Koffie uit Mexico
Filteren op:
- De smaak: Fruitig, Nootachtig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Zeer weinig
Koffie uit Mexico
Het land van de Azteken staat niet alleen bekend om zijn uitstekende tequila en de prachtige witte zandstranden - in Mexico wordt een van de meest kruidige en aromatische koffiesoorten ter wereld verbouwd en verwerkt. Dankzij zijn ecologisch geteelde biologische koffie en de hoogwaardige Maragogype-boon is Mexico uitgegroeid tot een van de belangrijkste koffieproducenten ter wereld.
Mexicaanse koffie uit het hoogland
Aan het einde van de 18e eeuw kwam de koffieboon via omwegen uit Ethiopië - het geboorteland van de koffie - naar Mexico. Al snel werd de eerste Mexicaanse koffie verbouwd en de lokale bevolking ontdekte dat deze nieuwe plantensoort zich zeer goed thuis voelde in het Mexicaanse hoogland en goed gedijde. Vanuit Córdoba verspreidde de koffieplant zich snel naar het zuiden van het land en maakt Mexico vandaag de dag tot de derde grootste koffie-exporteur van het Amerikaanse continent. Op de plateaus van Chiapas, een in het zuidoosten gelegen deelstaat van Mexico, vinden de struiken buitengewoon vruchtbare groeiomstandigheden. Door het koelere klimaat op grotere hoogtes heeft de koffieboon iets langer nodig om te rijpen. Dit uitgebreide rijpingsproces zorgt echter voor het karakteristieke kruidige en krachtige aroma en maakt de Mexicaanse hooglandkoffie tot een unieke smaakervaring.
Koffie uit Mexico: Biologische landbouw en Fairtrade
De Mexicaanse koffieteelt kenmerkt zich vooral door zeer duurzame landbouw. Het uitsluiten van het gebruik van pesticiden en agrochemicaliën, het zorgvuldige omgaan met de planten en de puur biologische bestrijding van plagen - Mexico was het eerste land dat bijen inzette in de strijd tegen plagen - maakt de koffieteelt tot een ware pionier op het gebied van milieubescherming. Maar ook de verwerking van de koffiebonen in de verschillende productiefaciliteiten gebeurt zo zorgvuldig mogelijk en grotendeels met schone energie.
Net als in sommige andere landen in Midden-Amerika zijn er in Mexico zogenaamde "coöperaties" voor kleine boeren, die een minimuminkomen en eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen. De sociale rechtvaardigheid zorgt in het kader van Fairtrade voor blijvend hoge kwaliteit en constante beloning. In het hoogland van Chiapas worden de plantages grotendeels met de hand bewerkt, omdat de steile hellingen machinale ondersteuning onmogelijk maken. Zo ontstaat een eerlijke koffie uit Mexico. Zonder de Fairtrade-overeenkomst zouden boeren en landbouwers deze arbeidsintensieve werkwijze niet kunnen handhaven.
Maragogype Koffie
De meest voorkomende boon in Mexico is de zogenaamde "Arabica": Arabica bonen zijn wereldwijd de bekendste. In de volksmond wordt ze ook wel bergkoffie genoemd, omdat de teelt op lagere hoogtes zeer moeilijk is en de plant bij hogere temperaturen gevoelig is voor koffieroest. Ze heeft een evenwichtig en fruitig aroma dat de koffie een milde zuurgraad geeft. De minder voorkomende Robusta boon in Mexico is krachtiger en intenser van smaak. Ze is vooral populair voor espresso, niet in de laatste plaats vanwege haar geweldige crema en volle body. Wie dus typische "Mexicaanse koffie" zoekt, kan kiezen tussen soorten voor filterkoffie en French Press, of koffiemelanges met een beetje Robusta, die geschikt zijn voor espresso in volautomaten of pistonmachines.
Koffie uit Mexico is vooral beroemd om zijn Maragogype-boon: De kruising van Arabica's en Liberica's is ongeveer 30% groter dan zijn verwante koffiebonen en staat bekend om zijn lage zuurgraad, een bijzonder aangename en milde smaak en het meestal iets lagere cafeïnegehalte, die deze boon zo populair maken. De beste Maragogype-boon ter wereld komt trouwens uit de hoogplateaus van Chiapas en wordt van daaruit naar vele specialiteitenbranders over de hele wereld verscheept. Deze unieke Mexicaanse koffieboon maakt de koffie uit Mexico wereldwijd bekend onder koffiekenners.
Mexicaanse koffie uit het hoogland
Zowel de in Mexico geteelde Arabica-boon als de Robusta-koffieboon zijn perfect geschikt voor de alom geliefde espresso: De fijne crema, die ontstaat door de hoge druk van de stoom, is een absolute must voor koffiekenners en fijnproevers. Voor de perfecte espresso-ervaring wordt een melange van beide bonensoorten aanbevolen. De Robusta zorgt voor de perfecte crema, de Arabica voor een mild maar toch kruidig aroma.
Welke branders bieden Mexicaanse koffie aan?
Mexicaanse koffie is bij een groot aantal branders een vast onderdeel van hun assortiment: Het Wuppertaler bedrijf GEPA, dat ook bekend staat onder de naam "GEPA - The Fair Trade Company", verkoopt veel koffiemelanges die zijn gemaakt van Mexicaanse koffiebonen. Een groot deel van het assortiment van GEPA is niet alleen fairtrade, maar ook biologisch gecertificeerd.
De relatief jonge koffiemanufaktur "Heilandt" werd in 2009 in Keulen opgericht en produceert sindsdien uitstekende Specialty Coffee. Het bijzondere aan Heilandt-koffies: Ze hebben direct contact (ook bekend als Direct Trade Coffee) met al hun leveranciers. Hierdoor kunnen ze enerzijds een goede kwaliteit waarborgen en anderzijds ervoor zorgen dat de boeren eerlijk worden beloond, boven de standaard. Veel van hun koffiemelanges zijn verfijnd met bonen uit Mexico en brengen de daar typische smaak in de melange.
Het bedrijf "Schwarzwild" werd in 2013 door Crema uitgeroepen tot "Brand van het Jaar" en door het Feinschmecker Magazine tot "Feinschmecker van het Jaar" 2014 in Duitsland. En dat niet zonder reden: Hier kunnen klanten uit de volle schatkamer putten - van fijne espressomelanges tot 100% biologische Arabica's vindt men bij de Duitse brander bijna alles. Ook een cafeïnevrije Single Origin koffie uit Mexico.
Feiten over koffie uit Mexico: Wist u dat?
- Koffieplanten worden gemiddeld 50 jaar oud.
- De Maragogype wordt vanwege zijn enorme grootte ook wel olifantsboon of reuzenboon genoemd!
- Het kwaliteitskenmerk "Altura" (Spaans voor "hoogte") - te vinden op veel Mexicaanse koffies - verwijst naar de koffiebonen die op een minimale hoogte van 1.500 m zijn gerijpt en daardoor een uitzonderlijk krachtig aroma hebben.
Koffie uit Mexico kopen bij roastmarket
Bent u nieuwsgierig geworden? Probeer zelf de eersteklas hooglandkoffie uit Mexico. In ons roastmarket assortiment vindt u een grote selectie Mexicaanse koffie. Of het nu als Single Origin of als melange met koffiebonen uit andere herkomstlanden, de aromatische diversiteit van de Mexicaanse koffie zal elke koffieliefhebber verrukken.