica heeft maar liefst elf maanden nodig voordat er geoogst kan worden.Robusta oogsten zijn ook productiever.
3. Teeltgebied
De naam robusta is vooral ontstaan door de normale weerstand van de boon tegen ongedierte, hitte en ziekten. Arabica is in dit opzicht veel gevoeliger. Om deze reden kan robusta met succes worden geteeld in lager gelegen gebieden, terwijl arabica hoger gelegen gebieden vereist.
4. Cafeïne
De robusta boon bevat twee keer zoveel cafeïne als de arabica boon. Deze laatste scoort echter aanzienlijk met een vollere smaak. Het nadeel lijkt echter te zijn dat arabica maar heel kort geroosterd kan worden, omdat bij langer roosteren veel smaak verloren gaat. Een langer brandproces is echter verantwoordelijk voor het verlagen van het zuurgehalte, wat uiteindelijk betekent dat de robusta boon minder zuur bevat na het branden en daarom door sommigen als harmonieuzer wordt ervaren. Over het algemeen bevat koffie van espressobonen minder zuur dan bijvoorbeeld klassieke bonenkoffie of filterkoffie (deze hebben een lichtere branding en meer chlorogeenzuur). Het feit dat espresso een laag zuurgehalte heeft is een van de redenen waarom het zo populair is, of het nu puur wordt gedronken in de namiddag of als basis voor een cappuccino wordt gebruikt.
Zoals je kunt zien, is de vraag ‘robusta of arabica?’ niet aan de orde bij het kopen van espressobonen, omdat espresso van arabica en robusta typische mengsels zijn en de bonensoorten qua verhouding ideaal bij elkaar passen. Robusta brengt intensiteit, cafeïne en een dichte crèmelaag in het kopje, terwijl arabica subtiele en soms bijzondere smaken brengt. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat Robusta bonen een aanzienlijk betere crèmelaag produceren dan Arabica bonen.
Hoe worden koffiebonen espressobonen?
Wanneer koffiebonen worden omgevormd tot espressobonen, spreken kenners van ‘raffinage’.Het maakt niet uit of de bonen robusta of arabica zijn, het is de manier van branden die van doorslaggevend belang is.Om ervoor te zorgen dat de koffieoliën van de binnenkant van de boon naar het oppervlak komen, worden ze aanzienlijk langer gebrand dan bonen voor filterkoffie. Deze oliën zijn verantwoordelijk voor het creëren van de karakteristieke crema bij de bereiding van een espresso.
Dit verschil herken je natuurlijk meteen: klassieke koffiebonen zijn glanzend, espressobonen zijn mat. De reden hiervoor is de al genoemde brandtijd. Als het branden wordt gestopt op het punt waarop oliën en vetten van binnenuit naar het oppervlak worden gebracht, ontstaat dit glanzende uiterlijk. Als de bonen echter langer worden gebrand, verdampt een deel van de vetten en oliën, wat resulteert in een doffe kleur. Bovendien vermindert een langere brandtijd het cafeïne- en zuurgehalte van de boon, waardoor espresso een geschikt alternatief is voor filterkoffie.Dus als je je afvraagt of er espressobonen zijn voor filterkoffie, dan kunnen we hier direct ontkennend op antwoorden. Natuurlijk is dit uiteindelijk helemaal aan jou, maar we kunnen je garanderen dat espressobonen in filterkoffie erg bitter en veel te intens zullen smaken, omdat de contactduur tussen gemalen koffie en water bij deze bereidingsmethode te lang is. Vers gemalen espressobonen smaken het beste uit een volautomatische machine en uit een pistonmachines, met een korte contactduur.
