Koffie uit Java
De Java-koffieboon vormt het zwaargewicht in koffiemelanges
Wie over koffie uit Indonesië spreekt, bedoelt meestal de Java-soorten. Java is een van de 17.000 eilanden waaruit deze staat met 300 verschillende etnische groepen bestaat, die op twee continenten ligt. Het grootste deel behoort tot Azië, het Indonesische deel van Nieuw-Guinea behoort echter tot het vijfde continent - Australië. Op Java woont ongeveer de helft van de circa 240 miljoen Indonesiërs. Op dit eiland groeit de soort die de goede Arabica koffie de bijnaam gaf: Java-koffie. Tegenwoordig vormt deze edele, maar gevoelige koffieplant voor de bijzondere smaak nog slechts zes tot tien procent van de oogst in Indonesië. De teelt van Java-koffie heeft een lange traditie op de eilanden Sumatra, Sulawesi en Java. Later kwamen er gebieden bij op Bali, Flores en Papua. Inmiddels is de eilandstaat wereldwijd de op een na grootste exporteur van Robusta: Alleen Vietnam (Zuidoost-Azië) voert nog meer van deze soort uit.

Geschiedenis van Java-koffie
De geschiedenis van koffie in Indonesië begint met de voormalige koloniale macht Nederland. Zij brachten de plant naar de eilandstaat, en de eerste daar verbouwde koffie werd in Amsterdam aan eindgebruikers verkocht: Dat was in het jaar 1712. De teelt van Java-koffie beleefde vanaf dat moment een steile opgang in de eilandstaat. Na het oogstseizoen 2009/10 lag de balans op zes miljoen zakken van elk 60 kilogram. Duitsland is na Japan de op een na grootste afnemer van koffie uit Indonesië, gevolgd door landen als Algerije en Polen, de VS en de voormalige koloniale macht Nederland. Indonesische soorten bevinden zich in vrijwel elke koffiemelange - en dat heeft zijn reden. Vandaag de dag is Indonesië de vierde grootste koffieproducent ter wereld.
Intense smaak van Java-koffie

De koffie uit Indonesië wordt beschouwd als het zwaargewicht wereldwijd onder de vele aanbiedingen. Hij heeft een uitstraling die even diep als duurzaam is en elke melange sterker doordringt dan de andere componenten. De soorten onderscheiden zich door een stroperige, volle body. Omdat ze bovendien vrijwel geen zuur bevatten, komt de smaak van de Indonesische koffie bijzonder sterk naar voren. In vergelijking met andere teeltgebieden op de wereld vormt de boon die op Java groeit het tegenwicht van de Latijns-Amerikaanse soorten. Deze soorten uit Indonesië onderscheiden zich door een aardse, zachte noot en hebben deels een lichte kruidensmaak. En er is nog een andere bijzonderheid van de soorten uit Java en de andere eilanden van deze staat. Hij stamt nog uit de tijd dat de koffie in de bunkers van zeilschepen lang onderweg was. Daardoor kreeg hij een heel speciaal accent. Om bij de huidige veel snellere transporten dit effect na te bootsen, rijpt de oogst na in speciale opslagbunkers. Een van deze soorten is onder de naam Old Java op de markt.
Indonesische koffieverwerking
Giling Basah is een bijzondere manier van koffie verwerken die in Indonesië wordt toegepast. Hierbij worden methoden van natte en droge verwerking gebruikt. Hierdoor zou de koffie aan zuur moeten verliezen en aan smaak moeten winnen, voor een harmonieus smaakbeeld. Bij de verwerking wordt begonnen met het verwijderen van de buitenhuid van de rijpe koffiekersen. Met de slijmlaag blijven de bonen een dag liggen, daarna wordt ook deze afgewassen en worden de bonen te drogen gelegd tot ze een restvochtigheid van 30 tot 35% hebben. De koffiebonen kleuren dan blauwgroen en het zuur wordt minder. Naast de klassieke Java-koffie geldt de Old Brown Java als bijzondere specialiteit. Bij deze soort liggen de blauwgroene bonen tot 5 jaar. Ze worden bruin en hebben na het branden vrijwel geen zuur meer. Hierdoor ontstaat een heel bijzondere krachtige smaak. Probeer de bijzondere smaak van Java-koffie bij roastmarket. In onze winkel vindt u bijvoorbeeld de soort Java Jampit.
Kopi Luwak: de duurste koffie ter wereld
Uit Indonesië komt de duurste koffie ter wereld, die op een zeer ongebruikelijke manier ontstaat en juist daarom kritisch moet worden bekeken. Het is de Kopi Luwak, die 1000 US-dollar per kilogram kost en waarvan slechts enkele honderden kilogrammen per jaar worden geproduceerd. Want hij doorloopt een zeer uitzonderlijk productieproces. Er is een soort civetkat die koffiebonen eet, maar ze niet kan verteren en weer uitscheidt. Daarom staat Kopi Luwak in de volksmond ook bekend als "kattenkoffie". In de darmen van deze dieren vindt technisch gezien de natte verwerking van de koffie plaats. De langzame vertering door bacteriën en enzymen trekt de bitterstoffen bijna volledig uit de koffie en verandert hem daarmee duurzaam. Dit fermentatieproces is echter ook machinaal gangbaar in de koffie-industrie, alleen de betrokkenheid van de dieren maakt het tot een duur luxeproduct. Eigenlijk voorziet het gebruik van de term Kopi Luwak dat de koffie door wilde katten is gefermenteerd, maar omdat dat nauwelijks iemand controleert en de vraag zo groot is, worden steeds meer katten in gevangenschap en massaproductie gehouden om de hele dag koffiekersen te eten.
Teelt op hoogte en schaduw

De teelt van Indonesische koffie vindt plaats onder speciale omstandigheden die elders in de wereld niet voorkomen: Dit zorgt voor het onmiskenbare karakter zoals bij de Indonesische Java Blawan. De koffieboon groeit op Java over het algemeen op een hoogte van 900 tot 1800 meter. Bij deze soort bieden de teeltgebieden met vruchtbare vulkanische bodem en de schaduw van eucalyptus bomen de beste omstandigheden voor de teelt van de koffieplant. Het zijn familiebedrijven die voor deze gebieden zorgen en hun vakkennis van generatie op generatie doorgeven. Dit alles vormt de Java Blawan: Hij combineert een volle body van kruidige smaak met een nootachtig karakter en subtiele zuurheid.
Java koffie kopen bij roastmarket
Blader nu 24 uur per dag door ons grote assortiment aan koffiesoorten en merken. Geniet van Java-koffie voor alle gangbare bereidingsmethoden, van espressomachine tot volautomaat en filterkoffie. En als u toch in een ontdekkingsstemming bent en graag nieuwe koffiesoorten in uw koffiemachine probeert, kijk dan ook eens naar de verschillende koffie-oorspronglanden en de regionale specifieke smaken en aroma's van de koffiebonen.