- El Salvador: Klein land met grootse koffie
- Een land vol tegenstellingen
- De koffietraditie van El Salvador: Lichaam en geest in harmonie
- Het aroma van koffiebonen uit El Salvador
- De traditionele bereiding van koffiesoorten
- Fairtrade en Bio: In El Salvador vaak een vanzelfsprekendheid
- Waarom deze koffiesoorten online kopen?
Koffie uit El Salvador
El Salvador: Klein land met grootse koffie
Koffie wordt in veel regio's van de wereld verbouwd. Maar de koffiesoorten uit El Salvador zijn iets heel bijzonders. De klimatologische omstandigheden en de voedingsrijke bodem zorgen niet alleen voor een hoge opbrengst, maar ook voor een intense en nauwelijks te vergelijken smaak. Dankzij de lange koffietraditie van het land zijn zowel de koffiebonen als de brandingen optimaal op elkaar afgestemd om een perfecte en ronde koffie-ervaring mogelijk te maken.
Een land vol tegenstellingen
El Salvador is het kleinste land van Midden-Amerika. Toch ligt het inwonertal met meer dan 7 miljoen inwoners extreem hoog. Lange tijd stond de regio synoniem voor geweld, de drugmaffia en rondtrekkende jeugdbendes. Dit beeld verandert geleidelijk. Verantwoordelijk hiervoor is onder andere de koffie. Veel fijnproevers maken gebruik van de reismogelijkheden om de teelt en het branden met eigen ogen te zien. Veel van de grote en bekende koffieproducenten van het land hebben deze trend herkend en bevorderen het voorzichtig opkomende koffie-toerisme met verschillende aanbiedingen. Zo leren bezoekers niet alleen de perfecte branding van de koffiebonen, maar worden ze ook ingewijd in de kunst van de juiste koffieproductie. Deze coffee-tours beginnen vaak op de finca van een producent, die de kleine groepen in een privé-omgeving in de traditionele productie van heerlijke koffie inwijdt. Deze traditie van El Salvador wordt de toeristen en bezoekers in direct contact bijgebracht. Zonder dure machines of ingewikkelde mechanismen leren de bezoekers op de finca van de producent hoe een heerlijke en pure koffie ontstaat, die gemakkelijk kan concurreren met de brandingen in de beste cafés ter wereld. Wie online rondkijkt, vindt veel artikelen over deze bezoeken in El Salvador en kan zelf een beeld vormen van het land en de mensen.
De koffietraditie van El Salvador: Lichaam en geest in harmonie
De klimatologische omstandigheden zijn uitstekend geschikt voor de koffieteelt. De vele zonuren, de vaak krachtige winden en de voedzame bodem, die vaak doordrenkt is met vulkanische as, zorgen voor de perfecte kweekomstandigheden. De koffieproductie in El Salvador is sinds de 18e eeuw gedocumenteerd. Hierbij verwijzen de gegevens naar de gerichte aanplant op grotere schaal. De koffieplanten waren in dit land veel langer bekend en werden voor persoonlijk genot veel eerder gebruikt. Veel van de grote koffieproducenten van het land kunnen terugkijken op een lange traditie en kunnen hun wortels over vele generaties van koffieproducenten terugvoeren. Dit merken klanten en bezoekers niet alleen aan de trots waarmee veel van de koffieproducenten hun waren beschrijven, maar ook aan de kwaliteit van de aangeboden koffiebonen en brandingen. Zo bevinden zich bijvoorbeeld in de regio Santa Tesca veel van de meest traditionele teeltgebieden van de regio, die al meer dan 200 jaar continu in handen van een familie zijn.
Het aroma van koffiebonen uit El Salvador
Terwijl in veel landen zowel Arabica- als Robusta-koffiebonen worden verbouwd, beperkt de productie in El Salvador zich uitsluitend tot de smaakvolle Arabica-bonen. Deze krijgen door het klimaat van het land en de bodems een rond en intens aroma. Vaak krijgen de bonen door de gerichte branding verschillende smaaknuances, die variëren van nootachtig tot chocoladeachtig en het eindproduct een verleidelijk en veelzijdig aroma geven. Traditioneel worden de koffiebonen in El Salvador donker gebrand. Dit is bij veel slechte koffiesoorten vaak een middel om de smaak te verdoezelen. Bij koffie uit El Salvador versterkt deze branding nogmaals het krachtige aroma van de koffiebonen, zodat de Arabica bonen zelfs voor een espresso kunnen worden gebruikt. Dit is uiterst zeldzaam, omdat deze koffiebonen veel minder fouten vergeven. Daarom moet de fijnproever weten hoe espresso of andere koffiespecialiteiten uit Midden-Amerika optimaal worden bereid. Dit vermindert het risico dat de goede koffie door slechte behandeling minder lekker wordt ervaren. Als koffie of espresso optimaal lukt, kan de koffiegourmet zich verheugen op een ronde, aromatische en verrassend veelzijdige smaakervaring. Een dergelijke smaakexplosie is met slechts weinig andere producten te bereiken.