De belangrijkste verschillen tussen koffie- en espressobonen:
1. Brandtijd
- Espressobonen: 20 minuten
- Koffiebonen: 13 minuten
2. Verschijning
- Espressobonen: mat en helder
- Koffiebonen: glanzend
3. Zuurgraad
- Espresso: heel laag
- Koffie: heel hoog
4. Maalgraad
- Espresso: fijn
- Koffie: gemiddeld tot grof
5. Cafeïnegehalte per 100 ml
- Espresso: 110 mg
- Koffie: 80 mg
De perfecte espressobonen vinden
Allereerst: de perfecte espressobonen bestaan niet. Espressobonen voor koffie verschillen op een aantal criteria, zoals smaak. Niet alleen het type boon, arabica of robusta, speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook de herkomst en het groeiproces. Het is daarom veel belangrijker om de espressoboon te selecteren op basis van persoonlijke voorkeuren. Een goede manier om nieuwe melanges te vinden is door proefpakketten te kopen. Voor iedereen die espressobonen van hoge kwaliteit wil kopen, raden we aan een kijkje te nemen in ons grote assortiment espresso proefpakketten.
Espressobonen op de juiste manier bewaren
Wanneer je eenmaal je favoriete espressobonen hebt gevonden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Vooral als het om espressobonen van hoge kwaliteit gaat, is het belangrijk om de unieke smaak te behouden en de veel voorkomende fouten te vermijden.
Espressobonen hebben vijf natuurlijke vijanden: vocht, zuurstof, andere geuren (zoals keukenkruiden), licht en warmte. De espressobonen moeten daarom uit de buurt van deze invloeden worden bewaard. Als je hele espressobonen voor koffie koopt, moet je ze nooit gemalen bewaren. Dit komt omdat het maalproces de heerlijke aroma's en smaken die in de bonen zitten zal vernietigen. We raden je daarom aan om je espressobonen direct voor bereiding te malen in een koffiemolen.
Espressobonen moeten worden bewaard in lucht- en lichtdichte verpakkingen. Een keramische voorraadpot met een rubberen afsluiting of een papieren zak afgesloten met een elastiek zijn beide geschikt. Espressobonen horen niet in de koelkast! De bijkomende geuren zijn schadelijk voor de smaak van de koffie en de constant veranderende temperatuur door het openen en sluiten van de deur is ook niet bevorderlijk. Koffie kun je beter niet weken dan wel maanden van tevoren kopen. Het is aan te raden om niet meer espressobonen voor koffie te kopen dan er in maximaal twee weken verbruikt zal worden.
Belangrijke vragen over espressobonen
1. Zijn espressobonen ook geschikt voor filterkoffie?
Het antwoord op deze vraag is een duidelijk "Nee". Ten eerste is de hoeveelheid cafeïne in een espressoboon aanzienlijk hoger dan in filterkoffiebonen (espressobonen: 110 mg/100 ml; filterkoffiebonen 80 mg/100 ml). Door de langere en sterkere branding zou een gewone koffie van espressobonen ook erg zuur smaken. Daarom worden espressobonen niet aanbevolen voor filterkoffie.
2. Hoeveel espressobonen moeten er worden gebruikt voor één kopje espresso?
Het Nationale Instituut voor Italiaanse Espresso adviseert 7 gram per kopje espresso met een tolerantie van ± 0,5 gram.
3. Welke maling is de juiste voor espresso?
De maling heeft een sterke invloed op de smaak van de drank, daarom is de juiste maalgraad essentieel voor het zetten van espresso. Espressobonen voor koffie moeten fijn gemalen zijn, zodat de smaken optimaal kunnen vrijkomen uit de koffie. Je kunt dit herkennen aan het feit dat de espresso dik en gelijkmatig in het kopje stroomt en evenwichtig en intens smaakt. Het mag niet te snel en vloeibaar uit het portafiltermachine komen, en ook niet te langzaam en druppelend.
Espressobonen kopen - bij roastmarket
Wil je aromatische espressobonen kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Want bij roastmarket vind je een grote selectie espressobonen van hoge kwaliteit van grote en kleine koffiebranders die gegarandeerd niet verkrijgbaar zijn in jouw plaatselijke supermarkt. Blader door ons uitgebreide assortiment, onze merken en espresso proefpakketten en ontdek je nieuwe favorieten tussen onze brandingen. Of je nu op zoek bent naar single origins, melanges of espressobonen voor koffiespecialiteiten… Espressobonen kopen was nog nooit zo eenvoudig!