Onderwerpen met betrekking tot koffie uit Guatemala
Koffie uit Guatemala
Het dichtstbevolkte land van Centraal-Amerika is ook een van de grootste koffieproducenten ter wereld. Deze koffie wordt gekenmerkt door een kruidig aroma, een evenwichtige smaak en een unieke rokerige noot.
Voordelen van koffie uit Guatemala
Veel koffiedrinkers waarderen een evenwichtige smaak en een eigen karakter in hun favoriete drankje. Koffie uit Guatemala combineert deze eisen perfect en is daarom niet voor niets over de hele wereld populair.
Koffieteelt in Guatemala
Het Midden-Amerikaanse land Guatemala kan terugkijken op een lange traditie van koffieteelt. Ondanks de langdurige burgeroorlog vanaf het midden van de 20e eeuw, en de daarmee gepaard gaande grootschalige vernietiging van hele streken, zijn veel gebieden waar koffie wordt verbouwd gespaard gebleven wat een wonder genoemd mag worden. Naast de textielindustrie en het toerisme is de landbouw de derde belangrijkste pijler van de economie van Guatemala. De inheemse bevolking sprak niet voor niets over het ‘land van de bomen’ als ze het over hun thuisland hadden. De omstandigheden voor de koffieteelt in Guatemala zijn inderdaad uitstekend: de voedselrijke vulkanische bodem zorgt voor een onvergelijkbare smaak en de nabijheid van de kust komt het klimaat ten goede. De meeste plantages liggen in het zuidwesten van het land, waar de koffieplanten een ideaal klimaat vinden en goed gedijen op grote hoogten. Het klimaat op de ruige, steile hellingen is heel veranderlijk met veel hete dagen en koele nachten waardoor de koffiebonen uit Guatemala een fijne smaak en een milde zuurgraad ontwikkelen. De arabicabonen uit de Antigua regio hebben een bijzonder goede reputatie opgebouwd en behoren tot de kwalitatief hoogwaardigste bonen ter wereld. Huehuetenango klinkt op het eerste gezicht als een onuitspreekbare naam, maar het is de naam van het hoogstgelegen teeltgebied in Guatemala aan de grens met Mexico. Er is daar geen vulkanische grond en heel weinig regen, waardoor de oogst laat plaatsvindt. De smaak van koffie uit Huehuetenango is echter bijzonder fruitig en bloemig waardoor het een van de meest complexe en beste koffiesoorten uit Guatemala is.
Guatemalaanse koffie: variëteiten en oogsttijd
Arabicabonen worden voornamelijk verbouwd in de hooglanden van het land, met uitzondering van een paar gebieden waar ook robustabonen groeien. De belangrijkste bloeiperiode van de koffieplanten is tussen januari en maart en de belangrijkste oogst vindt plaats tussen augustus en april. De meeste koffiebonen worden in Guatemala met de hand geoogst. De ervaren koffieboeren plukken alleen de volledig rijpe koffiebessen en laten de niet helemaal rijpe vruchten liggen om ze later te oogsten. In tegenstelling tot machinaal oogsten, waarbij alle bessen tegelijk worden geplukt, duurt de oogst op deze manier aanzienlijk langer, maar de bessen zijn ook rijper, wat uiteindelijk een positief effect heeft op de kwaliteit van de Guatemalaanse koffie. Na de natte verwerking en het drogen worden de bonen in zakken van 60 kilo verpakt en over de hele wereld verscheept. In sommige gevallen wordt de koffie in het land van herkomst al gebrand, hoewel dit minder gebruikelijk is.
Wat maakt koffie uit Guatemala zo bijzonder?
Koffie uit Guatemala heeft een onmiskenbare smaak dankzij de voedingsrijke vulkanische bodem waarop de planten groeien. Deze smaak wordt gewaardeerd door koffiedrinkers over de hele wereld. Het gracieuze, kruidige aroma en de evenwichtige smaak worden aangevuld door een fijne zuurgraad en een licht rokerige noot, die het karakter en handelsmerk van koffie uit Guatemala vormen. Er zitten vaak subtiele chocoladenuances in de koffie. Over het algemeen is het een vrij milde koffie ondanks zijn hartige smaak. In Guatemala wordt koffie verbouwd op berghellingen en in laaggelegen gebieden. Al deze verschillende omstandigheden creëren verschillende microklimaten waarvan de kenmerken de smaak van de daar verbouwde koffie beïnvloeden.
Duurzame-koffieteelt in Guatemala
Op veel plantages in Guatemala wordt de koffie duurzaam verbouwd met behoud van de beschikbare hulpbronnen. Dit zorgt alleen maar voor winnaars in de hele keten: de boeren worden eerlijk betaald en kunnen zelf beslissen over het gebruik van de winst voor sociale projecten, de bedrijven behalen een aantrekkelijk rendement en de consumenten krijgen een kwaliteitsproduct dat ze met een gerust geweten kunnen consumeren. Er zijn verschillende boerderijen in Guatemala die koffie van biologische kwaliteit produceren en zelfs een milieucertificaat hebben gekregen (bijv. Rainforest Alliance).
Waarvoor zijn koffiebonen uit Guatemala geschikt?
Omdat de bonen een relatief milde smaak hebben, maar toch ook een veelzijdig aroma, zijn ze geschikt voor veel koffiecreaties. De espresso heeft niet zulke sterke bittere tonen, waardoor hij een zeer hartig aroma heeft. Deze milde koffie is ook erg populair als eenvoudige filterkoffie die op smaak kan worden gebracht door een beetje melk of suiker toe te voegen. Gebrande bonen uit Guatemala zijn erg populair in volautomatische koffiemachines omdat ze dankzij hun milde smaak een breed scala aan consumenten aanspreken. Beginnende koffiedrinkers houden van de milde en evenwichtige smaak en krijgen al snel een band met de populaire drank. Maar zelfs ervaren koffieliefhebbers vinden in een breed scala van creaties een geschikte drank om zich tijdens een creatieve pauze te laven aan de smaakervaring. Het gebruik van capsulemachines is ook een integraal onderdeel van het dagelijks leven aangezien consumenten het gewenste product met één druk op de knop ontvangen en er geen tijdrovende reinigingsmaatregelen nodig zijn.
Koop koffie uit Guatemala bij roastmarket
Ben je al nieuwsgierig naar de smaak van koffie uit Midden-Amerika en wil je deze thuis in je eigen koffiezetapparaat uitproberen of cadeau doen aan vrienden en familie? Probeer de unieke smaak van koffie uit Guatemala en koop Guatemalaanse koffie bij roastmarket. Je kunt ook de roastmarket ORIGINS uit verschillende landen van herkomst proberen.