De traditionele bereiding van koffiesoorten
Net als in Honduras of Panama heeft koffie een lange traditie. Terwijl deze landen echter ook thee in grote hoeveelheden produceren, heeft men zich in El Salvador volledig aan de koffieproductie gewijd. Dit komt niet in de laatste plaats door de geringe omvang van het land, die de productiegebieden beperkt. Allereerst is de branding in veel gevallen minder bepalend voor een geslaagde koffie uit deze regio. Daarom bepalen de producenten van de afzonderlijke koffiesoorten vaak de branding, zonder rekening te houden met de massamarkt of de smaak van de klanten. Want de ervaring heeft geleerd welke brandmethoden voor welke producten optimaal zijn. Daarom is de koffie uit El Salvador voor de ongeoefende smaakpapillen vaak wennen. De veelzijdigheid van de smaakrichtingen en de vaak naar citroen smakende zuurgraad zijn de lokale consumenten vaak onbekend. Door de maalgraad van de Arabica-koffiebonen kan het aroma nog verder worden verfijnd. Hier moet elke koffieliefhebber door te experimenteren de eigen, perfecte grootte voor zichzelf vinden. Belangrijk is ook de temperatuur van het water. Dit mag in geen geval te heet zijn, omdat anders de bitterstoffen in de koffie snel de overhand zouden nemen. Een temperatuur rond de 90 graden Celsius wordt algemeen als optimaal beschouwd. Het ontbreken van Robusta-elementen maakt de koffie dus veel gevoeliger voor fouten in de bereiding.
Fairtrade en Bio: In El Salvador vaak een vanzelfsprekendheid
In totaal zijn er ongeveer 23.000 koffieproducenten in het kleine land. Aangezien koffie een van de belangrijkste exportproducten van het land is, zou je denken dat deze producenten goed van hun producten kunnen leven. Er waren echter enkele tegenslagen in de afgelopen jaren, die handel en verzending hebben doen kelderen. Daarom zijn steeds meer koffieproducenten uit El Salvador overgegaan op het telen van koffie volgens biologische richtlijnen en het verkrijgen van een Fairtrade-certificering. De fairtrade-koffiebonen ondersteunen dus direct de koffieboeren ter plaatse en zorgen voor een wederopbouw van de door aardbevingen en economische crises getroffen regio. Bovendien hebben veel producenten zich verenigd om nog betere producten op de markt te brengen. Vooral op het gebied van biologische productie is er veel gebeurd. Een van de populairste en bekendste soorten in dit gebied is de koffiesoort "La Cortadora". Deze wordt geproduceerd door een gemeenschap waarin bijna twee derde van het personeel uit vrouwen bestaat. Fair, biologisch en enorm lekker dringen de koffiespecialiteiten uit El Salvador steeds verder door op onze markt. Voor 2016 wordt een uitstekende oogst verwacht. We mogen benieuwd zijn.
Waarom deze koffiesoorten online kopen?
Er zijn veel redenen om koffie uit El Salvador online te bestellen. Ten eerste kan een snelle en directe verzending worden gegarandeerd. De versheid van het product speelt ook een belangrijke rol. Vooral een dergelijke niche-koffie wordt in conventionele winkels nauwelijks aangeboden, of wacht in de schappen heel lang op een koper. In een online winkel daarentegen kunnen de producten vers worden verkregen. De opslag van de koffiebonen vindt plaats in speciale, verduisterde opslagruimtes met nauwkeurige controle van temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan in een normale winkel nauwelijks worden bereikt. Zo krijgen klanten de optimale koffie helemaal naar hun smaak. Service en contact zijn ook een belangrijke factor. Bij vragen over het product staan klanten op een goed gesorteerd online platform directe contactpersonen ter beschikking. Bovendien bieden nieuwsbrieven een goede mogelijkheid om op de hoogte te blijven van vernieuwingen op de koffiemarkt. Een blik op het impressum, de algemene voorwaarden en de privacyverklaring maken het plaatje compleet. Wie heerlijke en aromatische koffie uit El Salvador wil genieten, moet letten op de aanbiedingen op internet. Hier vind je traditionele producenten en producten uit de regio, die zelfs een fijnproever kunnen verrassen.