Koffie uit India
Koffie uit India

Met een aandeel van 3,5 procent lijkt koffie uit India slechts een kleine rol te spelen in de wereldwijde koffieproductie, maar in de praktijk is India de zesde grootste koffieproducent ter wereld. Ook de Duitse importen zijn met een aandeel van 2 procent eerder gering. Ondanks deze gemengde statistieken wordt koffie uit India vooral gewaardeerd vanwege het lage zuurgehalte in vergelijking met Latijns-Amerikaanse soorten. De koffie is zacht, evenwichtig en toch zeer kruidig van smaak. Ook de Indiase moessonmethode, een bijzondere manier van koffie verwerken, is verantwoordelijk voor dit unieke karakter.
In de afgelopen jaren zijn in India de koffieplantages vergroot, wat heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de koffieproductie. Dankzij verbeterde oogstmethoden is de opbrengst bijna verdubbeld. Ook de Indiase bevolking heeft het drankje inmiddels ontdekt. In Indiase cafés, waar lange tijd voornamelijk thee werd geconsumeerd, staan steeds vaker ook espresso en andere koffiespecialiteiten op de kaart. Zeer beroemd is hier de Masala-koffie, die wordt bereid met kaneel, kardemom, bruine suiker en melk.
Indiase koffie en zijn geschiedenis

Koffie heeft in India een lange geschiedenis en traditie. Hoe het zwarte drankje echter naar India kwam, is alleen uit legendes af te leiden.
De beroemdste legende vertelt dat een jonge soefi genaamd Baba Budan in het begin van de 17e eeuw zeven koffieplanten van een pelgrimstocht naar Mekka meenam. In een havenstad in Jemen had hij de unieke planten ontdekt en begon hij koffie te verbouwen in India. De koffiecultuur ontwikkelde zich in de loop van de volgende jaren gestaag verder en bereikte zijn eerste mijlpaal toen in het zuiden van het land de zogenaamde Indiase koffiegordel werd opgericht. Hier zijn tot op de dag van vandaag veel koffieplantages te vinden, die voornamelijk Robusta (ca. 60 procent), maar ook Arabica verbouwen.

Ook de waarschijnlijk beroemdste eigenschap van koffie uit India ontstond al vele decennia geleden: de unieke smaak van moessonkoffie. Lang voor de industrialisatie van het land werden de koffiebonen met zeilschepen naar Europa vervoerd. Tijdens de lange overtocht werden ze blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid, waardoor ze niet alleen van kleur veranderden, maar ook hun aroma. Koffie uit India werd daarom al snel zeer gewaardeerd door Europeanen. Om dit karakter ook na de introductie van stoomschepen, die een veel snellere overtocht mogelijk maakten, niet te verliezen, vertrouwden de koffieboeren op een natuurlijke methode om het vochtgehalte van de bonen te verhogen: de moesson. In speciale opslaghallen werd de koffie nog lang na de oogst onder directe moessonregen opgeslagen - het "moessoning" was geboren.
Hier wordt in India koffie verbouwd
De beste teeltgebieden voor koffie liggen nog steeds in het zuiden van India, de zogenaamde koffiegordel. Daar zijn de meeste koffieplantages te vinden in de staten Karnataka, Tamil Nadu en Kerala. Hier wordt voornamelijk Robusta-koffie verbouwd, die de hoofdmoot van de productie van het land vormt. Hoewel de grootste plantages in het zuiden van het land liggen, bevinden de meeste zich in het noordoosten, ten oosten van Bangladesh.
Moessoning - regen voor een onvergelijkbare smaak

Het verhaal van de moessoning is al uitgelegd. Tegenwoordig ontstaat de bijzondere smaak van de vochtige bonen echter iets anders. Door de jaren heen hebben de Indiase koffieboeren deze methode steeds verder geoptimaliseerd en geperfectioneerd. Na de koffieoogst worden de bonen in speciale pakhuizen bewaard en direct blootgesteld aan de moessonregen, waardoor de bonen veel vocht opnemen en het vochtgehalte tot 20 procent toeneemt. Vervolgens worden de koffiebonen in drooghuizen in lagen van maximaal 15 cm dikte opgeslagen en door moessonwinden langzaam gedroogd. Daarbij ontstaat de typische smaak van moessonkoffie. Deze is zeer mild, bevat weinig zuur en gaat in de richting van chocolade. De licht geel geworden koffiebonen worden na het eigenlijke drogen in jute zakken verpakt, waar ze nogmaals door moessonwinden worden gedroogd. Om de 6 tot 8 dagen worden de bonen overgeheveld in nieuwe zakken om schimmel te voorkomen en een gelijkmatig vochtgehalte te bereiken. Na nog eens twee weken worden de bonen opnieuw gesorteerd en op kwaliteit geselecteerd. Alleen de koffiebonen die aan een hoge kwaliteitsstandaard voldoen, worden gepolijst en vervolgens als Monsooned Malabar koffie verkocht.
Monsooned Malabar Koffie - India's zwarte goud
De naam "Monsooned Malabar Koffie" kreeg de Indiase koffie omdat de meeste moessonkoffie uit de regio Malabar komt, die op moderne kaarten als "Kerala" helemaal in het zuiden te vinden is. Malabar koffie geniet inmiddels wereldwijde populariteit, vooral onder koffiekenners is de "Monsooned Malabar Koffie" al lang bekend. Niet alleen zijn kruidige aroma, maar ook de fijn afgestemde smaaknuances maken deze Indiase koffie tot een echte insider tip.
Feiten en cijfers over koffie uit India
- De bergketens in het zuiden en noordoosten van India zijn vanwege het klimaat en de vegetatie de beste teeltgebieden van het land.
- De staten Karnataka, Tamil Nadu en Kerala worden de Indiase koffiegordel genoemd.
- De regio Malabar behoort tot de weinige teeltgebieden ter wereld die direct aan zee liggen.
- Het koffiegebruik in India groeit gestaag en haalt steeds meer in op het theegebruik. In 2011 werden 1,8 miljoen zakken ruwe koffie van 60 kg verkocht. Vergeleken met Duitsland echter een verwaarloosbaar aantal. Hier waren het in dezelfde periode 9,5 miljoen zakken ruwe koffie.
- In India wordt voornamelijk Robusta verbouwd. Een uitzondering is de Monsooned Malabar koffie, die wordt gewonnen uit Arabica-bonen.
Koffie uit India kopen bij roastmarket
Ontdek de veelzijdigheid van koffie uit India bij roastmarket. We bieden Indiase koffie van verschillende branderijen. Ook onze eigen merken bieden enkele koffiebonen met oorsprong in India. In ons assortiment vindt u ook een ruime keuze aan Indiase koffie van bekende merken, zoals bijvoorbeeld Drago Mocambo. Bij ons krijgt u hoogwaardige Single Origin koffie van de Indiase plantages of probeer Monsooned Malabar koffie uit ons assortiment.