Koffie uit Honduras
Honduras Koffie

Honduras wordt onder de verschillende koffieherkomstlanden beschouwd als een echt koffieland - het landschap van het land is omgeven door dichtbeboste regenwouden, waar grote nederzettingen zijn ontstaan. Ook het biosfeerreservaat "Rio Plátano", een van de laatste tropische regenwouden van Midden-Amerika, is in Honduras te vinden. Honduras koffie is internationaal bekend, want het is de grootste producent van Midden-Amerika. Een belangrijke reden: de koffieplanten (Coffea) groeien hier in bijna alle regio's. Voornamelijk worden Arabica variëteiten verbouwd - de belangrijkste afnemers van het land zijn vooral Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. De smaak van koffie uit Honduras staat bekend als pittig en zeer krachtig.
Honduras wordt een koffienatie
Honduras wordt van oudsher beschouwd als een bananenrepubliek. In de jaren 1860 begon de export van de vrucht, tot er uiteindelijk in 1899 een ware "bananen-boom" ontstond. Tot 1939 bepaalden bananen de export van het land, goed voor ongeveer 88 procent van de export. Vrijwel parallel aan de geschillen in de bananensector werd de geboorte van de koffie-export gevierd. Na de eerste pogingen was het duidelijk: Honduras lijkt vanwege zijn vegetatieve en geologische omstandigheden gemaakt voor de koffieteelt. Meer dan 50 procent van de landmassa ligt op een hoogte van meer dan 1.000 meter. En ook het klimaat is ideaal voor de teelt van koffieplanten. Talrijke kleine boeren zagen het potentieel achter de koffieteelt en plantten de plant in de hoop op toekomstige rijkdom. Toen de jaren 1990 aanbraken, werd koffie het belangrijkste exportproduct van het land. Vandaag de dag speelt Honduras een belangrijke rol in de Latijns-Amerikaanse koffieteelt en wordt het, naast Nicaragua, gevierd als een echt koffieland.
Koffieteelt in Honduras

Honduras koffie wordt voornamelijk verbouwd in hogere regio's tussen 1.000 meter en 1.500 meter. Bovendien geniet de "High Grow koffie", die in regio's tot 2.000 meter hoogte wordt verbouwd, een zeer goede reputatie in de wereld. Deze koffiesoort uit Honduras staat vooral bekend om zijn krachtige aroma's en de unieke smaak en wordt graag gebruikt voor de bereiding van espresso. Als u dus op zoek bent naar een speciale Honduras espresso of deze cadeau wilt doen, probeer dan eens een krachtige soort. Zoals bijvoorbeeld de Wittmann Kaffee koffiehuis melange met een intensieve blend van verschillende variëteiten, waaronder rauwe Arabica's uit El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan, Ocotepequea uit Honduras. De uitgebalanceerde en aromatische City Roast koffie is een echte allrounder koffie.
De oogsthoeveelheden die Honduras bereikt, zijn zeer gering. Slechts 2 procent van de wereldwijde oogst draagt Honduras bij met zijn Arabica. De reden hiervoor is zeker dat slechts 12 procent van het landoppervlak voor landbouwdoeleinden wordt gebruikt, hoewel tot 30 procent zou kunnen worden gebruikt.
Honduras koffie en zijn hoogtes
Bij de zorgvuldige handmatige oogst worden de koffiebessen gedifferentieerd en geclassificeerd naar drie hoogtes:
- 300 meter tot 950 meter: Koffie uit deze regio draagt de benamingen "Low Grown", "Buen Lavado" of "Good Washed".
- 950 meter tot 1300 meter: Hier luiden de benamingen "Standard" of "Prime".
- 1300 meter tot 1500 meter: Koffiebonen uit de hoogste teeltregio in Honduras worden voorzien van de zegels "High Grown", "Estricta" of "Strictly High Grown".
De beroemde koffieteeltregio Honduras: Marcala

In Marcala zetelt de coöperatie COMBRIFOL, een samenwerkingsverband van in totaal vier districten en 600 leden. Naast koffie telen zij ook fruit, maïs en bonen. De vereniging werd opgericht in de jaren 1990 en wordt tot op de dag van vandaag ondersteund door de katholieke kerk in Marcala. In 2011 slaagde COMBRIFOL er voor het eerst in om een directe opbrengst of contractuele overeenkomst uit eigen koffieteelt te behalen. De reden voor de samenwerking waren burgeroorlogen tussen Honduras en El Salvador en de daaruit voortvloeiende, moeilijke teeltomstandigheden, want tot 1992 behoorde het gebied waar COMBRIFOL zich bevindt tot El Salvador. Door een besluit van het Internationaal Gerechtshof werd het gebied aan Honduras toegewezen. Marcala biedt door zijn vulkanische uitbarstingen, die uit El Salvador worden aangevoerd, als koffieteeltregio bijzonder vruchtbare bodems als optimale omstandigheden voor de koffieteelt. Tegenwoordig hebben koffies uit deze regio een zeer goede reputatie opgebouwd en zijn ze onderscheiden met het predicaat "Denominacion de Origen Marcala".
Honduras koffiebonen kopen bij roastmarket
Koffie uit Honduras is wereldberoemd om zijn kwaliteit en krachtige smaak. Of het nu gaat om espresso of gemalen koffiebonen - koffie uit Honduras, met name Arabica, wordt in veel delen van de wereld geconsumeerd. Ook het aandeel biologische koffie en fairtrade koffie neemt jaarlijks toe. Vooral de biologische koffie wordt door de boeren in Honduras zeer gewaardeerd, omdat zij met dit product aanzienlijk hogere inkomsten kunnen genereren. Tot de beroemdste koffiesoorten behoort de "Pacamara-boon", die te vinden is op de plantage "Finca Santa Marta" en in 2006 werd uitgeroepen tot de beste koffie van het land. De biologische koffie wordt volgens strenge voorschriften geteeld en belooft een heerlijk kruidige smaak, aangevuld met fruitige aroma's. Helaas beschikt de plantage niet over grote teeltoppervlakken, waardoor de koffie al na korte tijd is uitverkocht.
Honduras koffie is door zijn zuurgehalte zeer aromatisch en geschikt voor bijna alle koffiezetmethoden, mits de maalgraad correct is gekozen. Blader dus door ons grote assortiment en vind de juiste koffie uit Honduras voor uw koffiemachine of bereidingswijze thuis.