Onderwerpen rond koffie uit Vietnam
- Koffie uit Vietnam: veel beter dan zijn reputatie
- Duitsland is een van de belangrijkste importeurs
- Chocoladeachtige en kruidige tonen zijn kenmerkend voor koffiebonen uit Vietnam
- Koffie uit Vietnam wordt gebruikt in verschillende melanges
- Traditionele Vietnamese koffie is koud
- Vietnamese koffie kopen op de roastmarket
Koffie uit Vietnam
Filteren op:
- De smaak: Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Kleine
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Medium
- De smaak: Röstig, Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Medium
- De smaak: Fruitig, Nootachtig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Mild
Kleine
- De smaak: Karamel
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Zeer weinig
- De smaak: Nootachtig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Medium
- De smaak: Fruitig, Röstig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Kleine
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Zeer weinig
Koffie uit Vietnam: veel beter dan zijn reputatie
Koffie groeit niet alleen in Ethiopië of Colombia, maar ook in Vietnam. Het Aziatische land is de tweede grootste koffieproducent ter wereld. Het bijzondere is dat de Vietnamezen, in tegenstelling tot andere landen, bijna uitsluitend robusta bonen telen. Arabica maakt maar een heel klein deel uit van de jaarlijkse oogst. Daarom hebben de Vietnamezen de reputatie dat ze inferieure koffiebonen verkopen. Dit gerucht willen we graag uit de wereld helpen. Het feit dat robusta bonen over het algemeen inferieur zijn aan arabica bonen klopt niet. Robusta bonen hebben een bitterdere smaak en geven een zwaar aroma aan de koffie. Een kleine hoeveelheid robusta wordt daarom vaak toegevoegd aan espressomelanges die intens en sterk moeten zijn. De crema van een aardse robusta is ook mooi dik en stabiel. Sommige branders bieden zelfs koffie van pure robusta aan omdat ze de voordelen van de bonen hebben erkend. Je moet er dus niet van uitgaan dat Vietnamese koffiebonen slecht zijn.
Duitsland is een van de belangrijkste importeurs
Koffieboeren mogen hun activiteiten uitoefenen op een oppervlakte van 630.000 hectare. Het terrein is beperkt door de overheid. Desondanks produceren de boeren een totale hoeveelheid van ongeveer 1.650.000 ton koffie. Overigens arriveerde de eerste koffieplant in 1857 in Vietnam dankzij Franse missionarissen. Sindsdien worden er koffiebonen verbouwd. De meeste planten worden op kleine particuliere plantages in de hooglanden van Vietnam verbouwd. Ze bevinden zich voornamelijk in de provincies Dak Lat, Kontum, Gia Lai en Buon me Thuot. De koffiebessen zijn van november tot februari in hun bloeitijd en worden van september tot maart geoogst. De Vietnamezen plukken hun bessen meestal met de hand en verwerken ze droog. Duitsland is een van de belangrijkste kopers van Aziatische groene koffie. Italië en Spanje importeren echter ook veel bonen uit Vietnam.
Chocolade- en kruidige noten zijn kenmerkend voor koffiebonen uit Vietnam
Qua smaak zijn Aziatische - vooral Vietnamese - koffiesoorten precies het tegenovergestelde van de fijne bloemige of fruitige Latijns-Amerikaanse koffiesoorten. Ze hebben een intense zwaarte en een volle body die kruidige en chocoladeachtige noten ontwikkelt. Veel koffiedrinkers zijn al overtuigd van koffie uit Vietnam. Pure robusta uit de regio's Da Lat en Lam Dong zijn donker gebrand waardoor ze een intense chocoladesmaak hebben. De koffie is bij ons verkrijgbaar in zakken van 250 of 500 gram.
84 Coffee is een kleine Duitse branderij gevestigd in München. Drie vrienden zijn op een missie met dezelfde passie. Het is om iedereen kennis te laten maken met de Vietnamese koffiecultuur en te laten zien dat het Aziatische land heel divers is. Alle koffie komt uit de hooglanden, wordt eerlijk en direct verhandeld en krijgt de finishing touch in Duitsland. Voor iedereen die nog steeds niet snapt wat het getal 84 met koffie te maken heeft: het is het netnummer van Vietnam.
Koffie uit Vietnam in verschillende melanges
Caffe Mauro Premium wordt ook gedeeltelijk gemaakt van koffiebonen uit Vietnam. De espresso is heel harmonieus en smaakvol. 50 procent van elk van de geselecteerde arabica en robusta bonen uit Brazilië, India en Vietnam zorgen voor een intense smaak met een aangename zuurgraad. De espresso komt het best tot zijn recht in een portafilter of volautomaat. In de online shop van roastmarket is dit pure genot beschikbaar in pakken van 250 of 500 gram en op verzoek ook gemalen. Robuuste Vietnamese bonen vormen ook de basis van Mauro Superior. 25 procent Braziliaanse arabica bonen maken de koffie compleet. De donkere branding smaakt uitstekend als espresso en laat een aangename bloemige nasmaak achter.
Traditionele Vietnamese koffie is koud
De Vietnamezen zelf drinken hun koffie niet traditioneel uit een volautomatische machine of een portafilter, maar uit een phin. Dit is een druppelfilter met een zeeflade, die wordt gevuld met koffiepoeder dat meestal uit 70% arabica en 30% robusta bestaat en op het glas of kopje wordt geplaatst. De kleine pers in het filter wordt vervolgens bovenop het koffiepoeder geplaatst en er wordt heet water overheen gegoten. De heerlijke vloeistof druppelt geleidelijk in het kopje. De bereiding duurt ongeveer 5 minuten en de koffie wordt in een restaurant meestal geserveerd om zelf te zetten. Omdat de temperaturen in Vietnam erg hoog zijn, wordt koffie meestal koud gedronken, in tegenstelling tot hier. Vaak worden er ijsblokjes toegevoegd of wordt de ijskoffie direct geserveerd. Bijzonder typisch voor de koffiecultuur in het Aziatische land is gezoete gecondenseerde melk. Het geeft de koffie een milde, zoete smaak. Een geklopte eierdooier in de koffie is waarschijnlijk even wennen voor Europeanen, maar het is niet ongewoon in Vietnam. Deze specialiteit heet cà phê trứng.
Koop Vietnamese koffie bij roastmarket
Het hoeft niet altijd zo'n ongewone koffiespecialiteit te zijn. Sterke koffie is ook typisch Vietnamees. Ontdek het grote aanbod sterke Vietnamese koffie of andere espressobonen met een intense smaak op roastmarket. In onze winkel kun je een grote selectie Vietnamese koffie kopen. Of je nu koffie verkiest uit een volautomatische machine, het filtermachine of capsulemachine, zelfs als je het op de traditionele Vietnamese manier probeert met een phin, bij ons koop je de perfecte koffie voor jouw koffiebereiding!