- Keniaanse Koffie
- In het hart van Afrika
- Koffie uit Kenia: Kwaliteit door overheidscontrole
- Koffie uit Kenia: Oogst met de hand onder de zon van Afrika
- Fairtrade en sociale rechtvaardigheid bij Keniaanse koffie
- Koffie uit Kenia: De Arabica's uit het land van de witte berg
- Koffie uit Kenia kopen bij roastmarket
Koffie uit Kenia
Keniaanse Koffie
Kenia, dat volgens verhalen de wieg van de mensheid is, behoort inmiddels tot de belangrijkste koffieproducerende landen en exporteurs van het zwarte continent. De daar geteelde koffiebonen zijn wereldwijd bekend om hun zeer bessige en fruitige tonen, de markante zuurgraad en hun uitzonderlijk hoge kwaliteit.
In het hart van Afrika
Aan het einde van de 18e eeuw werd de koffieplant door Franse missionarissen naar de Taita Hills in Kenia gebracht. Inmiddels beschikt Kenia over meer dan 1000 grote plantages en talloze kleine boeren, die de velden cultiveren en de koffiekersen met de hand oogsten en sorteren. Tot de bekendste teeltgebieden behoren de regio's Kirinyaga, Kiambu, Nyeri en Murang'a. Op hoogtes tot 2100 meter hebben de koffieplanten daar de beste omstandigheden voor de langzame ontwikkeling van hun kersen en de ontplooiing van hun aroma. Ook de in het zuidelijke hoogland gelegen regio Kiundi is beroemd om haar fruitige koffie en wordt op de Europese markt zeer geprezen.
Koffie uit Kenia: Kwaliteit door overheidscontrole
Een bijzonderheid van de Keniaanse koffiemarkt is de rol van de staat: Het "Coffee Board of Kenya" waarborgt de normen van de Keniaanse koffiebonen en veilt daarna het grootste deel op openbare veilingen. Wie koffie uit Kenia wil kopen, moet daaraan deelnemen. Echter, er kunnen slechts tot 60 kg koffie tegelijk worden geveild. Dit geldt ook voor internationale groothandelaren. Slechts een paar procent gaat rechtstreeks van de koffieboer naar de export. In het kader van de overheidscontrole is ook een eigen beoordelingssysteem ingevoerd, dat de koffieteelt aanzienlijk beïnvloedt:
De zogenaamde "Peaberrys" (parelbonen) worden beschouwd als de meest hoogwaardige koffiebonen uit Kenia: Het zijn geen eigen soort, maar Peaberrys zijn de bonen die meestal aan het einde van een tak groeien en alleen in een kers zijn gegroeid. Daarom zijn ze niet alleen ronder dan de typische platte dubbele bonen, maar ook bijzonder aromatisch, fruitig en kruidig. Op de verpakking worden ze aangeduid met "PB" en zijn ze de duurste koffiebonen uit Kenia op de markt. Daarna volgen de kwaliteitsklassen AA ++, AA +, AA, AB enz. Onze caffè baresi Espresso Galante Papua Nieuw-Guinea Koffie bevat bijvoorbeeld 30% van de zeldzame Peaberries en is exclusief bij ons verkrijgbaar.
Deze overkoepelende controlmechanismen zorgen er in totaal voor dat de Keniaanse koffie van uitzonderlijk hoge kwaliteit is en hoge prijzen op de internationale markt behaalt. Al lang heeft het cafeïnehoudende drankje echter ook de Keniaanse hoofdstad veroverd: In Nairobi zijn de afgelopen jaren tal van lifestyle cafés en lounges opgericht die de lokale producten en koffiesoorten aanbieden.
Koffie uit Kenia: Oogst met de hand onder de zon van Afrika
Een van de redenen waarom Keniaanse koffie zo fruitig en aromatisch smaakt, is het feit dat de koffiekersen alleen worden geplukt als ze echt rijp zijn. Dit vereist veel werk, want de vruchten worden in tot wel zeven opeenvolgende plukbeurten met de hand geoogst - totdat ook de laatste kers de tak heeft verlaten. Door verschillende klimatologische omstandigheden komt het in Kenia vaak tot twee oogsten op verschillende hoogtes.
De van het vruchtvlees gescheiden koffiebonen worden vervolgens in de warme zon van Afrika op tafels gedroogd en voor de export voorbereid. In grote delen van Kenia wordt voor de energiezuinige verwerking van de koffiebonen bovendien het water van de Regati-rivier gebruikt, dat na gebruik via een pompsysteem opnieuw kan worden gebruikt. De afvoer gebeurt vervolgens milieuvriendelijk ver van de natuurlijke waterbronnen voor mensen en dieren.
Fairtrade en sociale rechtvaardigheid bij Keniaanse koffie

Net als in sommige andere landen wordt de teelt en oogst van de koffieplanten gedeeltelijk ondersteund door coöperaties voor boeren en werknemers. Zij zorgen voor een eerlijke beloning van de arbeiders en minimumprijzen voor producten die op de markt worden geveild. De Fairtrade-overeenkomsten kunnen op deze manier garanderen dat de hoge normen - zoals de zeer arbeidsintensieve oogst en verzorging van de planten - door contractueel overeengekomen beloning kunnen worden gehandhaafd.
Kenmerkend voor de koffiemarkt in Kenia is echter ook de geringe oogst die het land met slechts 40.000 ton per jaar behaalt. Met slechts ca. 260 kg per hectare ligt Kenia ver onder het wereldwijde gemiddelde van ca. 650 kg per hectare, wat leidt tot een sterke kloof tussen vraag en aanbod op de markt.
Koffie uit Kenia: De Arabica's uit het land van de witte berg
Qua smaak spreekt men bij de Arabica koffiebonen uit Kenia van de Champions League van de koffie: De in de 20e eeuw in Kenia geïntroduceerde "Bourbon" kers wordt bijvoorbeeld beschouwd als een van de krachtigste en fruitigste ter wereld.
Over het algemeen wordt koffie uit Kenia beschouwd als een van de meest aromatische en zuurhoudende ter wereld. Tegelijkertijd is deze zuurgraad echter zeer uitgebalanceerd in het krachtige aroma, dat vooral wordt gedomineerd door bessige tonen. Soms valt hij ook op door chocoladetonen, citrusnoten en aroma's van zwarte bes of wijn.
Koffie uit Kenia kopen bij roastmarket
- roastmarket heeft een eigen Origins-serie, ontdek bij ons koffiebonen uit Kenia.
- Ontdek bij ons exclusieve koffiemerk roastmarket Origins de branding KENYA met 100% Single Origin Arabica bonen, die gewassen worden verwerkt.
- Voor een grote verscheidenheid kunt u bij ons kiezen uit een breed scala aan koffiebranders en koffiemerken die bonen uit Kenia aanbieden.